Геймингът витае в облаците… и мобилните мрежи

В продължение на много години разбирането за видеоигрите беше доста „статично“ – те се играят у дома на компютър или конзола пред телевизора. С напредъка на мобилните технологии, обаче, все повече геймъри искат да разполагат с игрите си и в движение. Затова и видяхме възход на мобилните игри – макар все още да не са сравними по графика, сложност и възможности.

Друго предизвикателство пред индустрията е свързано с цената на това удоволствие – мнозина геймъри не могат да си позволят мощно PC или актуалния PlayStation/Xbox, което ги ограничава от това да играят последните игри на максимални настройки  Всичко това доведе до огромни очаквания към така наречения „клауд (облачен – англ.) гейминг“. Това е услуга, която позволява на играчите да се наслаждават на игрите от всякакви устройства, на всяко място и по всяко време.

Най-просто казано, потребителят се свързва с мощен сървър, който поема основната изчислителна тежест на играта, като така нашият компютър, лаптоп или смартфон е само терминал, на който виждаме развоя на играта, докато в реално време подаваме команди. Ключово е връзката да е достатъчно добра, за да няма видимо забавяне между натискането на бутона при нас и действието на героя на екрана.

След доста години очакване и бавен напредък, клауд геймингът изглежда като все по-достъпен и реалистичен вариант.

Новости от Microsoft

Тази година традиционното геймърско изложение E3 беше отменено, но доста компании все пак обявиха своите планове чрез алтернативни или собствени събития. Технологичният гигант Microsoft също беше сред тях, като обяви нови игри, както и новости за „облачната“ си услугата Xbox Cloud Gaming. Това е платформа, която се разработва от няколко години и към нея има доста големи очаквания.

Microsoft увеличи броя на държавите, в които услугата е налична на 28, като България обаче все още не е сред тях. Още през 2020 година се очакваше Xbox Cloud Gaming да предложи възможност за геймърите да добавят към нея и собствени игри, които да играят на различни устройства.

Компанията обяви, че това ще се случи през втората половина на тази година, като функцията ще е налична за абонати на Xbox Game Pass Ultimate и ще важи само за някои игри. Вероятно те ще трябва да са съвместими с нея, но ще е възможно да се добавят и заглавия, които не са част от каталога на Xbox Game Pass.

Това ще е много важен момент за клауд гейминга. Ако услугата работи според очакванията и поддържа достатъчно много игри, тя ще стане много по-привлекателна за геймърите от съществуващите в момента. Така ще може да се използва за хиляди заглавия и играчите да се възползват от технологията. Разбира се, това надали ще се случи веднага, а ще е процес, който ще отнеме време. Засега Microsoft споделя само, че първоначално опцията за добавяне на заглавия ще важи само за избрани от тях такива.

Друга новост е, че приложението Xbox ще стане част от смарт телевизорите на Samsung. Приложенията ще поддържат както контролерите на Microsoft за Xbox, така и на DualSense на Sony. Разбира се, остава и възможността за използване на платформата и през мобилни устройства, което също ще е разковниче за бъдещето ѝ.

5G – скритият помощник

За да може клауд геймингът да е наистина „в облака“ и достъпен навсякъде, е нужна добра интернет връзка. Тук 5G мрежите ще са от голяма полза, тъй като те осигуряват всичко необходимо. За да може да се играе пълноценно през „облака“, е нужна не само достатъчно висока скорост на връзката. Още по-важно е да има ниско времезакъснение, за да могат командите на играча да се отразяват възможно най-бързо.

5G технологията осигурява именно това и тя вече се предлага в страната. Например 5G ULTRA мрежата на А1, която предлага гигабитови скорости и много малка латентност, вече има покритие в над 110 града и курорта в страната. 5G мрежа на А1 беше използвана и за „традиционен“ състезателен гейминг по време на финалите на A1 Gaming League, част от Aniventure Comic Con 2019.

При достатъчно голямо разпространение на 5G покритието, 5G смартфони и наличност на самата услуга, този „облачният“ гейминг може да създаде цяла нишова индустрия. Тя ще включва множество допълнителни гейминг аксесоари, поставки, контролери, батерии и други предложения за улесняване на използването на смартфон за игри. И в момента вече има много такива предложения на пазара, но при „избухване“ на този тип гейминг, разнообразието и конкуренцията ще са още по-големи.

За момента всичко това е все още е в доста ранна фаза. Нещата се случват по-бавно от очакваното, но това дава възможност за по-добро развитие и „узряване“ на технологията. Нейният потенциал расте, особено като се има предвид, че помощникът 5G вече е тук и се развива с бързо темпо.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*