Най-важните новости в iOS 16

Apple представи новата версия на мобилната операционна система iOS. Това стана по време на годишната конференция WWDC 2022 на компанията, която започна тази седмица в Купертино, щата Калифорния. Редом с iOS 16 Apple представи и още няколко важни новости. Сред тях са обновената macOS, както и нов процесор.

iOS 16 получи основната част от вниманието, което е очаквано. Платформата се използва от iPhone и съответно е много важна за потребителското изживяване и добрите впечатления от устройството. Тази година iOS получава множество малки промени в най-важните си елементи и приложения, както и една голяма промяна. Тя е в изцяло обновения „заключен екран“.

Новият заключен екран

Потребителите на iOS 16 ще могат да използват заключения екран за доста повече дейности. Той ще може да изобразява уиджети, както и допълнителна избрана от потребителя информация като време, прогрес на дневната активност и други. Функцията Live Activities пък ще предлага „живи“ нотификации. Те ще могат да се обновяват в реално време, например, за резултат от мач, новини, прогрес в тренировката, статут на доставката на поръчка и други.

Заключеният екран предлага и повече опции за персонализиране. Това включва нова галерия с изображения, поддръжка на анимации за фон и други. Потребителите могат да променят и цвета на часа и датата, както и шрифта им. Дизайнът на известията също е променен и те ще се показват в долната част на дисплея.

Обновени системни приложения

Някои от най-важните и популярни вградени приложения на iOS също получават нови възможности. Messages например ще позволява редакция на изпратени, но непрочетени съобщения. Също така такива съобщения ще могат директно да бъдат изтривани и от устройството на получателя, стига той да не ги е прочел преди това. Messages получава и функцията SharePlay за по-лесно споделяне на съдържание.

Приложението Mail също ще предложи практични новости. Една от тях е възможността за насрочване на час на изпращане на имейл. Ще може и да се отменя изпратен вече имейл, но само в рамките на няколко секунди след изпращането. Потребителите ще могат да се възползват и от подобрена търсачка, която в реално време показва резултати в различни категории – получател, изпращач, заглавие на имейла, прикачени файлове и други.

Функциите Live Text и Visual Look Up също са подобрени. Те използват хардуера на самото устройство, за да превеждат текст в реално време, включително – в снимки и клипове. Visual Look Up улеснява редактирането на снимки и добавянето на ефекти, акцентирането над обекти и други.

Новости има и за Apple Maps. Сред тях са подобрените насоки и навигация при използване на градски транспорт с прекачване. Функцията Flyover, която пресъздава 3D изображения на градовете, получава още над 10 нови града, предимно в САЩ. Потребителите ще могат да използват Siri, за да добавят допълнителни спирания по време на текуща навигация, както и да създават маршрути с няколко спирания.

Браузърът Safari ще предлага по-добра защита, включително на паролите. Въвежда се и новата функция Passkeys – тя трябва постепенно да замени паролите и представлява дигитални ключове, които използват Touch ID и Face ID заедно с iCloud Keychain за максимална сигурност.

Новост е и секцията Safety Check. Тя ще улеснява потребителите да спират достъпа на други профили и приложения до данните им, както и до всички останали техни профили и устройства. Ще може да се използва и при случаи на тормоз.

iOS 16 ще предложи и една важна новост за българските потребители. Тази версия на платформата ще разполага с изцяло преведен на български език интерфейс (парадоксално – това се случва 15 години след дебюта на iPhone, макар Apple да имаха преведена на български операционна система – System 7.5, още в средата на 90-те – б.р.).

iOS 16 ще започне да се разпространява през септември. Операционната система ще може да се използва от iPhone 8 и по-нов, както и от iPhone X, XR, XS и от второто поколение на iPhone SE и нагоре.

Обновената macOS 13 Ventura

Apple обърна внимание и на операционната система за Mac компютрите си. mac OS 13 Ventura получава нов център за мултитаскинг, чрез който основният активен прозорец застава в средата на екрана, а останалите биват подреждани в колона в лявата или дясната част. Кликването им ще разменя местата с активния прозорец.

Наличната вече функция Spotlight ще предложи улеснена търсачка с показване на резултати директно в същия прозорец, както и възможност за активиране на Shortcut елементи от Spotlight.

Браузърът Safari пък ще предложи удобни възможности за споделяне на групи от отворени табове с други потребители. Също така потребителите, които получават тези групи, ще могат да добавят и премахват табове. Браузърът ще поддържа и PassKeys като версията му за iOS.

macOS 13 Ventura ще има и промени в дизайна на интерфейса, които ще са минимални. Те ще целят най-вече уеднаквяване на различните елементи и менюта. Платформата ще бъде пусната през втората половина на годината.

Новият процесор от висок клас

Apple използва WWDC 2022, за да представи и новия си процесор от висок клас. Той се казва M2 и ще се използва от компютрите на компанията, а различни негови версии – и в други устройства на Apple.

М2 се произвежда по 5nm технология и разполага с 20 млрд. транзистора. Това е с 25% повече спрямо първото поколение М1. Apple казва, че М2 ще предлага 18% по-бързи компютърни изчисления и до 35% по-бързи графични изчисления. Компанията твърди, че М2 ще предложи 1.9-пъти по-голяма производителност спрямо „най-новия 10-ядрен процесор за лаптопи“, но не уточнява кой модел.

М2 ще използва 4 ядра за висока производителност и още 4 за ефикасност. Ще може да се оборудва с до 24GB обединена памет със скорост 100Gpbs. Чипът поддържа и 8K H.264 и HEVC видео. Вграденият Neural Engine модул е с 16 ядра и може да извършва до 15.8 трилиона операции в секунда.

Първото устройство, което ще предлага М2, е новият MacBook Air. След това чипът постепенно ще се добави и към другите модели на компанията.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*