Как да докараш тигър в кухнята и Айфеловата кула – в двора си?

Това го знаят всички, направо е клише, но… е безспорно вярно: технологичната революция променя живота ни във всички негови аспекти – и то с невиждано досега темпо. Днес е възможно да общуваме с близките си в реално време даже при хиляди километри разстояние, докато междувременно поръчваме буквално с няколко движения на практика всеки възможен продукт или услуга на планетата. „На една ръка разстояние“ са ни данни, чийто обем само до преди няколко години изглеждаше като научна фантастика даже за най-мощните компании и държавни организации в света. Освен всичко това, със силата на високите технологии можеш и да си гледаш тигър в кухнята. Да, тигър. Да, в кухнята.

Иновациите не са само за повишаване на продуктивността или сваляне на разходите – понякога с тяхна помощ можем просто да се забавляваме. Така през 2021 г. технологичният гигант Google обяви, че включва нови AR (augmented reality или обогатена реалност) функции към услугите си – потребителите могат да виждат на екраните на смартфоните си как изглеждат различни (виртуални) животни в реален размер в (реалното) пространство.

Различен брой 3D животни са достъпни в Google търсачката на различни езици, като не е изненада, че най-голямо е разнообразието при търсене на животински видове на английски. В този случай той може да види всякакви представители на животинския свят – тигър, панда, леопард, коза, гепард, пони, кафява мечка, вълк, шотландско пони, питон, арабски кон, миеща мечка, таралеж и елен. Подводният свят също има своите 3D представители – от дивата патица, алигатора и октопода до голямата бяла акула и морската костенурка.

Понеже всички обожават императорските пингвини, подчертаваме специално – благодарение на Google можете да поставите един такъв на дивана до вас.

Как става това?

Преди години за подобни ефекти бяха необходими сложни и изключително скъпи системи, с които да се оборудва специално предназначено за целта помещение. Днес е лесно като детска игра.

  • Първата стъпка е да влезете в След това пишете в търсачката името на животното, което искате да намерите – отново напомняме, че повече резултати излизат на английски, отколкото на български език.
  • Когато напишете например „тигър“, можете да видите малко под водещото описание на животното секция с текст „Запознайте се отблизо с бенгалския тигър“ и бутон „Триизмерен изглед“. След като изберете този бутон трябва да дадете съответните съгласия за достъп на Google до част от функциите на смартфона ви.
  • Отваряме (важна) скоба: винаги следете какви функции, достъп до данни и файлове искат да получат приложенията на вашето устройство. Например, ако „модерен“ филтър за снимки иска да чете телефонния ви указател и да следи с GPS къде се намирате, може би не е лоша идея да изтриете тази програма.
  • На екрана вече ще виждате малък 3D тигър на тъмен фон. За да го поставите в реалното пространство около вас, трябва да натиснете бутона „Преглед в пространство“.
  • Задната камера на смартфона ще се включи и след няколко секунди на изчисления от страна на Google, вече ще можете да видите един спокойно застанал тигър в реални размери по средата на дома или офиса ви. Поне така ще изглежда на екрана. Приложението позволява и да заснемете комбинацията от виртуален обект и реален фон, за да я споделите с приятели.

Айфеловата кула в задния двор

След като представиха своята концепция за 3D животни, от Google обявиха, че ще направят същото и с част от най-известните културни и исторически обекти в света. Така потребителите вече могат да видят как изглеждат отблизо Айфеловата кула, Статуята на свободата, Чичен Ица, Бранденбургската врата, Версайския дворец, музеят на изкуствата „Метрополитън“ и още много други обекти.

Виртуалното пътуване по света става още по-лесно, но това не трябва да отменя плановете за посещение на Ню Йорк или Париж. Едното не изключва другото – все пак, кога ще успееш да убедиш общината във френската столица да разглоби Айфеловата кула и да я премести в задния ти двор?

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*