Изгубен или откраднат смартфон: какво да направим?

Всеки е бил в ситуация на трескаво ровене из джобове, раници и чанти в търсене на безследно изчезнал смартфон. Много от нас са изпитвали и ужасяващото чувство да изгубят телефона си или, дори по-лошо – той да бъде откраднат.

Освен материалните загуби, нашите устройства съхраняват купища лична информация – от банкови сметки и пароли до снимки, чатове и много други ценни за нас данни, които са застрашени да попаднат в грешни ръце. Ако някога се окажете в подобна ситуация, не се паникьосвайте – има решение.

Почти всеки модерен смартфон – Android или iPhone, има вградени инструменти, които дават възможност да защитите информацията си и да проследите изгубения си телефон с лекота. Тук ще споделим няколко ценни съвета, които ще ти бъдат от полза, в случай че смартфонът ти не се намери нито в джоба, нито в чантата.

Изгубил си своя Android смартфон?

Никой не планира да загуби телефона си, но винаги може да се случи и на нас. Точно затова трябва да се презастраховаме, като включим опцията за намиране на телефона си (Find my device). Ето как да включиш тази функция на твоя Android телефон:

 1. Отвори „Настройки“ (Settings).
 2. Избери или „Биометрия и защита“ (Biometrics & Security) за Samsung или просто „Сигурност“ (Security) за други Android смартфони.
 3. Включи опцията „Намери моя телефон“ (Find My Device)

 

 

За да подобриш точността на местоположението, отиди на „Настройки“ > „Местоположение“ (Location). След това избери „Услуги за местоположение“ (Location Services) и натисни „Google Location Accuracy“. Увери се, че опцията е включена.

Можеш да проследиш местоположението на своя смартфон и с помощта на Google Карти. Ето как става:

 1. Отиди на Android.com/find.
 2. Влез с твоя Gmail акаунт и парола.
 3. На картата ще видиш приблизителното местоположение на телефона си. Ако устройството не може да бъде намерено, то ще ти покаже последното известно местоположение (ако е налично).

От страницата имаш 3 опции – да намериш, да защитиш или да изтриеш своето Android устройство:

 1. Пусни звук (Play sound) – Дори ако е в безшумен режим или на вибрация, телефонът ти пак ще звънне.
 2. Защити устройство (Secure device) – Тази опция ти позволява да изпратиш до онзи, който намери твоето устройство, съобщение или телефонен номер, на който може да се свърже с теб.
 3. Изтрий устройството (Erase device) – Можеш да направиш това дистанционно, за да защитиш личната си информация.

Ако се опитваш да намериш телефона си чрез Find My Device и това не води до резултати, то вероятно телефонът ти не е свързан към Wi-Fi или друга налична мрежа. Важно е да не губиш надежда и да не се отказваш. Веднага щом телефонът се свърже с мрежа, той ще се появи на картата.

Как да намериш изгубения си iPhone чрез приложението Find My?

Apple направи някои значителни подобрения в услугата си за намиране и проследяване на устройства, откакто комбинира функциите Find My iPhone и Find My Friends в едно приложение през 2019 г. – Find My. Едно такова подобрение е възможността да проследяваш твоя iPhone дори когато е изключен, което дебютира с iOS 15 през септември. За целта трябва първо да се увериш, че опцията Find My iPhone е включена:

 1. Отвори Настройки и натисни върху името си в горната част на екрана.
 2. Кликни върху Find My > Find My iPhone.
 3. Увери се, че опцията Find My iPhone е включена.
 4. Увери се, че опциите Find My Network и Send Last Location също са включени.

 

 

В момента, в който разбереш, че си загубил телефона си, първото нещо, което трябва да направиш, е да посетиш icloud.com/find на компютър, да отвориш приложението Find My на друго устройство на Apple, което притежаваш, или да помолиш член на твоята Family Sharing група да използва приложението Find My, за да проследи телефона ти през своето Apple устройство.

Ако осъществяваш достъп до Find My през уебсайта или чрез  друго устройство, важно е да влезеш в същия акаунт в iCloud, който е свързан със загубения iPhone. След като влезеш, щракни върху опцията „Всички устройства“ (All devices) в горната част на екрана, след което избери телефона си от списъка. Картата автоматично ще те изведе до текущото местоположение на твоя телефон, а ако устройството е изключено, ще се покаже последното известно местоположение.

Когато преглеждаш местоположението на устройството, използвай картата в горния десен ъгъл на екрана. Има опцията да възпроизвеждане на звук, за активиране на режим за загуба или за изтриване на устройството. В приложението Find My можеш да намериш същите опции, като има и възможност за включване на известия, които ще те информират всеки път, когато намереното устройство излезе офлайн.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*