Петър Русинов: Да управляваш проекти в компания като А1 дава огромен опит

Рубриката „Моята кариера“ продължава с Петър Русинов, старши мениджър “Проекти” в екип „Управление на проекти“, който е част от направление „Клиентски опит и удовлетвореност“ в А1 България.

Кариерата му в А1 започва през 2011 година като стажант в наш магазин и преминава през доста различни позиции и направления преди да стигне до управлението на проекти. Поглеждайки назад, Петър си дава сметка, че всяка една от позициите му се е отплащала в различни ситуации, когато му се е налагало да разбере в детайл спецификата на дадена дейност. Ето защо той смята, че свежите и иновативни идеи, които винаги се стреми да внедрява в работата си, са толкова ценни, колкото и натрупаният му опит в компанията.

В интервюто Петър ще ни разкаже повече за това какво е да си експерт в една сфера, която постепенно те прави специалист в много професионални области.

Къде си завършил училище и университет?

Роден съм в град Карлово, а средното си образование завърших в ПГ “Генерал Владимир Заимов” в град Сопот. Всеки ден съм пътувал с автобуса от Карлово до Сопот, което ми се струваше адски продължително преди да дойда в София и да хващам автобус 280 от Плиска до Студентски град. Висшето си образование завърших в УНСС с бакалавърска степен „Регионално развитие“ и магистратура „Бизнес комуникации“. Интересен факт е, че дипломната ми работа бе проект за онлайн магазин и сега в А1 имам възможността да реализирам и точно такива проекти.

Как стигна до позицията си днес?

Първата работа в живота ми бе във фурната за хляб на семейството ми, където помагах във всички стъпки в процеса на производството. Метафорично казано намирам някои общи „занаяти“ между първата и текущата ми работа. Сега всекидневно ми се налага да „омеся“ хубаво някои колеги, партньори и клиенти. Да ги контролирам и напътствам докато „втасат“ добре и са готови за най-хубавата част – „печенето“ или с други думи свършването на същинската работа. Като студент съм работил в заведение зa сандвичи, а също така и съм бил спасител в аквапарк по време на бригада в САЩ. След това започна моето А1 приключение, което продължава и до днес.

В края на 2011 година започнах като стажант в А1 магазин в София, което даже е силно казано, защото бях позициониран на изнесен щанд в един мол. Около месец след като приключи стажът ми, докато вече търсих друга работа, изненадващо за мен ми се обадиха от А1 и ми предложиха постоянна работа в магазин.

Работих две години в директните продажби, където съм преживял много интересни моменти, като най-неочакваният бе когато една доволна от мен клиентка доведе дъщеря си, за да я запознае с мен, защото съм бил много мил и интелигентен човек. След магазините една година се занимавах с активация на оферти за корпоративните ни клиенти.

През 2015 година се преориентирах в екип „Оперативни дейности и внедряване на проекти“, където за пръв път се сблъсках с проектите, но предимно като участник и понякога координатор. Във въпросния екип всички имахме доста богат набор от дейности, аз лично бях фокусиран върху каналите за самообслужване на компанията и основната ми задача бе да ги подобрявам. Работата ми бе много интересна и някак естествено следващата стъпка бе именно да продължа развитието си като проектен мениджър.

Година по-късно започнах работа като младши проектен мениджър без почти никакъв опит, но моите мениджъри и екипът повярваха в мен и ме научиха на всяко едно нещо, за което съм им безкрайно благодарен!

Всички решения за професионалното си развитие съм взимал след отговор на въпроса „Кое ще ме направи по-щастлив?“, макар доста пъти логичното ми мислене да ме подтиквало да направя тотално различен избор. Към момента смятам, че формулата ми е успешна, защото наистина се чувствам добре в тази си роля.

Коя е най-интересната част от работата ти?

Най-интересната част е в това, че работата никога не омръзва, защото при всеки нов проект се сблъсквам с нещо ново и различно. Чувствам сякаш съм започнал работа на ново място. Да управляваш проекти в компания като А1, която оперира в толкова различни пазарни ниши, е истинско щастие и дава огромен опит и нови знания. Заедно с колегите ръководим проекти от внедряване на нови системи и мрежови оптимизации, през доставка на уеб сайтове и мобилни приложения, разработка на финансови продукти, до продажбата на винетки. Разнообразието не може да се опише в едно изречение и именно затова казвам, че работата като проектен мениджър ме прави специалист в много области.

А коя е най-скучната?

Хората вероятно биха се притеснили да дадат откровен отговор на този въпрос, но аз не съм от тях. Най-скучно е когато се налага да прочетеш някоя дълга документация, затова винаги се опитвам да подбера и да се фокусирам върху най-ценната част за мен или да намеря алтернативен начин да се запозная с материята.

Как успяваш да съчетаеш работата с личния си живот?

Всъщност това е доста лесно, защото за проектните мениджъри е присъщо да са много добри в това да планират. Съответно планирам както служебните, така и личните си ангажименти, а когато планът не се получи, импровизирам.

Ако не управляваше проекти, какво щеше да правиш сега?

Със сигурност щях да работя нещо свързано с комуникация и организация. Харесва ми да работя с хора – както с колеги, така и с клиенти и партньори.

Ако можеше да дадеш съвет на 18-годишното си аз, какъв щеше да бъде той? Вероятно колегите, които сега започват кариерния си път, биха се вслушали.

Да вярват повече в себе си и възможностите си и да не се притесняват да грешат.

За финал: Ако имаше един ден лично за себе си, какво би направил?

Честно казано нямам нужда от ден само за мен. Бих предпочел да бъда със семейството си на някое много хубаво и топло място, където най-тежкото решение за взимане да бъде избора между Мохито и Дайкири.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*