„Можете да бъдете всичко, което искате да бъдете“*

Легендарният Фреди Меркюри разтърсва емоциите с песента Innuendo при всички студийни записи и изпълнения пред многобройна публика, които съм виждала (само на запис, за съжаление). Тази фраза и до ден днешен се е запечатала в съзнанието ми още от последните ми години в гимназията, в края на миналото хилядолетие. Повтарям я често на децата си и вярвам, че завинаги ще остане част от моето лично кредо за живота и надявам се и от тяхното. Споделих я и с осемте герои на днешната история в блога на А1. Вярвам, че вече сами са открили и друга ключова фраза от песента „Просто продължавайте да опитвате“.

Вечер на успелите „Можете да бъдете всичко, което искате да бъдете“* А1 БлогВенелина, Маргарита, Севдалин, Севгин, Данислав, Иглика, Милен и Кристияна тази година завършиха средно образование и отпразнуваха абитуриентския си бал на „Вечерта на успелите“, който Националната асоциация за приемна грижа и А1 традиционно организират за младежите, отраснали в приемна грижа. Всички абитуриенти се вълнуват, но за тези осем деца завършването на средно образование изглежда като постижение, равносилно на изкачване на Еверест. Точно така е започнала и протекла първата половина от младия им живот.

Останали без адекватна грижа от родните си семейства поради разнообразни, но все ужасни причини, част от тях преминават през следващото изпитание на живота в „Дом“, както те го наричат, и тъгата пълни очите им дори само при спомена. Докато най-после попадат в нови и различни семейства, готови да ги обичат, да се грижат за тях, да бършат сълзите им, и да празнуват радостите им заедно с тях. Всички тези спасители на детството са част от Националната асоциация за приемна грижа, на която А1 е партньор от години.

Вечер на успелите „Можете да бъдете всичко, което искате да бъдете“* А1 БлогПразнувахме техния абитуриентски бал, този личен „Еверест“, преди няколко дни, заедно с техните приемни родители и много приятели на каузата на приемната грижа. На мен се падна честта да разговарям с абитуриентите за мечтите и плановете им и от името на А1 да подаря на всеки от тях технологичен подарък, с който да чертаят пътищата си към нови и още по-високи върхове.

Вечер на успелите „Можете да бъдете всичко, което искате да бъдете“* А1 БлогМаргарита сподели, че е завършила гимназия по хотелиерство и ресторантьорство и вече има предложение за работа в ресторант на Черноморието. Надявам се да е щастлива и да продължава да се развива в избраната професия и защо не – да има свой собствен ресторант със звезди от Michеlin някой ден. Вярвам също, че Севдалин скоро ще открие своя професионален път и ще прилага на практика наученото по предприемачество в гимназията в Свищов. Той ще продължи да живее с приемното семейство, което се е грижило за него в последните 7-8 години.

Вечер на успелите „Можете да бъдете всичко, което искате да бъдете“* А1 БлогАко следите с интерес баскетболните първенства, гледайте внимателно сред младите надежди на отборите. Сред тях може би ще е Севгин, чиято мечта e да стане следващият Майкъл Джордан. Вярвам, че тежкото детство е зад гърба му и с любовта и грижата от приемните му родители и неговия собствен хъс и талант, това не е задължително невъзможно. Ако с баскетбола не се получат добре нещата, той най-вероятно ще продължи да развива талантите си в сферата на дърворезбата, каквато е била специалността му в НГПИ “Тревнеска школа”.

Вечер на успелите „Можете да бъдете всичко, което искате да бъдете“* А1 БлогДанислав ще кандидатства медицина. Предстои му цяла година, в която да се подготвя за приемните изпити, на които се затрудняват мнозина от младежите с по-благоприятна съдба.

Слънчевото момиче Иглика от малка е свикнала да се представя с думите – аз съм със СОП (специални образователни потребности). Нейното приемно семейство я обича много и тя ще продължи да бъде едно от техните деца и след навършване на пълнолетие.

Вечер на успелите „Можете да бъдете всичко, което искате да бъдете“* А1 Блог

Иглика сподели, че мечтата ѝ е да помага с каквато работа ѝ предложат. Сигурна съм, че светът има нужда от повече хора с добри сърца като нея. Независимо от клеймото на абревиатурата по-горе любовта на приемните родители ѝ е помогнала да се превърне в усмихната млада жена, готова да продължи житейския си път смислено и пълноценно.

Вечер на успелите „Можете да бъдете всичко, което искате да бъдете“* А1 БлогКомпютърните технологии не са привлекли достатъчно Милен, въпреки че са били негова специалност в гимназията. Той иска да стане психолог. Макар и на 19 Венелина вече е създала свое семейство и работи заедно със съпруга си в сферата на хотелиерството. Кристияна вече 11 години живее в приемно семейство, в което се чувства щастлива. Завършила е спортно училище със специалност „Хандбал“, но мечтае да стане медицинска сестра и съм убедена, че ще бъде много добра в тази професия.

Вечер на успелите „Можете да бъдете всичко, което искате да бъдете“* А1 Блог

Осем млади хора поемат уверено по своя път с диплома за средно образование в ръка. Без грижата и подкрепата на приемните семейства се опасявам, че това едва ли щеше да е възможно. Затова и А1 подкрепя каузата на приемната грижа, без да пести средства и усилия, защото тя спасява детство и създава личности.

*„You can be anything you want to be…“, откъс от текста на песента „Innuendo“ на легендарната британска рок група Queen.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*