Windows 11 с нови възможности, които улесняват „бъдещето на хибридната работа“

Фактът, че през последните две години разбиранията за работа се промениха и много фирми осъзнаха, че тя може да е дистанционна или хибридна, вече се превърна в клише. Макар клишетата да са лошо нещо за изкуството обаче, те може да са много полезни за бизнеса.

Бизнесът обича предвидимостта, а клишето е най-добрият индикатор за нея. В случая с пандемията вече е предвидимо, че огромен брой служители харесаха работата от дистанция и искат тя да продължи и в бъдеще. Хибридният модел на работа също се превръща в норма и той налага някои важни промени в ежедневието ни.

Добър пример за това е поддръжката на Windows. Microsoft обръща специално внимание на Windows 11 и неговата роля в основата на работния процес. Като операционна система Windows 11 трябва да работи стабилно, без да привлича вниманието на потребителя и без да му пречи. „Windows 11 е операционната система за хибридна работа. Тя е изградена на съвместима и позната основа, която е лесна за управление от ИТ отделите. Разработена е така, че да посреща предизвикателствата на постоянно развиващия се кибер свят и е оборудвана с необходимото, за да помогне на служителите да работят по-добре“, казва Microsoft.

Облачни емоции

Една от големите промени на Windows 11 са новите възможности с услугата Windows 365 Cloud PC. Чрез нея бизнес потребителите ще могат да имат достъп до клауд компютри с Windows 10 или Windows 11 през уеб браузър от всяко устройство. Ще е много по-лесно за тях и да превключват между Cloud PC и собствения си компютър. Това вече ще може да става през функцията за виртуални десктопи на Windows 11. Така служители ще могат по-лесно да използват личните си устройства и за работа, като ще има достатъчно сигурна среда за работните задачи.

Microsoft работи и по офлайн функция на Windows 365. Чрез нея ще могат да се извършват повечето работни процеси без интернет и устройството автоматично ще се синхронизира с Cloud PC, когато има връзка. Така няма да се прекъсва работния процес при липса на интернет. Подготвя се и самостоятелно приложение на Cloud PC за Windows 11, което допълнително ще улесни използването на тези функции и ще позволи създаването на още много възможности. Пред The Verge ръководителят на разработката на Windows Панос Панай казва, че това е само началото за интеграцията на Windows и клауд услугите.

За по-спокойни ИТ отдели

Един от вечните проблеми на ИТ отделите е актуализирането на софтуера. За тях Microsoft подготвя функцията Windows Autopatch. Тя ще е част от Windows Enterprise E3 и Е5 и ще е достъпна през Microsoft 365.

Функцията ще позволи на ИТ отделите да автоматизират голяма част от процеса по актуализиране на Windows устройства и услуги. Процесът трябва да е по-лесен и за самите потребители, чиято работа да не бъде прекъсвана заради ъпдейти. Освен това те ще получават нужните актуализации за Windows, Office и Edge.

Разбира се, ще има специфични ъпдейти и „кръпки“, които ще продължават да се нуждаят от намеса на ИТ отдела. Идеята обаче е това да се случва по-рядко и когато е нужно, а не за всеки нов пакет с ъпдейти. Windows Autopatch ще е факт през юли тази година като част от Microsoft 365.

Повече интелект

Microsoft изтъква и още интелигентни функции на Windows 11. Те ще бъдат „задвижвани“ от изкуствен интелект и ще представляват различни неща – изясняване на гласовете при разговори, автоматично оразмеряване на кадъра, замъгляване на фона, „оправяне“ на очите на потребителя така че да гледат в камерата, а не надолу в дисплея и други.

Подготвят се и подобрения като Focus, чиято цел е да улесни хората да се концентрират и да подреждат задачите си по-добре. Ще има и възможност за автоматична транскрипция на казаното в текстов вид в реално време, което ще е от полза и за хора с увреден слух. Windows 11 също ще предложи функцията Voice Access за управление на устройството с гласови команди, както и за диктуване на текст.

Обновен е и File Explorer, който ще получи възможност за отваряне на папки в табове. Ще могат и да се „закачат“ важни файлове и папки в новия начален екран на File Explorer. Така потребителят ще има директен достъп до тях с един клик вместо средно с шест, казва Microsoft.

Софтуерният гигант подготвя и множество други промени, които да улеснят целия работен процес. Това включва по-лесно управление на достъпа до служебни мрежи и данни през лични устройства, включително през браузъра Edge. Ще започне и „нова ера“ за Microsoft Endpoint Manager. Подготвят се и нови устройства с множество партньори. Компанията казва, че “Windows 11 и Windows 365 са готови да ни заведат в следващата ера на хибридната работа“, a тези промени са само началото, като предстоят още много новости през месеците и годините напред.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*