Как да следиш здравето си със своя смартфон?

Лятото е тук, а покрай него и желанието ни да влезем във форма за предстоящата почивка на морския бряг или в планината. Започваме да водим отчет какво ядем, колко се движим и какво показва кантарът всеки ден. Приятел ни споделя, че приятел на негов приятел му е казал да прави поне по 10 000 крачки на ден. Друг казва, че това са глупости и трябват поне 15 000. Четем, че трябва да следим съня си, както и нивата на стрес през деня.

Така или иначе, решили сме, че е време да се стегнем. Как обаче да следим прогреса си? Има ли как да съхраняваме тази информация на едно място, за да може това да ни държи мотивирани? Може ли това да се случи с нашия смартфон? Отговорите на тези въпроси са различни и варират спрямо устройствата, които използваме. Нека разгледаме най-удобните и достъпни начини да следим здравните си показатели спрямо устройствата, които имаме на разположение.

Смартфоните – все по-добри в проследяването на здравето ни

През последните години смартфоните станаха относително точни и изключително удобни за проследяване на нашите базови здравни показатели. Голяма част от тях имат вградена функция за мониторинг на крачки, изминато разстояние, изгорените през деня калории и това как сме ги изгорили – чрез ходене, тичане или колоездене, например.

С помощта на специални сензори, както и GPS-a на устройството ни, те улавят разстоянието, което изминаваме, изчисляват скоростта ни, за да разпознаят дали се движим пеша, с велосипед или с автомобил, и по това правят изчисления за направените от нас крачки и изгорените калории. Данните стават доста по-точни, ако добавим в системата показатели като нашето тегло, височина, възраст и пол, чрез които системата по-лесно ги изчислява.

Възможностите за точно и удобно следене на здравните показатели варират спрямо марката на смартфона, тъй като повечето големи компании имат собствено приложение за тази цел, които работят по различни начини. Нека разгледаме няколко от тях.

Samsung Health

По-новите смартфони с марката Samsung, например, имат вградено приложението Samsung Health. То автоматично следи стъпките, които собственикът на устройството прави, времето, за което ги прави, и калориите, които изгаря.

Samsung Health прави и предположения за това в колко си заспал и в колко си се събудил спрямо това кога за последно си бил активен на смартфона си и кога отново си започнал да разглеждаш неща по него.

В приложението могат да се заложат и данни за това колко чаши вода си изпил днес, както и какво си ял. То съдържа и функция, подобна на игра, която „възнаграждава“ собственика на устройството с виртуални значки при различни постигнали резултати като „Най-много изгорени калории“, „Най-бърза скорост“, „Най-добър ритъм“ и други.

Приложението има и секция „Фитнес“, в която могат да бъдат намерени различни инструкции за тренировки, както и програми за медитация. Към Samsung Health може да се добави и смарт часовник, който по-прецизно да следи показателите на своя собственик и да синхронизира данните с тези на смартфона. „Умните“ часовници на марката Samsung, модели от които предлага и А1, също поддържат приложението.

Health на Apple

Технологичният гигант Apple също разполага с приложение за следене на здравните показатели, което има забележителни възможности. То се казва Health и е достъпно както на iPhone, така и на Apple Watch, iPad и други устройства на марката. С Health собственикът на устройства на Apple може да следи изминатото разстояние, направените крачки, изгорените калории и други.

Приложението следи и други важни за здравето фактори като шума чрез микрофона на устройството, като предупреждава за нива, които са по-високи от нормалните стойности. При наличието на Apple Watch то дава още по-подробна информация за здравните показатели на своя собственик и ги обобщава в удобни за потребителя данни.

Health предлага и така наречените Health Trends, които с времето събират определена информация за тренировките, които правиш, и предлагат обобщена такава за тенденциите в тях и какво се променя (или не) с времето.

Xiaomi и тяхното Zepp Life

През годините азиатският технологичен гигант Xiaomi направи редица промени в своите приложения за здраве и спорт. След няколко промени в имената и дизайна, от март 2022 г. насам програмата се казва Zepp Life.

Тя също поддържа функции като следене на съня, изминатите крачки и разстояние, изгорените калории и други базови показатели.

Развито е с цел свързване и синхронизиране на смартфона с различни аксесоари като популярните смарт часовници и фитнес гривни на Xiaomi.

Huawei Health

Huawei също имат приложение за следене на здравето, което има сходни възможности спрямо Apple и Samsung. С приветлив интерфейс и лесни за достъп функции, приложението следи тренировката ти и спрямо нея изчислява какви калории си изгорил.

Както и своите конкуренти, то също позволява проследяване на показатели като съня ти, ръчно въвеждане на различни данни и използването им за по-точно изчисление на нуждите на организма ни.

Приложението може да проследява над 100 тренировъчни режима, но това е възможно само в комбинация със смарт часовник.

Като стана дума за смарт часовници

Всяко едно от тези приложения има превъзходни възможности, които се повишават значително с добавянето на смарт часовник или фитнес гривна. Повечето модели носими „умни устройства“ имат сензори, с които собственикът им може в реално време да следи своя пулс, нивата на стрес, фазите на сън и множество други физически показатели.

Тези удобни аксесоари могат да бъдат отличен съветник за всеки, който иска да поддържа здравословен начин на живот и да следи своя прогрес. Смарт устройствата се предлагат на различни цени и с различни характеристики, което ги прави достъпни за всеки спрямо бюджета и технологичните му нужди.

При установяване на връзка с приложението, смарт часовникът започва да синхронизира с него информацията, която получава. Така данните се обобщават и представят на потребителя достъпно и разбираемо на неговия смартфон.

Чрез нея повечето приложения могат да предлагат и различни промени в ежедневието ни – ако сензорите покажат, че прекарваме твърде много време на едно място, например, ще бъдем подканени да се разходим.

Ако това не е достатъчна причина да те убедим, че смарт часовникът е незаменим аксесоар за всеки човек с активен начин на живот, прочети статията ни в А1 Блог, която ти дава 10 причини да си купиш смарт часовник.

По нещо за всеки

Не е нужно да се затваряте в една или друга екосистема. В наши дни има много независими компании за аксесоари, чиито продукти са на отлично ниво и се позиционират в абсолютно всеки ценови клас.

Най-важното е, че поискаме ли да се погрижим за своето здраве – можем. Не ни трябват най-скъпият флагмански смартфон и най-невероятният „умен“ часовник. Трябва ни воля. А технологията после само ще ни помогне по пътя.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*