Как квантовите компютри ще повлияят на телекомуникационната индустрия?

Квантовите компютри са авангардна технология, която все още е обвита в доста плътен облак от мистерия и разнообразни теории. Въпреки това има известни проблясъци, които показват, че рано или късно тя ще стане реалност и ще започне да навлиза в ежедневието ни – нещо, за което телекомуникационната индустрия трябва да започне да се подготвя още отсега.

Това е препоръката на доклад на Алианса на индустрията за телекомуникационни решения (ATIS), който беше публикуван през март тази година. В него организацията препоръчва да се въведе рамка, която да се използва за анализиране и оценка на риска от крипто дейности. ATIS признава, че квантовите компютри са далеч от готови, но и не смята, че това означава, че трябва да бъдат подценявани.

Кардинални промени

Макар възможностите на квантовите компютри да са теоретични, ако се реализират, те ще доведат то коренна промяна на всички технологии. В най-масовия си вид, очакванията към тази технология са в пъти над възможностите на всичко налично в момента. Например възможност да „разбият“ всяка една използвана в момента парола за секунди. Или пък само един квантов компютър да е по-бърз от най-мощните суперкомпютри и да изчислява за минути задачи, с които настоящите машини се „борят“ със седмици.

Това практически ще обезсмисли всички налични в момента алгоритми за криптиране на информация. Те са сигурни, именно защото са нужни огромни системни ресурси и много време, за да бъдат дешифрирани без съответните ключове.

Разбира се, ще има и много ползи. Квантовата технология сама по себе си пък се смята за непробиваема. Така тя може и да обезсмисли сегашните системи, но пък ще ни „компенсира“ с много по-сигурни. Също така ще позволи създаването на значително по-сложни компютърни модели и изкуствен интелект, които ще имат мигновени резултати и ще обработват данни с безпрецедентна скорост и капацитет.

От очакванията към реалността

С напредването на разработката на квантовите компютри постепенно се изясниха някои допълнителни детайли около реалното използване на тези устройства. Засега изглежда много малко вероятно в обозримо бъдеще да има квантови лаптопи например. В сегашния си вид, технологията на тези компютри изисква много специфични условия. Тя е доста деликатна и трябва да ѝ се осигури среда без външни влияния и с отлично охлаждане (близко до абсолютната нула).

Следователно те не са приложими в ежедневието на обикновения човек. Вместо това квантовите компютри ще са в центровете за данни и ще извършват „тежката“ работа, а хората ще продължат да работят с традиционната техника. В момента квантовите и традиционните технологии не са особено съвместими и затова се разработват и специални платформи, които да са „мост“ между двете. Най-вече трябва да се гарантира, че обикновените устройства ще могат да се възползват от предимствата на квантовите без сигурността им да е застрашена. Всичко това е процес, който е почти толкова сложен, колкото и самата разработка на квантовите компютри.

За какво да се подготвят телекомите?

В доклада си ATIS отбелязва прогнозата на Института за глобален риск от 2021 година, в която се казва, че 28 от 46 експерта по квантови науки очакват в рамките на 15 години квантовите компютри да „разбият“ сегашната криптография. Когато това се случи, нито една онлайн система няма да може да бъде сигурна, не може да се вярва на нито една онлайн идентичност или трансакция, защото всичко това ще може да бъде дешифрирано и фалшифицирано.

ATIS отбелязва, че много компании и учени вече работят по алгоритми, които да са „квантово устойчиви“, като амбицията е до 2024 година да има готов стандарт. Работи се и по подобрени алгоритми за генериране на наистина произволни стрингове, подобрен обмен на симетрични ключове за криптиране и други.

Организацията препоръчва на всички компании, включително телекоми и доставчици на всякакви мрежови услуги, да обърнат внимание на изработката на процеси и рамки за оценка на крипториска. Трябва да се има предвид, че някои мерки за защита от квантовите компютри може да са с висока техническа „цена“, т.е. да внесат повишена латентност например, което ще „изтрие“ предимствата на технологии като 5G. Докладът отбелязва, че има и множество различни видове квантови технологии. Все още не е ясно коя от тях ще доминира.

Именно затова още отсега телекомите трябва да следят целия процес по разработка на квантови компютри и свързаните с тях технологии, мерки и решения. Трябва да бъдат анализирани и потенциалните решения и да се провери как те ще се отразят на различните процеси и услуги. По този начин телекомите ще са подготвени за всеки развой и ще могат да реагират бързо и адекватно.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*