Как да кажем на Google да спре да ни следи

Ето как да изключим проследяващите функции на Google Maps и други услуги на iOS, Android и Desktop.

Където и да отидем, Google е винаги с нас. Навигационната платформа Google Maps проследява всяка наша стъпка чрез нашия смартфон и качва информацията на сървър. Това може да изглежда като приятен начин да си припомним хубавите ни моменти, но всъщност има шанс сериозно да застраши нашето лично пространство и свобода.

С помощта на функцията Timeline Google Maps ни показва къде отиваме и къде сме били. Често това е придружено и със снимков материал, тъй като Timeline се синхронизира автоматично с Google Photos, който е предварително инсталиран на повечето нови смартфони. Освен това, Google ни позволява и да споделяме локацията си с всеки в реално време през нашия iOS или Android смартфон.

Ако всичко това ви притеснява, но не се чувствате готови да се разделите с екосистемата на Google, можете да изтриете перманентно архива с локациите и да изключите опцията за проследяване на локация занапред. Ето как:

Google Как да кажем на Google да спре да ни следи А1 Блог

Първата стъпка е да отидете в „Моята активност“, където Google следи дейността ви в различните уеб страници или приложения (като Youtube, например) и през която получава достъп до архива ви с локации. Оттук можете да изключите опцията за проследяване на вашето местоположение.

През мобилното ви устройство изберете раздела „Данни и поверителност“ (Data & Privacy), а след това „История на местоположенията“ (Location History). На екрана щракнете върху „История на местоположенията“. Оттук натиснете бутона „Изключване“ и кликнете върху „Пауза“ на изскачащото съобщение. След това функцията за проследяване ще бъде изключена.

За да премахнете конкретно устройство, свързано с вашия акаунт в Google, щракнете върху „Устройства в този акаунт“ (Devices on this account), за да видите кои устройства са свързани с акаунта и прекъснете връзката с тези, които не искате да се проследяват.

Google Как да кажем на Google да спре да ни следи А1 Блог

Ако това звучи твърде драстично, Google позволява опцията да изберете колко дълго компанията да съхранява вашите данни, преди да ги изтрие автоматично. От този екран можете да изберете опция за автоматично изтриване на определени периоди. От изскачащия прозорец кликнете върху „Автоматично изтриване“ на дейност и изберете срок от 3, 18 или 36 месеца.

Премахване на данни от Google Maps Timeline

Можете също така ръчно да премахнете конкретни данни от Google Timeline. От менюто за управление на активността, натиснете „Управление на историята“ (Manage history) от страницата с архивите с местоположения. Също така можете да отворите „hamburger“ менюто в Google Maps и да изберете „Хронологията“ (timeline) от менюто.

Като за начало е най-добре да стартирате от филтъра, който сортира данните по дата и ви позволява да сведете резултатите до година, месец и ден. Google ще ви покаже пътуванията, които попадат в избрания от вас диапазон. Ако изберете конкретен ден, той ще се отвори на картата като пътуване.

Google Как да кажем на Google да спре да ни следи А1 Блог

След това можете да щракнете върху иконата на кошчето, за да изтриете целия ден, или да отворите менюто от трите точки до местоположение и да изберете „Премахване на място от деня“ (Remove stop from the day), за да го изтриете от историята си. По всяко време можете да щракнете върху иконата на кошчето, за да изтриете цялата си история на местоположенията. Кликнете върху иконата с изобразено колело, за да сложите на пауза или да изтриете архив с местоположения.

Google Как да кажем на Google да спре да ни следи А1 Блог

Ако искате да изтриете всичките си посещения на определено място, ще трябва да го направите от мобилно устройство. От мобилен телефон натиснете иконата на вашия профил и изберете „Вашата хронология“ (Timeline). Ще видите раздели за „Ден“, „Пътувания“ (само за Android), „Места“, „Градове“ и „Свят“. Кликнете върху Места > Преглед на всички посетени места. Намерете мястото, което искате да изтриете, докоснете менюто с три точки вдясно и изберете „Премахване на всички посещения“ (Remove all visits).

Управление на настройките за локации на iOS устройства

Друг начин да спрем Google Maps да разчита локацията ни е чрез настройките на нашия iPhone. Отидете в Настройки > Google Maps > Локация, за да видите настройките за локациите на приложението Google Maps. Можете да изберете опцията „По време на ползване“, за да се намали количеството информация, която се съхранява от приложението, докато не е включено.

Вместо да отчита точната ви локация, можете да настроите Google Maps (или всяко друго приложение) да събира по-общи данни. Изключете опцията „Точна локация“ (Precise Location), за да отчита приблизително местонахождение. А ако искате напълно да изключите локацията си, отидете в Настройки > Поверителност > Локация (Settings > Privacy > Location Services) и ги изключете. Така обаче естествено ще се изключат и много от услугите на вашия телефон. Въпреки това, можете индивидуално да настроите кога отделните приложения да отчитат локации.

Управление на настройките за локации на Android 

Управлението на настройките може да се различава при Android устройствата. На Самсунг например това става като отидете в Настройки > Локация (Settings > Location) и разгледате наличните опции. Както при iOS устройствата, локациите могат да бъдат напълно изключeни чрез бара в горната част на екрана, като така обаче се изключват и други услуги. Могат да бъдат деактивирани лесно и като издърпате надолу панела за нотификации и кликнете върху иконата за локации.

Google Как да кажем на Google да спре да ни следи А1 Блог

Други възможности за опазване на личното пространство са да изключите настройките за интернет сканиране и Bluetooth сканиране. Можете и да изключите опцията „Точност на Google локациите“ (Google Location Accuracy). Така единствено GPS сензорът ще може да отчита къде се намирате и всички други начини ще бъдат деактивирани, а проследяването ще е с по-малко точност.

Google Как да кажем на Google да спре да ни следи А1 Блог

Можете да смените настройките за достъп на различните приложения, започвайки от Android 11. В App Permissions имате възможност да изберете от услугите на Google Maps, Google Photos, Google или др. Настройките дават възможност да включите опцията за проследяване на локация само докато използвате приложението (Allow only while using the app), за да се намали количеството информация, която се съхранява от приложението, докато не е включено. За тези от вас с по-нови модели на Андроид, поне с Android 12, има допълна опция, която е да деактиварте настройката за точност на локацията (Use precise location).

Google Как да кажем на Google да спре да ни следи А1 Блог

Ако пък не искате да сменяте настройките си, Incognito режимът е добра опция, за да се скрие вашата активност в даден момент. Трябва просто да отидете в приложението на Google Maps, да кликнете върху иконата на профила си и да го активирате като изберете опция „Включване на режим инкогнито“ (Turn on incognito mode) бутона.

Активирайки този режим, ще забраните на Google Maps да запазва информация за активността ви в мрежата и местоположението ви, като така приложението няма да може да изготвя персонализирани карти спрямо активността ви. Важно е да се отбележи обаче, че не предотвратява други Google услуги да проследяват дейността ви онлайн.

В случай че искате да се върнете към нормалния режим на Google Maps, трябва просто да кликнете върху бутона Turn Off Incognito mode.

Изпробвайте VPNGoogle Как да кажем на Google да спре да ни следи А1 Блог

Ако се чудите защо всичко това звучи толкова сложно, причината е, че Google не иска да деактивирате локацията си. Приходите на компания като Google идват от данните на потребителите, а локациите са още една опция да се персонализират рекламите, които ви излизат.

Дори и в случай, че изпълните всички стъпки, Google все пак няма да допусне напълно да изключите локацията от своята активност. Ако искате да спрете Google да проследява локацията ви, можете да изпробвате VPN – виртуална частна мрежа, която ви „маскира“ като потребител от съвършено различна точка на света. Инсталирайки го, ще запазите данните си недостъпни дори и от Google.

Ако търсите такъв, който конкретно да работи за вашия телефон, можете да откриете много опции, както за iOS, така и за Android устройства. Препоръчително е да заложите на някоя от големите и известни VPN платформи, защото сред безплатните има немалко, които печелят пари от продажба на данните, които би трябвало да крият.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*