Метавселените през 2040 г. – в грешка ли е Зукърбърг?

Темата за метавселените стана особено актуална, след като Facebook се прекръсти на Meta и заложи цялото си бъдеще на тази технология. Според Марк Зукърбърг тя ще е в основата на следващата ера на комуникациите. Хората ще използват метавселената, за да работят, да се забавляват, да учат и всичко останало. Поне такава е надеждата на Meta.

Разбира се, компанията иска нейната платформа да е в основата на всичко – да е своеобразен интернет в интернета и потребителите да я използват за най-различни дейности. Не всички обаче мислят така.

Множество конкуренти на Meta също работят по свои метавселени. През последните месеци самата компания изглежда също малко промени позицията си и започна да говори за различни проекти, които да улеснят потребителите да преминават от една метавселена в друга и да взимат със себе си дигитални стоки и принадлежности.

Много очаквания и неясноти

Хубавото на идеята за създаване нещо изцяло ново и различно е, че има много различни възможности за това как то да бъде развито. Лошото е, че няма яснота какво ще стане. Така е и с метавселените.

Амбициите от всички краища на сектора са много големи, но не липсват и притесненията, показва обширен доклад на Pew Research Center. В него са интервюирани 624 експерти от различни сфери на ИТ индустрията, които споделят своите прогнози за метавселените и нейното развитие до 2040 година.

54% от анкетираните казват, че след 18 години метавселенета действително ще съществува и ще се използва от поне половин милиард души дневно по целия свят. Те очакват, че тогава тя ще е много по-усъвършенствана и ще се използва заедно с технологии за „потапящо изживяване“, като вече ще е и достатъчно добре интегрирана в ежедневието на обикновения човек.

Проучването обаче обръща внимание на множеството притеснения от гледна точка на кибер- и лична сигурност, защита на поверителността на данните и здравето на потребителите. Също така се набляга и на нуждата от проучвания за икономическите и социалните ефекти на подобни мащабни платформи, които ще дадат повече яснота за последствията от интегрирането на тази технология в ежедневието ни.

От друга страна, привържениците на метавселените смятат, че чрез тях значително ще се подобрят възможностите за дигитализация на множество процеси, които ще ни улеснят в множество аспекти на живота ни. Така ще имаме достъп до повече потенциални контакти, работодатели и услуги, които преди са били недостъпни, но чрез метавселените вече ще се намират в нашите домове.

Ще могат да се направят и метавселени, които да дублират реални места, както и да се създадат футуристични виртуални светове. Според метаоптимистите всички сфери на живота ще извлекат ползи от  технология.

Най-смелите прогнози

Докладът посочва и някои от по-интересните прогнози на експертите за потенциалните ползи и възможности на метавселената. Един от тях е Глин Роджърс, който прогнозира създаването на виртуални междупланетарни пътешествия. Те ще са изградени чрез реални снимки и данни, а хората ще могат да ги посещават с виртуални космически кораби, които да управляват и да виждат далечните светове сякаш наистина са там.

Други двама специалисти – Джим Спорър и Мелиса Саси, пък прогнозират създаването на дигитални двойници. Те ще са в ролята на виртуални еквиваленти на потребителя и ще могат да се използват в различни светове. Например дигитално копие на потребителя в здравна метавселена ще помогне за поддръжката на доброто здраве на човек и ще улесни предвиждането и превенцията на потенциални заболявания.

Метавселените ще помогнат и за обучението на изкуствения интелект. Той ще има още една сфера, в която да опознава хората и техните желания, идеи, виждания, начин на мислене и други.

Това не е задължително добро, отбелязва експертът Ави Бар-Зеев и коментира, че „сме превърнали хората в мини за данни, а не са свободномислещи индивиди“. Според Стивън Даунес през 2040 г. метавселените ще могат да се използват и за създаване на много реалистични аватари, които трудно ще се различават от човека от плът и кръв.

Очакванията на експертите може да са в двата полюса на хубавото и лошото, но има и общи позиции. Например, че всичко това ще провокира промени и в реалния свят. Ще трябва да се приемат нови фундаментални правила за т.нар. социален и обществен договор, за демокрацията, за изграждането и защитата на доверието, казва Джина Неф.

Ще са нужни и нови регулации, които да се адаптират по-лесно и бързо към изключително динамичните промени, които метавселените ще донесат и със сигурност те ще са доста по-различни от сегашните ни очаквания.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*