Ивайло Александров: А1 ми помага да бъда част от постоянното имплементиране на иновативни технологии

Нашата рубрика „Моята кариера“ продължава с Ивайло Александров, експерт в отдел “Управление на видео услуги” на направление „Мрежа и услуги“ в А1. Той е част от компанията вече повече от 7 години. Преминал е през различни позиции, като в момента работи по Xplore TV услугата на А1 Group. Той не се страхува да преследва целите си и вярва, че успехът се дължи най-вече на упоритост и отдаденост към работата.

Как е стигнал до настоящата си позиция и какво го кара да се стреми към успеха всеки ден разберете в нашето интервю:

Къде и какво си завършил?

От ранна детска възраст имам интерес към технологиите. Още на 6 години знаех как работи компютърът (тогавашната ми 486-ца) и можех спокойно да го разглобявам и сглобявам, като всеки път той работеше. Нещо, за което съм много благодарен на родителите си е, че ме записаха още от дете на уроци по английски език и по този начин отвориха света пред мен.

Средно си образование съм завършил във Втора английска езикова гимназия в град София, а след това реших да комбинирам икономиката с технологиите и завърших бакалавър „Бизнес информатика“, а после и магистратура „Международни икономически отношения“ в УНСС.

В годините, през които съм част от A1, имах страхотната възможност да участвам в различни програми за личностно и професионално развитие: например в Програмата за таланти, проведена съвместно със CITY College – The University of Sheffield, в Group Young Potential Program – организирана от А1 Group, и в момента продължавам да се обучавам.

Каква беше първата ти работа?

Кариерният ми път започна в Apple Center (по настоящем Creative Center), където се занимавах с поддръжката и поправката на Apple устройства. За 19-годишното ми аз това беше първи досег с една корпоративна среда и комуникация с клиенти още преди да започна висшето си образование.

Как стигна до позицията си днес?

По време на следването си като бакалавър заминах за студентска бригада в САЩ. След като се върнах в България кандидатствах за работа в тогавашния Мтел. Късметът ми се усмихна и започнах работа през лятото на 2014 г. като сътрудник „Обслужване на клиенти“ за фиксираните услуги.

Благодарение на натрупания опит, година по-късно станах част от направление “Мрежи и услуги” като специалист „Фиксирани услуги“. Към тогавашния момент работата ми беше изключително динамична, свързана с мониторинг на фиксираната мрежа, комуникация с мобилните екипи и Call Center-a за технически въпроси. След около две години поех длъжността младши инженер, като отговарях за корпоративната интернет свързаност.

Близо година по-късно реших да се фокусирам и специализирам в телевизионните платформи, в които виждах потенциал, и затова продължих кариерния си път като IPTV инженер. Попаднах в изключително сплотен и амбициозен екип със страхотни специалисти в сферата, които за 4 години ми предадоха много знания и умения, които ме доведоха до настоящата позиция – оперативен експерт на телевизионни платформи за А1 Group.

Коя е най-интересната част от работата ти?

Като част от телевизионния екип на А1 пред очите ми се развива една иновативна платформа – Xplore TV. Щастлив съм, че имам възможност за да се докосна до бъдещето и да бъда свидетел на постоянното имплементиране на нови технологии, както и цялостното подобряване на телевизионната ни услуга. Работата ми е свързана с колеги от всички страни, където сме представени на пазара, което води до много динамика, разнообразие, различни гледни точки, маниери на поведение, похвати в работния процес и други. Стремим се да взимаме информирани решения на базата на аналитични данни, чрез които да задаваме посоката за развитие на видео услугите ни.

Как успяваш да съчетаеш професионалния с личния си живот?

Това наистина е доста трудно, понеже съм работохолик. Има дни, в които се работи до късно, но благодаря на семейството ми, че ме подкрепят всеки път.

Ако можеше да дадеш съвет на 18-годишното си аз, какъв щеше да бъде той? Вероятно колегите, които сега започват кариерния си път, биха се вслушали.

Бих го посъветвал да не спира да преследва мечтите си, защото въпреки трудностите по пътя, с достатъчната доза упоритост и труд всичко е постижимо.

За финал: Ако имаше един ден лично за себе си, какво би направил?

Обичам да обикалям света, да откривам и научавам нови неща. Ако имах такъв ден, бих потеглил към непозната за мен дестинация, защото колкото и да съм обикалял по света, той винаги може да ме изненада.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*