Смарт устройства и решения за чистота (и спокойствие) у дома

Изумително е колко голямо е предлагането на умни роботи за поддържане на дома, нали? Можем почти изцяло да се отървем от досадните задължения по чистенето у дома само чрез… смарт хигиена.

Пералните с отложен старт, съдомиялните и сушилните са из домовете ни отдавна, но има и други машини-хигиенисти, които да ни отърват от търкането и бърсането. Някои от тях вече станаха обичайна гледка, други тепърва навлизат.

Умни прахоскукачки

Това е навярно най-популярната категория „нови“ средства за автоматизация на дома. Веднъж програмирани, те обикалят и лъскат подовете, без да мрънкат. Когато се изморят, кротко отиват да си заредят батерията.

Пазарът предлага огромно разнообразие от марки и модели, а един от роботите-прахосмукачки с най-добро съотношение цена-качество може да се купи в магазина на A1 ето тук.

Умни миячи на прозорци

Няма по-сигурен начин да предизвикаш дъжд от това да си измиеш прозорците. Поддържането на стъклата е една от най-неблагодарните работи, свързани с дома.

Роботите миячи на прозорци започнаха да стават любими на домакините в последните година-две. Залепени за стъклата като гущери, тези почистващи машинки по-често са правоъгълни и безропотно лъскат стъклата, без да се натъжават, че предстоящият дъжд ще съсипе резултата от труда им.

Умни котешки и кучешки аксесоари

Грижите за домашните любимци могат да изглеждат очарователно. Телевизионните реклами омайно ни показват как се сипва апетитна храна на изгладняла дългокосместа котка. Никой обаче не показва досадното почистване на котешката тоалетна, нали?! Е, не се смейте, но има смарт решение и за това.

Най-голямото достойнство на умните котешки тоалетни е, че са самопочистващи се. Те отсяват чистите гранули и прибират намерените „съкровища“ в специална кутия. Често тя е с филтър на въглеродна основа. Остава само да изхвърлим боклука.

Има и такива смарт котешки тоалетни, които не само се самопочистват, но и следят за здравето на животното. Мерят теглото му и колко пъти то посещава специалното място. Даже сигнализират на смартфона, когато засекат отклонение от обичайното.

Сходно удобство има и за стопаните на кучета: самопочистваща се кучешка постелка-тоалетна. Предназначена е за дребните породи кученца, които нерядко обитават домовете без редовно извеждане на разходка. Тоалетното чердже обвива и увива това, което кученцето произведе, за да е чисто у дома и да не мирише неприятно.

Умни пречистватели за въздух

Не би било пресилено да се каже, че съвременните въздухопречистватели са интелигентни по своята същност. Те засичат наличието на фини прахови частици във въздуха и мерят концентрацията, въз основа на което сами преценяват колко интензивно да „въртят“ въздуха в помещението. Биха могли обаче да са и по-умни, нали?

Интелигентните пречистватели на въздуха обичайно имат WiFi връзка и вървят в комплект с приложение за смартфон. То може да помогне на стопанина да наблюдава в реално време състоянието на въздуха в дома си. Може да следи и историческите тенденции (като например по кое време на денонощието е най-мръсно). Някои уреди са способни да откриват видовете токсини във въздуха и да докладват за състава на „замърсяването“, което са извлекли от въздуха. Сами предупреждават, когато е време за смяна на филтъра. Има и такива, които могат да формират график за енергийна ефективност.

…и умна щипка сигурност

Каквото и да си говорим, и в най-чистия дом можем да се почувстваме опетнени и омърсени, ако той стане обект на взлом, кражба. Затова умната система за домашна защита Smart Home Security от А1 комбинира сензор за врата, сензори за прозорци и комуникационен портал (гейтуей) за дистанционен мониторинг на спокойствието у дома в съчетание с мощна звукова аларма.

Комбинацията работи със смартфон приложение. Чрез него може да се проверява затворени ли са вратите и прозорците в дома и да се получава сигнал при неочаквана промяна. За всяко неоторизирано движение на прозорци и врати собственикът моментално получава известие на телефона си.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*