Даниела Йорданова: Най-интересната част от работата ми са предизвикателствата, от които се уча и трупам опит

Рубриката „Моята кариера“ продължава с Даниела Йорданова, мениджър на екип „Услуги с добавена стойност“ в направление „Мрежа и услуги“ на А1.

Тя ще ни разкаже какви са предизвикателствата и отговорностите, свързани с непрекъсната модернизация на мрежата в България и развитието на мотивиран екип, който да работи фокусирано и да успее да отговори на високите очаквания по предоставяне на услуги с добавена стойност за частни и бизнес клиенти. Какъв път е изминала Даниела дотук и защо понякога за нея спирките са по-важни, какво е хубаво да ценим в живота си и какви са възможностите, които една голямата компания ни предоставя са само част от нещата, които тя ни сподели.

Натрупаният опит от над 20 години в компанията, спазването на висок стандарт на работа, множеството телеком доставчици, както и професионалистите, с които се обгражда, дават увереност на Даниела, че може да премине през всички професионални предизвикателства с лекота. Ежедневно тя се мотивира от идеята, че никога не е късно да научиш нещо ново, както и че надграждането на личните ти качества и развиването на нови умения са ключа по пътя към успеха. А ето и какво я попитахме…

Къде си завършил училище или университет?

Завърших математическата гимназия в град Враца, а след това продължих образованието си в Техническия университет в София, където се дипломирах като инженер-магистър със специалност „Телекомуникационна техника и технологии“. Използвам времето си пълноценно, така че да надграждам знанията си максимално. Така в годината, когато всички бяхме принудени да работим и живеем в изолация, се записах и успешно завърших програма „Разработка на алгоритми за изкуствен интелект“. Като част от професионалното ми развитие имам сертификати за ITIL (Information Technology Infrastructure Library), което ми помага в справянето с ежедневните задачи, върху които работя, следвайки добрите практики в IT областта, както и сертификат за CCNA Routing and Switching – като част от партньорството между А1 и Cisco Systems.

Довърши изречението: „Това, което не бихте предположили за мен, е…“

За себе си знам, че съм пътешественик по душа и съм много любопитна към опознаването на различни култури, цивилизации и природни забележителности. За мен е удоволствие да се докосна до различните достижения на човечеството и природата – последно например бях в Йордания, където спах в бедуински лагер и посетих невероятни места като древна Петра. В почивните дни обичам да съм по-близо до природата, затова съм я поканила в моя дом – заобиколила съм се с естествени материи и натурални природни цветове, а на балкона имам цветна градина, за която много обичам да се грижа.

 Как стигна до позицията си днес?

Участието ми днес тук ме накара да се обърна назад във времето. Виждам, че съм изминала дълъг кариерен път в А1. Започнах веднага след дипломирането си в едно от дъщерните дружества на компанията, след това минах през отдел, който се занимаваше с роуминг и взаимно свързване, а след това поех по пътя на техническата експертиза и минах през различни инженерни позиции, като през цялото време трупах опит и в управлението на хора, съвместявайки ролите на технически координатор на проекти и мениджър на проекти. В момента съм също и мениджър на програма за цялата A1 Group.

Коя е най-интересната част от работата ти?

Предизвикателствата, пред които се изправям и от които се уча и трупам опит. А в момента те са много – освен непрекъсната модернизация на мрежата, чрез която се стремим да отговаряме на нуждите на пазара у нас, изграждаме и екип, който плавно, но фокусирано да поеме дейностите по планиране, разработка и поддръжка на системите на другите оператори в групата, чрез които се доставят услуги с добавена стойност за техните клиенти и пазари. Същевременно се стремим да запазим качеството и високия стандарт на всички услуги, които предоставяме. На фокус са услуги както за крайни клиенти, така и за бизнес сегмента, което предполага владеене и прилагане на широк спектър от специфични знания  и т.нар. „меки умения“.

 А коя е най-скучната?

Динамиката, която е едно от нещата, които определят нашия бизнес и компания, просто не допуска скука, така че по-скоро бих казала, че в ежедневната си работа нямам рутинни и скучни занимания.

 Как успяваш да съчетаеш работата с личния си живот?

Балансът е труден, все още не съм открила точната рецепта за успех. Понякога, да си призная, успявам по-лесно да съчетавам двете неща, докато друг път разчитам на близките ми за разбиране и подкрепа от тяхна страна, за което им благодаря!

Ако не помагаше за предоставянето на услуги с добавена стойност, какво щеше да правиш сега?

Със сигурност с нещо, което да ме предизвиква да надскоча себе си, да развия уменията си или да добавя още знания. Най-добре ако има и добавена стойност, изразяваща се в обществено значимо приложение. И задължително свързано с пътуване.

 Ако можеше да дадеш съвет на 18-годишното си аз, какъв щеше да бъде той? Вероятно колегите, които сега започват кариерния си път, биха се вслушали.

Щях да посъветвам моето 18-годишно аз да опитва, дори когато е трудно, да не се страхува да греши, да следва сърцето си, да не бърза и да забавя темпото, когато усети, че има нужда, да се наслаждава и цени истински важните неща. Това е като пътешествие без крайна цел, а с много спирки по пътя – от нас зависи за колко време ще „спрем“ и какво ще правим в по време на „почивката“. На новите колеги в А1 пожелавам да учат от всеки, когото срещнат по пътя, защото със сигурност ще попаднат на много хора с експертиза и опит, както и да си взимат поука от всяка ситуация, пред която се изправят и преминат.

За финал: Ако имаше един ден лично за себе си, какво би направила?

Със сигурност няма да е лично за мен, защото вярвам, че щастието трябва да се споделя. Бих го прекарала с тези, които обичам, може би на пътешествие.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*