Задават ли се тектонични размествания в света на социалните мрежи?

Знаете ли коя е най-посещаваната социална мрежа в света? Отговорът на този въпрос изобщо не е еднозначен.

В края на отминалата година стана ясно, че TikTok вече е най-популярната онлайн дестинация в света. Сочат го данните на Cloudflare, която проследява данните за уеб трафика с помощта на своя инструмент Cloudflare Radar. Според него TikTok е била най-посещаваното място в интернет през февруари, март и юни 2021 година и заема място номер едно от август нататък.

В радара на Cloudflare се вижда, че в дългосрочен план това е една от трите най-популярни дестинации наред с Google и Facebook.

Макар да е приложение на китайска компания, TikTok набира популярност много силно и бързо в САЩ. Вече е фаворит и в Австралия. Анализаторите са на мнение, че е въпрос на време да задмине генерално Facebook – ала не моментно, а трайно.

Пандемичен трамплин

Част от причините за този рязък прогрес се коренят в периода на пандемията. Съдържанието в TikTok изначално е весело, забавно, лекомислено, шеговито. Това беше добре дошло за хората, заключени по домовете и стресирани от новинарския поток, търсещи отдушник във всички форми на онлайн забавление.

От друга страна изглежда и много лесно да направиш видео за TikTok. Компанията е направила така, че всеки желаещ може да се включи – боравенето е просто, лесно, леко. Достатъчно е човек да има идея. Или поне чувство за хумор.

Третият фактор е краткостта. TikTok от самото си начало залага на кратките видеоклипове. Това пасва отлично на младите хора, които, поради една или друга причина, трудно задържат вниманието си задълго. Те харесват точно такъв формат – нещо бързо и мигновено.

Всичко това превръща TikTok в новия онлайн наркотик. Лесно е да се разхождаш из този видео свят, бързо е, времето лети неусетно. Забавлението е безкрайно. Човек иска още и още. И още мъничко.

Тежки времена за Facebook

Същевременно Facebook като социална мрежа изглежда е достигнал пика в своето развитие. Наскоро се случи нечуваното – компанията обяви спад в броя на потребителите си.

Негативната тенденция може да продължи. Все повече хора се чувстват „претрупани“ и затормозени от негативизма във Facebook. От 2018 година насам постоянно расте процентът на хората, които си вземат „почивка от социалните мрежи“, „Facebook ваканция“ или дори изтриват профилите си там.

TikTok е насреща да предложи алтернатива, която не носи негативизъм, напрежение, спорове, конфликти. Тя носи само забавление.

От друга страна и свободата на словото във Facebook вече не е това, което беше. САЩ, Канада, Австралия – все повече страни се стараят да регулират какво се публикува. Една шега може да стане причина даден потребител да получи забрана за писане и посещаване. Това вече действа отблъскващо за мнозина, защото – независимо каква е гледната им точка по спорните теми и въпроси – интелигентните хора държат да са добре осведомени, да са прочели възможно най-много и да са видели най-разностранни гледни точки.

Такава „люта“ цедка няма в TikTok. Там и без друго съдържанието е весело, безгрижно, несериозно. Забавления, танци, „скрита камера“, рецепти и готвене – такива са най-популярните теми в приложението.

Но не само очакванията за превес на TikTok загатват, че светът на социалните медии се променя драстично.

Криптотехнологии

Нещо, което тепърва ще преобрази пейзажа в света на социалните мрежи, ще е навлизането на криптовалутите, незаменимите токени и изобщо криптотехнологиите. Видимо е, че всички социални медии се опитват да интегрират новата хитова технология в своите платформи.

Засега преднина в това отношение има Twitter. Платформата въведе възможност потребителите да поставят NFT като своя профилна снимка. Фирмата има големи планове как тази нова опция ще се разгърне с течение на времето. Facebook също има идеи как да се възползва от този възход.

Навярно няма да е пресилено да се каже, че тази промяна може изцяло да размести имената на играчите и да вкара нови сред тях. Подобни моменти обикновено са „прозорец“, когато изгряват нови звезди – дръзки предприемачи със смели идеи и, понякога, далновидни планове. Възходът на Web 3.0 социалните мрежи няма да мине без появата на нови лица на сцената. А те имат потенциала да напредват по-бързо от „динозаврите“ на съвременния интернет.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*