Android 13 обещава повече сигурност и контрол

Новото поколение на Android ще предложи доста нововъведения, които ще дадат на потребителите по-добра представа какво се случва с личните им данни, както и ще им осигурят по-голям контрол над тях. Платформата беше представена по време на годишната конференция Google I/O, която интернет гигантът провежда в Калифорния.

Android 13 беше основна част от новостите, които Google обяви. Това поколение на мобилната платформа изглежда ще предложи повече новости и промени в почти всички аспекти. Някои от тях ще бъдат допълнително подобрение на вече започнати тенденции, а други ще са изцяло нови функции.

С фокус върху сигурността

Поверителността на личните данни и сигурността на потребителите са ключови теми за Android от доста време. В 13-тото поколение на платформата те ще бъдат едни от най-значимите сфери на подобрения. Google ще промени почти изцяло начина, по който потребителите взаимодействат с контрола над личните си данни и достъпа на различни приложения до тях.

Компанията ще внедри изцяло нова страница в секцията с настройки на Android 13, която ще обедини всички функции за сигурност и поверителност на устройството на едно място. Тази секция ще има специален интерфейс с цветен индикатор за степента на защита на потребителя, като ще може да анализира настройките и да предлага подобрения.

Android 13 автоматично ще изчиства и копираните данни, които традиционно се пазят във временната памет. Така се намалява рискът достъп до тях да получат приложения, които не трябва да имат такъв. Потребителят ще бъде уведомяван, когато приложение използва тази памет и данните в нея.

Платформата ще смени и начина, по който потребителите дават достъп до различните данни и модули. Процесът ще бъде изяснен с по-точни обяснения за това какви файлове и функции ще бъдат използвани от даденото приложение. Например потребителят ще дава достъп до „снимки и видео“, а не до „файлове“. Дори ще има възможност за даване на достъп до конкретни снимки.

Персонализирано преживяване

Смартфонът е част от живота на всеки потребител и трябва да може да се нагажда към личните му предпочитания. Затова Android 13 ще има още повече възможности за персонализиране на цветовата схема на интерфейса. Тя ще може да се адаптира и според цветните тонове на избраното изображение за фон.

Друга новост ще е възможността на бутоните за управление на мултимедия в падащото меню (например за смяна на песните) също да се персонализират автоматично според музиката, която потребителят слуша, и да показват и обложката на албума.

Персонализацията на Android 13 ще засегне дори езиците на приложенията. Вече ще е възможно потребителят да избира отделен език за всяко приложение (стига и то да поддържа различни езици), а не само основния език на системата или английски, ако няма локален превод.

Google ще предложи и специални промени за таблети, а до края на годината Android 13 ще получи и още функции за поддръжка на HDR видео, Spatial Audio и други. Платформата трябва да е готова за устройства до края на лятото, но ще зависи от самите производители да изберат за кои смартфони ще я предложат и кога.

Междувременно Google обяви и новости за някои популярни услуги. Google Translate например получава още 24 езика и диалекта, които се използват от над 300 млн. души по света. Те са добавени и към системата за машинен превод Zero-Shot, за да е възможен директен превод от един език на друг без използване на трети такъв за преход.

По-късно тази година Google Maps ще получи и нова функция за по-реалистични виртуални модели на големи мегаполиси. Тя използва комбинация от кадри от Street View, сателитните данни и въздушни снимки, за да създаде много по-реалистични виртуални версии на градовете. Първо ще се започне с няколко от най-големите мегаполиса и постепенно ще бъдат създавани модели на другите градове по света.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*