Томас Снор, А1 Digital: Киберсигурността е огромна индустрия, целта на A1 Group е да предотвратява заплахите навреме

Tомас Снор е директор „Управление на развитието на нови продукти за сигурност“ в А1 Digital от 2018 г. Преди да поеме тази водеща роля в създаването на нови продукти и услуги за сигурност за A1, Томас Снор е натрупал богат опит и ноу-хау в областта на киберсигурността на различни мениджърски и инженерни позиции в Австрия.

Kои са основните тенденции в областта на киберсигурността? Има ли значителни разлики в това отношение между страните в Европа и по света?

Модерните времена изискват адаптивни мерки. Възможностите и рисковете за бизнеса в дигиталния свят са фундаментално преплетени. Не можем да имаме едното без другото. Ключът е в непрекъснатата оценка и баланса между двете. Затова ни е необходима сигурност, която да бъде адаптивна навсякъде, да използва възможностите и да се справя с рисковете, които присъстват в дигиталния свят.

Годишният доклад на Световния икономически форум от години определя кибератаките като един от най-големите рискове. Виждаме все повече професионални кибернападения срещу държави и компании в световен мащаб и обемът на тези атаки се е удвоил, ако сравним втората половина на 2019 година с първите шест месеца на 2020 година.

Киберпрестъпността, за съжаление, се е превърнала в огромна индустрия и някои проучвания показват, че в глобален мащаб загубите достигат 1 трилион долара за 2020 г. Това е три пъти повече от глобалния пазар на незаконни лекарства. Още по-опасно е, че в днешно време извършителят на киберпрестъпление не е задължително да има технически познания, за да го направи. Такива атаки могат да бъдат поръчани на „пазари“ в т.нар. Darknet „като услуга“.

През последните месеци наблюдаваме все повече Ransomware атаки. Те са основно автоматизирани и целят бързи пари. Затова има нужда да повишим осведомеността на компаниите как трябва да постъпват, ако са жертва на такова нападение.

Виждаме също повишаване на броя на заплахите през 2020-21 година поради ускоряването на дигитализацията, свързано с COVID-19. Служителите трябваше да работят от вкъщи основно с виртуални споделени мрежи, без контрол върху сигурността. Облачните услуги бяха въведени без необходимото обучение за служителите. Киберпрестъпниците се възползваха от този нов начин на работа чрез phishing атаки, за да се сдобият с потребителски имена и пароли или да разпространяват malware, за да получат достъп до данните на компаниите.

Отбелязваме също, че през последните 18 месеца има тенденция към хакване на веригата за доставки. Вместо да атакуват една компания директно, нападателите се насочват към доставчиците във веригата за доставки, за да получат достъп до цялата информация и данни на клиентите на компанията-цел.

Друга ключова тенденция е, че стабилното развитие на „Интернет на нещата“ (IoT) и нарастващият брой свързани устройства по света също привличат нежеланото внимание на киберпрестъпниците. Това означава, че трябва да се подготвим за предотвратяване на подобни заплахи.

По отношение на географското разпространение няма значителна разлика между страните в Европа. Киберзаплахите се разпространяват през границите, защото в тази област светът наистина е едно „глобално село“.

Кои ще бъдат основните насоки, в които ще се разработват решения за киберсигурност през следващата година, 3 или 5?

Нашата цел е да образоваме обществото, че вече не е достатъчно да се възприема интернет като опасно пространство, вътрешната мрежа като безопасно. С напредването на облачните услуги интернет вече става част от корпоративната мрежа, която трябва да защитим.

Холистичният подход е ключов при разработването на решения за киберсигурност. В A1 развиваме множество продукти и услуги, които помагат на нашите корпоративни клиенти да защитят своите цифрови активи. Но същевременно трябва да приемем факта, че не съществува стопроцентова сигурност. Затова трябва да можем да можем да идентифицираме успешните атаки на много ранен стадий. Затова през следващите години ние ще разширим предпазните мерки и ще усъвършенстваме аналитичните възможности чрез разработване на изкуствен интелект (AI) за интегриран поведенчески анализ.

Изкуственият интелект част ли е от проблема или е част от решението на киберзаплахите днес? Как очаквате това да се промени през следващите 1 до 3 години?

И двете. AI (Artificial intelligence) или изкуственият интелект е както част от проблема с киберзаплахите, така и част от решението на киберсигурността. Компаниите и публичните организации вече не могат да странят от използването на силата на изкуствения интелект в процеса на защита на техните дигитални активи. Злонамерените киберпрестъпници вече използват AI в различни форми, така че единственият начин да защитим бизнеса си от подобни заплахи е да включим изкуствения интелект в киберзащитата.

Какъв приоритет дава A1 Group на услугите за киберсигурност? Какво можем да очакваме да навлезе на пазара през следващата година от А1?

Киберсигурността придобива все по-голяма важност за A1 Group като технологичен лидер, разработващ IT решения в подкрепа на нарастващия брой корпоративни и частни клиенти. Нашата цел е да предоставим на компаниите и публичните организации 360-градусов подход към техните нужди за киберсигурност. Макар да не съществува стопроцентова сигурност, нашите решения и услуги помагат на организациите да изградят правилната IT архитектура и системи, да идентифицират и проследяват потенциални заплахи и в крайна сметка да отстранят всички недостатъци. Това, което прави решенията за киберсигурност на A1 уникални, е, че комбинираме ноу-хау и експертни познания на някои от най-добрите експерти по киберсигурност от всяка от страните в A1 Group, а също така предоставяме местно управлявани услуги. Вярвам, че бизнесите виждат ценен и доверен партньор в нашите екипи.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*