Самостоятелни, заедно

Дигиталната трансформация на бизнеса в страната само ще спечели от придобиването на СТЕМО от А1 България

Голямата новина за българския технологичен сектор тази пролет, че A1 България ще придобие СТЕМО, вероятно изненада част от бизнес средите, но е логична стъпка от дългосрочните стратегии на двете компании. А1 ясно и многократно заявява амбициите си да се развива като един от пазарните лидери в сферата на ICT бизнес услугите. Същевременно, според СТЕМО, присъединяването им към групата на А1 ще позволи да използват още по-пълноценно възможностите си да предлагат IT услуги на повече международни клиенти.

Двете компании поемат заедно по пътя към ускоряване и разширяване на дигиталната трансформация на бизнеса, но запазват своята самостоятелност. По този начин служителите и на А1, и на СТЕМО ще имат още повече възможности да надграждат професионалните си компетенции, да обменят опит и да растат.

Технологична експертиза

Със своя дългогодишен опит на българския пазар, ноу-хау и висок професионализъм, А1 и СТЕМО заедно ще предоставят широко портфолио от високотехнологични услуги за корпоративни клиенти. Сътрудничеството в областта на системната интеграция на ИТ инфраструктура, мрежова свързаност, киберсигурността, разработка и внедряване на софтуер ще доведе до съществени синергии. Всичко това създава необятни възможности за растеж и ползи за потребителите на IT услуги.

заедно Самостоятелни, заедно А1 Блог

В последните няколко години А1 все повече се развива чрез диверсификация на бизнес модела си и се превръща от Telco в Tehco. През 2022 година А1 вече е утвърден играч на пазара на ICT и IoT решения за бизнеса, базирани на NB-IoT технологията. Компанията предлага пълното портфолио услуги – от софтуер до хардуер и системна интеграция в допълнение към по-традиционния си телекомуникационен бизнес. Не е за пренебрегване и фактът, че А1 разполага с модерни центрове за данни в няколко града в страната, а сред партньорите ѝ са водещи технологични фирми в световен мащаб като Cisco, Dell, IBM, f5, SAP, Acronis и други.

Според Михаил Семерджиев, старши мениджър „ICT услуги“ в А1 България, сделката е естествена стъпка в развитието на ИТ експертизата на А1 и ще позволи на компанията да предлага все по-комплексни технологични решения на бизнеси от всякакъв мащаб. Той е убеден, че опитът на А1 в Software as a Service, Infrastructure as a Service и киберсигурност, в съчетание с дългогодишния опит на СТЕМО на българския пазар в предоставянето на ICT услуги, ще доведе до много позитиви за компаниите, които използват технологични решения за повишаване на ефективността на бизнеса си.

Най-ценният капитал

Новината е добра и за екипите на двете компании. Съвместният път на А1 и СТЕМО напред е също и възможност за служителите на двете компании да натрупат нови знания и умения, да обменят опит и да развият кариерата си. Сделката предвижда всички офиси на СТЕМО в страната да бъдат запазени, както и служителите, работещи в тях.

При положително решение от страна на КЗК и двата участника в сделката ще имат възможност да продължат да работят заедно, но самостоятелно, към повишаване на скоростта и разширяване на обхвата на дигиталната трансформация на бизнеса в страната. Целта е придобитата компания да функционира както до момента и да надгражда качеството и видовете услуги, които предлага.

Билет към международните проекти

Дългогодишният опит на СТЕМО на българския пазар обхваща пълно портфолио от ICT услуги като изграждане на IT инфраструктура, облачни и управляеми услуги, SAP/ERP интеграция, разработка и внедряване на софтуер, доставка и поддръжка на хардуер. Компанията е партньор на множество международни технологични компании като SAP, Microsoft, Cisco, VMWare, Veeam, HP Inc., HPE, Dell, Fujitsu, Lenovo, Canon, Xerox, Lexmark и други, и е реализирала редица проекти за някои от най-големите организации в частния и публичния сектори.

Заедно, самостоятелни

След финализиране на сделката СТЕМО ще продължи да функционира самостоятелно, като компанията и екипът ще са част от А1, но ще функционират като отделна компания. Целта е както да се подобри качеството на услугите, така и да се разшири портфолиото от предложения за ICT решения за корпоративни клиенти.

Управителите ще бъдат Александър Димитров, главен изпълнителен директор на А1 България и един от настоящите ръководители на СТЕМО – Георги Тихов. A1 България ще финансира сделката чрез наличния си капитал, а стойността ѝ няма да бъде публично оповестявана според договорката между участниците в нея. Придобиването подлежи на одобрение от съответните регулаторни органи.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*