Как да почистим правилно своя лаптоп?

За никого няма да бъде изненада, че смартфоните са доминиращите електронни устройства, които използваме за комуникация, забавление или работа. Голяма част от хората обаче използват ежедневно други персонални устройства – компютрите (стационарни или преносими), които заради по-големите си екрани са по-удобни за работа или за гледане на видео съдържание. Ако сте сред тези, които желаят да се оборудват с нов лаптоп или да направят подарък на свой близък, електронният магазин на А1 предлага елегантни модели от водещи производители – HP, Dell, Acer и Lenovo, подходящи както за лична, така и за професионална употреба.

Има ли все още търсене на лаптопи?

Преди да се впуснем в това как правилно да почиствате своя лаптоп, ще отбележим и една интересна тенденция. Вследствие на глобалната пандемия, много хора прехвърлиха своята работа от офиса във вкъщи. Това доведе до засилено търсене на персонални компютри. Потвърждават го и данни от statista.com, които в свое проучване посочват, че глобалните продажби на лаптопи от 2019 до 2021 година са се увеличи с близо 103 млн., достигайки до общо 276,8 млн. продадени лаптопа. Изследването посочва също, че в близките 4 години засиленият интерес в сектора ще се запази.

Подготовка за почистването

Като всяко електронно устройство, лаптопите също се нуждаят от редовна поддръжка, и тук не става въпрос само за софтуерна или хардуерна оптимизация – а за физическо почистване на лаптопа. Тъй като те са от онези устройства, с които много хора работят ежедневно и то по много часове – те са магнит за прах, отпечатъци или други мръсотии, особено ако се храните пред екрана. Външното почистване обаче не е трудно. За да се подготвите ви е необходимо да разполагате с около 15-20 минути, а консумативите са лесни за набавяне – микрофибърни кърпи, изопропилов алкохол с концентрация между 90-100% и клечки за уши с тампон от естествен памук. В оптималния случай – може да подготвите и флакон със сгъстен въздух.

Почистване на клавиатурата

След като разполагате с необходимите материали, хубаво е да започнете с външното почистване на клавиатурата – най-често докосвания компонен на лаптопа. Стартирайте с избърсване на клавиатурата с микрофибърна кърпа, за да оберете прахта. Ако разполагате с флакон със сгъстен въздух, използвайте го като втора стъпка, за да премахнете натрупаната прах от по-труднодостъпните места, например около самите клавиши. Следващата стъпка е почистване с изопропилов алкохол – използвайте клечки за уши, които да напоите с алкохола, и след това с нежни движения почистете всеки клавиш и пространствата между тях.

Почистване на екрана

Никой не желае да вижда отпечатъци от пръсти по екрана на своя лаптоп. Неговата поддръжка обаче изисква малко повече внимание. Това е така, защото неправилната поддръжка на екрана може да доведе до неприятни драскотини или дори до счупване. При почистването му е най-добре да се ориентирате към подход без използване на препарати, а само чрез микрофибърна кърпа. Почистването става чрез нея, с внимателни хоризонтални или вертикални движения, без натиск. Ако имате по-сериозни отпечатъци, които не се премахват с микрофибърна кърпа – потопете я в малко вода и със същите движения и лек натиск повторете действието. В краен случай можете да използвате разтвор от 50% вода и 50% оцет, или специален почистващ препарат за компютърни/телевизионни екрани.

Почистване на корпуса

След като сте почистили клавиатурата и екрана на лаптопа, остава по-лесната част –корпуса. Той не е толкова деликатен както клавиатурата и екрана, така че може да използвате различни препарати, но най-добре е отново с микрофибърна кърпа, напоена с изопропилов алкохол. Този начин помага както за бързо почистване, така и за премахване на следи от лепилото на премахнати стикери по корпуса. Важно е да се отбележи, че никога не трябва да пръскате или поливате с каквато и да е течност лаптопа директно.

Вътрешно почистване

Макар тази стъпка да е важна и да трябва да се извършва задължително поне веднъж в годината, препоръчваме я само за потребители, които имат повече технически познания. Ако не се изпълнява правилно, почистването на лаптопа отвътре може да доведе до перманентна повреда на устройството. Освен риск от повреда, всяко отваряне на лаптопа от потребителя може да доведе до загуба на гаранцията на компютъра. Ако сте сред тези, които са наясно с тези рискове – за почистването на лаптопа отвътре ще са ви необходими съответните инструменти за отваряне на корпуса, както и поне 40 минути свободно време. Първата и най-важна стъпка е да изключите устройството от мрежа и да премахнете батерията му. Някои лаптопи са по-лесни за отваряне и почистване, но при други този процес може да е доста по-труден, дори невъзможен. След като премахнете задния панел на лаптопа, може да използвате сгъстен въздух, с който да почистите натрупания прах. Най-много прах и мръсотия ще откриете при вентилатора и съответните решетки, откъдето се всмуква въздух при работа. Използвайте флакона със сгъстен въздух чрез леки и кратки натискания, насочвайки въздушната струя към компонентите, които желаете да почистите. Най-добре е да започнете от центъра на лаптопа към отворите за въздух. При вътрешното почистване не трябва да използвате прахосмукачка. Почистването на вентилатора и другите хардуерни компоненти ще оптимизира охлаждането на лаптопа, а това е от голямо значение за неговата производителност и дълъг живот.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*