Как да обърнем Google с главата надолу и още поне 7 скрити трика в търсачка №1

Няма голямо значение дали харесвате Google или не. При всяко положение, ако четете този текст, то вие знаете за търсачката и най-вероятно я използвате, подобно на по-голямата част от населението на света с достъп до компютър от 1998 г. до наши дни.

Според данни, споделени от Earthweb, всеки ден на глобално ниво се правят над 8,5 милиарда търсения в Google, което прави 2 трилиона търсения за една година или 3,8 милиона на всяка минута. Вероятно това е най-полезният сайт на света – както от гледна точка на потребителите (които намират това, което търсят), така и от гледна точка на компанията собственик Alphabet (която изгради мултимилиарден рекламен бизнес около търсачката си).

В живота обаче не всичко е битка за по-висока ефективност и преследване на все по-добри резултати – понякога ни трябва и малко развлечение. Google предлага и това… но скрито. Ще си поговорим за така наречените „великденски яйца“, които показват една малко по-различна страна на строгата търсачка, която доминира съвременния интернет.

Какво е „великденско яйце“?

„Великденските яйца“ (Easter Eggs) в света на компютрите идват от западната традиция, която повелява около Великден родителите да крият великденски яйца (често придружени от лакомства) на различни места из дома. За техните деца остава забавната задача да ги търсят. Тъй като във всеки програмист живее по едно пораснало дете, традицията се пренесе в компютърните игри, професионалния софтуер и уеб сайтовете – на най-причудливи места можете да откриете, например, снимка на разработчиците в карнавални костюми; кратко стихотворение, посветено на изпълнителния директор на фирмата или пълнофункционална игра.

Търсенето на такива скрити изненади само по себе си е хоби за хиляди онлайн потребители.

Google Как да обърнем Google с главата надолу и още поне 7 скрити трика в търсачка №1 А1 Блог

Връщайки се към нашия стар познайник Google, няма по-добро място за някое и друго „великденско яйце“ от търсачката, която се използва от нас, бабите ни и целия останал свят. Затова и през годините от компанията измайсториха доста такива дигитални „лакомства“.

Google с главата надолу… или съвсем леко наклонен

Свикнали сме да гледаме любимата ни търсачка съвсем подредена в рамките на екраните си. Ако нямате против да ви се повърти малко свят и имате минутка за губене обаче, пробвайте да напишете в полето за търсене следното: Do a barrel row

Google Как да обърнем Google с главата надолу и още поне 7 скрити трика в търсачка №1 А1 Блог

В превод тази команда значи „превърти се“ и ще накара изображението на екрана ви да направи 360-градусова маневра, която не препоръчваме на читателите с чувствителен вестибуларен апарат.

За любителите на не чак толкова бурните визуални преживявания от Google също са подготвили по нещо. Пробвайте да въведете в полето за търсене думичката askew и натиснете бутона „Google търсене“. Изведнъж екранът ще се наклони на една страна, точно като зле окачена на стената картина.

Google Как да обърнем Google с главата надолу и още поне 7 скрити трика в търсачка №1 А1 Блог

Време за игри

Почти всички знаем кой е Pac-Man. Ако някой ден почувствате особена липса на забавление в комбинация с носталгия по добрия стар унищожител на точки, духове и какво ли още не, просто напишете в търсачката Pac-Man. Над всички резултати ще се появи класическия интерфейс на играта, която започва с натискане на бутон „Играй“.

Google Как да обърнем Google с главата надолу и още поне 7 скрити трика в търсачка №1 А1 Блог

През годините Google даваше възможност на потребителите си да играят и други класически игри като Breakout, но в момента те са достъпни само в алтернативни за търсачката платформи.

Хвърли зара…. или монетата

Търсачката има и две вградени джаджи за онези, които обичат да си пробват късмета. При изписване в търсачката на roll dice (в превод „хвърляне на зар“) или flip coin (в превод „хвърляне на ези-тура“), Google ви дава възможността да изпробвате късмета си с модерна интерпретация на класическите методи.

Google Как да обърнем Google с главата надолу и още поне 7 скрити трика в търсачка №1 А1 Блог

Не бързайте да изключвате тези „великденски яйца“ от списъка с полезните скрити хитрини на Google – ще гледате на виртуалното зарче по съвършено различен начин, след като загубите някое от реалните на плажа, докато играете табла под чадъра…

Отговорът на въпроса за живота, вселената и всичко останало

Всеки фен на Дъглас Адамс и научно-фантастичната класика „Пътеводител на галактическия стопаджия“ знае, че отговорът на въпроса за живота, вселената и всичко останало е… 42. Оказва се, че Google също го знае. Когато напишете в полето the answer to life the universe and everything, Google отваря вградения в търсачката калкулатор, който услужливо показва числото 42.

Google Как да обърнем Google с главата надолу и още поне 7 скрити трика в търсачка №1 А1 Блог

Впрочем, калкулаторът на Google не е точно скрита функционалност, но мнозина го подценяват. Всъщност, той е доста мощен, като поддържа тригонометрични функции, логаритми, факториел и ред други обитатели на ученическите кошмари.

Всички „Приятели“ са тук

Феновете на легендарния сериал „Приятели“ могат да се забавляват на не едно великденско яйце. Ако напишете в търсачката името на някой от шестимата главни герои от сериала, точно под снимките в дясната част на екрана на настолния компютър (или точно над тях, ако използвате смартфона си) ще видите икона като пица, диван, кофа за почистване и още няколко други анимирани визуализации, които феновете веднага ще припознаят като знакови за всеки един от героите.

Google Как да обърнем Google с главата надолу и още поне 7 скрити трика в търсачка №1 А1 Блог

Когато натиснем с мишка или пръст иконката, върху екрана ни ще започнат да се появяват различни кратки ефекти, придружени със звук. Отдадените фенове веднага ще разпознаят всяко едно от тези „великденски яйца“.

Винаги има и още

Всички тези дигитални „намигвания“ явно са успешни, което кара Google да пази голям брой от тях в платформата си, както и да създава нови. Само част от тях са изредени тук, но има и други, като например 3D проектирането на различни животни в добавена реалност чрез смартфона, за което можете да прочетете в друга статия от нашия блог.

Онлайн пространството е необятно и винаги има какво да привлече нашето внимание – даже на най-невероятните места. Просто трябва да знаем къде да гледаме.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*