Какво (пак) стана с криптовалутите?

През май криптовалутите, особено Bitcoin, отново привлякоха внимание с рязък спад на стойността си. В средата на месеца най-популярната криптовалута се понижи до около $25 000 – най-ниското ниво, на което е падала от края на 2020 година насам.

Това е далеч от висотите от над $67 000 долара през ноември миналата година. Като цяло Bitcoin вече твърдо следва „настроенията“ на финансовите пазари и цената му в голяма степен се определя от случващото се по света – точно обратното на първоначалните амбиции на криптовалутата да бъде алтернатива на всичко това и да определя стойността си по свой собствен начин чрез популярността и добавената стойност на технологиите, които я съпътстват.

Поредица от събития

Диаграмата на цената на Bitcoin през последните 12 месеца е като своеобразен календар на големите събития по света. Когато нагласата е оптимистична – цената расте. Когато има негативни емоции или събития – цената спада. Това ясно показва, че мнозинството инвеститори не възприемат Bitcoin като сигурна инвестиция като златото например. Те нямат необходимото огромно доверие на криптовалутата като сигурен, дългосрочен актив, в който да инвестират в трудни времена.

Спадът на цената в голяма степен е продиктуван именно от този фактор. През последните около две години много големи инвеститори, финансови институции и опитни играчи навлязоха в света на криптовалутите и конкретно Bitcoin. Те бяха и причината за големия възход на цената, което беше възприето като „приемане“ на Bitcoin в света на сериозните инвестиции.

В този свят обаче има и неписани правила и закони. Сред тях е, че „любовта“ към даден актив трае само докато всичко е наред, а при проблем всичко е „просто бизнес“. Така сривът на световните финансови пазари беше последван и от логичното понижение на цените на Bitcoin, но има и още…

Това далеч не е единственият проблем за Bitcoin в момента. Наскоро беше преполовен и „пътят“ до следващото намаляване на наградата за Bitcoin „копачите“. Това се случва средно на около четири години и обикновено е съпътствано с доста турбулентни времена за криптовалутата. Преполовяването на пътя не изглежда, че трябва да е притеснителен фактор, но в случая е. Bitcoin не достигна цената от $100 000 през 2021 година, която беше поставяна като постижима цел от мнозина.

Анализаторите и инвеститорите се притесниха, защото в месеците преди намаляването на наградата традиционно цената се понижава. Още през април се появиха прогнози, че Bitcoin ще се понижи до $24 000 през ноември или декември тази година. Е, това се случи само месец по-късно. Това отговаря и на очакванията, че пикът от ноември 2021 година е краят на досегашния цикъл на възход и предстои период на корекция, който в комбинация с външните фактори, означава период на ниски цени за криптовалутата.

Проблемите в Ел Салвадор

Ел Салвадор стана първата страна в света, която прие Bitcoin като официална валута миналата година. Тя направи това на фона на много остри критики от световни финансови институции и правителства. През последните месеци Ел Салвадор има множество проблеми, включително с размирици, които доведоха до въвеждането на извънредно положение.

На фона на всичко това Bitcoin не успява да отговори на очакванията, че ще даде финансова свобода на жителите на страната. Официалният виртуален портфейл не работи достатъчно стабилно, а нестабилността на цената на Bitcoin не помага за доверието на хората да я използват за ежедневни разплащания. Сривът на криптопазара допълнително усложнява тези намерения и дори има притеснения, че страната няма да успее да плаща дълговете си и може да банкрутира.

Президентът на страната Наиб Букеле остава върл привърженик на Bitcoin и публично подкрепя криптовалутата. Не се е отказал и от плановете си да изгради град „Биткойн“ в страната. Всичко това не помага за цялостната репутация и доверие към криптовалутата и сред останалите институции и хора по света, които следят какво се случва в Ел Салвадор.

И все пак не всичко е лошо

Представянето на Bitcoin в голяма степен зависи от гледната точка. Криптовалутата е загубила 21,5% от стойността си спрямо същия период на миналата година. Тя е и с 25.18% по-евтина спрямо стойността си само три месеца по-рано. Същевременно обаче, който е инвестирал в нея преди пет години и все още държи активите си, има цели 1378% потенциална печалба.

Историята на Bitcoin показва и друго предимство, особено през последните две години. Спадове има, но като цяло те са по-кратки отпреди и цената не достига по-ниски нива от тези отпреди повече от 3-4 години, които след това за малко време се възстановяват. Разбира се, нищо от това не може да се предвиди с точност и риск за значителни загуби винаги ще има, ако инвеститорите не са внимателни.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*