Мъск купи Twitter и това може да промени всички социални мрежи

На 25 април Twitter обяви, че ще бъде придобита от новосъздадена компания, която изцяло e собственост на Илон Мъск. Така най-богатият човек в света практически ще стане едноличен собственик на Twitter срещу приблизително 44 млрд. долара. По традиция всяко действие на Мъск предизвиква спорове и сериозни критики и дебати.

Очаквано това се случва и този път. Мъск обожава подобни ситуации, защото му позволяват да развихри типичния си шегаджийски и провокативен стил, в който често „скрива“ и реалните си намерения. Те пък предвиждат мащабни промени в Twitter, които имат потенциала да променят и останалите социални мрежи.

Дръзките идеи на Мъск

На 14 април Мъск заяви, че не се интересува от финансите и за него Twitter не трябва да е начин за правене на пари. Въпреки това изглежда е наясно, че компанията все пак трябва да се финансира по някакъв начин, за да може да съществува.

Още в дните преди придобиването на Twitter да стане официално Мъск загатна някои от идеите си. Той сподели, че иска да намали значително заплатите на борда на директорите на компанията, с което ще спести около 3 млн. долара годишно. Също така обмисля съкращаване на разходите и по други пера, включително чрез намаляване на персонала.

В дните след официализирането на сделката Reuters публикува и идеи на Мъск, информация за които идва от източници в компанията. Това не са гарантирани действия на Мъск, а част от предложенията, които той е давал пред банките, които са се включили във финансирането на сделката. Мъск участва с около 21 млрд. долара лични средства, но останалата част от сумата е финансирана от тях.

Сред идеите на милиардера са да увеличи абонатите на Twitter. Социалната мрежа от години предлага платена услуга – Twitter Blue, чрез която потребителите получават допълнителни функции. Мъск обмисля да намали цената на абонамента и да предложи допълнителни екстри като верификация на профила.

Ако сделката бъде одобрена от регулаторите, Twitter най-вероятно ще слезе от фондовата борса и ще стане частна компания. Поне такива са досегашните заявки на Мъск, който смята, че така компанията ще може да взима решения свободно и да не бъде притискана от общественото мнение, ако се случи скандал подобен на този с Доналд Тръмп. Разбира се, Мъск може да промени мнението си и да остави компанията на борсата, но тогава по-трудно ще може да я контролира.

Друга нетрадиционна идея на Мъск е да направи популярните туитове платени за вграждане в сайтове. Много интернет страници обичат да вграждат публикации от социалните мрежи, но Мъск обмисля дали тази функционалност да не стане платена поне за „горещи“ и „вайръл“ туитове. Това засега е само концепция, без ясна структура за това как ще се реализира тя.

Милиардерът също така обмисля дали да не мотивира по някакъв начин известни личности да използват Twitter по-активно. Идеята е чрез тях да се привлекат повече обикновени потребители, което ще направи платформата по-атрактивна за реклами. Ако изобщо има реклами, защото Мъск не изключва и вероятността да разчита на евтини абонаменти за финансиране на компанията и да премахне рекламите напълно, за да е още по-независим.

Мъск иска да повиши и доверието на потребителите към Twitter. Затова смята да направи функция за редактиране на туитове, да премахне ботовете за спам, да облекчи правилата за модериране и да направи алгоритъма отворен.

Отзвукът в Twitter

Официално Twitter приветства сделката. Неофициално обаче има множество спекулации за сериозно недоволство както сред членове на борда на директорите, така и сред самите служители. Появиха се публикации, че служителите са разбрали за сделката в последния момент и са се информирали главно от медиите.

В края на миналата седмица е проведена и среща на сегашния изпълнителен директор на Twitter Параг Агравал със служителите, като според източниците на Platformer не е била особено оптимистична.

Служителите отново са останали неприятно изненадани, че ръководството не знае много детайли за плановете на Мъск извън публично известното. Настроението на служителите е значително влошено и от нападките на Мъск по адрес на ръководители заради стари техни решения.

Агравал се е опитал да успокои служителите и да ги мотивира да продължат да работят с желание за компанията и нейното развитие, но все пак Twitter се подготвя за по-голям брой напускащи служители.

Потенциалните ефекти за всички

Twitter може да не е най-голямата социална мрежа в света, но определено има голямо влияние. Множество политици и известни личности я използват като основен инструмент за комуникация с обществото. Технологичните промени, които предстоят за Twitter, не са от основно значение. Те са по-скоро „лични“ и ще помогнат на самата платформа.

Ключово за всички останали платформи обаче е как Мъск ще позиционира Twitter и какъв имидж ще изгради на компанията. Той твърди, че иска Twitter да запази ролята си на „дигитален публичен площад“ и място, което да защитава свободното слово, включително неудобното. Самият той заяви, че силно се надява най-големите му критици да не напуснат Twitter, а да останат в платформата, защото това е смисълът на запазването на свободата на словото.

Същевременно има и много критики по адрес на Мъск, че той има навика да променя мнението си и няма гаранции какво ще направи с платформата. Придобиването на Twitter доведе и до политическо разделение, като в. Guardian съобщава, че „стотици хиляди“ потребители на платформата са деактивирали акаунтите си в знак на протест. Повечето от тях са привърженици на демократите. Същевременно пък доста републиканци се завръщат в Twitter и очакват това да направи и Доналд Тръмп, който вече обяви, че няма такива планове.

От голямо значение ще е и какви промени в начина на финансиране ще направи Мъск. Ако те са успешни, други социални мрежи също може да последват примера за въвеждане на платени абонаменти и публикации. В случай, че промените или практиките на Мъск предизвикат скандали, другите социални мрежи ще предприемат действия за намаляване на риска от подобно недоволство.

Въпреки критиките към себе си, Мъск има и подкрепата на редица важни личности. Една от тези личности е съоснователят на Twitter Джак Дорси, който в дните след представянето на сделката обяви, че „Илон е единственото решение, на което вярвам“. След това в. Wall Street Journal пък обяви, че е имало цял „екип в сянка, който е окуражил Мъск да купи Twitter”.

В крайна сметка обаче Мъск е човекът, който взима решението и съответно ще бъде човекът, който ще носи отговорността. Това не е проблем за него и той е показал във времето, че не се притеснява да дава гръмки обещания и идеи, дори и те да не бъдат реализирани. Това не означава обаче, че действията му не се отразяват на другите, като в случая бъдещето на Twitter може да определи в немалка степен и бъдещето на социалните мрежи като цяло.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*