7 онлайн приложения, с които да развихрите твореца в себе си

Детето ви иска да разпращате покани за рождения му ден? Добър приятел ви е поверил ергенското си парти и трябва да направите специални фланелки за всички участници? Отскоро имате магазин и се чудите как по-добре да представите своите продукти онлайн и офлайн? За юбилея на близък човек планирате да направите кратко филмче с приятни семейни моменти? Ситуациите са много различни, но винаги опират до едно – живеем във визуална епоха и все по-често ни се налага да създаваме някакъв вид съдържание.

Естествено, не всеки е професионален дизайнер и затова предизвикателствата пред повечето от нас в такава ситуация са повече от сериозни. В миналото решенията се изчерпваха с три варианта:

  • Работим с професионалист даже и за най-тривиалната задача – с всички финансови последици от това.
  • Инсталираме си тежки, сложни и скъпи програми за дизайн, прекарваме часове/дни/седмици в опити да се научим сами как да направим това или онова с тях.
  • Опитваме се да използваме онлайн инструменти, които не са нито удобни, нито ефективни, но за сметка на това изискват високи месечни такси.

В наши дни онлайн приложенията вече са сравними по функционалност с тези за настолен компютър. Те позволяват съвместна работа на няколко души върху един проект, а освен това често предлагат богата библиотека от шаблони за дизайн. По-долу сме подбрали 7 от водещите онлайн платформи, които могат да бъдат използвани ефективно безплатно, тоест без закупуване на платени добавки.

1. Canva

дизайн 7 онлайн приложения, с които да развихрите твореца в себе си А1 БлогCanva е може би най-популярната платформа за създаване на дизайни. С нея можете да правите както постове за социални мрежи, така и флаери, лога, тениски и даже видеа. За всички тях са на разположение стотици шаблони и ефекти които можете да модифицирате по ваш вкус.

Всичко се случва максимално интуитивно – както на компютър, така и през приложението за смартфон (за което сме писали тук).

Основните функционалности са напълно безплатни, като Premium абонамент дава достъп до опция за AI-базирано премахване на фона от снимки, използване на пълната библиотека със снимки, рисунки и елементи и автоматично преоразмеряване на проекта.

2. Adobe Express

дизайн 7 онлайн приложения, с които да развихрите твореца в себе си А1 БлогКомпанията Adobe се е превърнала в синоним за първокласен софтуер за дизайн. Adobe Express е нейният отговор на Canva, като двете платформи много си приличат.

Тази на Adobe към момента е най-развита по отношение на създаването на статични изображения. Видео функциите все още са в процес на усъвършенстване, но със сигурност компанията ще ги надгражда в близките месеци.

„Скрито оръжие“ на Adobe Express е възможността за създаване на ефектни уеб сайтове, а не е за пропускане и фактът, че абонаментът за голяма част от креативните Adobe услуги отключва премиум достъп и до Express –  с още повече шаблони, илюстративни снимки и функции.

3. Pixlr

дизайн 7 онлайн приложения, с които да развихрите твореца в себе си А1 БлогПри появата си преди няколко години, Pixlr предизвика истинска сензация. Създателите му на практика бяха претворили мощния Adobe Photoshop, като обаче техният редактор на снимки вървеше в браузъра и беше свободен за употреба.

В наши дни Pixlr продължава да се развива, като вече е в две версии – по-лесният за работа Pixlr X, който залага на работата с готови шаблони и по-мощният Pixlr E, който дава по-голям контрол на потребителя.

Основните функции и на двете са безплатни, като заплащане се изисква само за някои ефекти.

4. Photopea

дизайн 7 онлайн приложения, с които да развихрите твореца в себе си А1 БлогЖанрът “Photoshop, но онлайн“ достига своята крайност с Photopea. Онлайн приложението, създадено от младия програмист Иван Куцкир, функционално дублира флагманския продукт на Adobe, като може даже да отваря RAW файлове от фотоапарати.

Налични са основните филтри, стандартните операции със слоеве и текст. Има даже ограничена библиотека от шаблони.

Разбира се, не можете да очаквате същото бързодействие и същото ниво на файлова съвместимост, както при оригиналния Photoshop, но за леки редакции на снимки или комбиниране на неголям брой елементи Photopea е напълно достатъчна и трудът на нейния автор заслужава да бъде подкрепен.

5. Vectr

дизайн 7 онлайн приложения, с които да развихрите твореца в себе си А1 БлогИма графични елементи като лога или по-изчистени композиции, които искаме да използваме с големи увеличения – от визитка до билборд. С традиционните (растерни) изображения това означава да боравим с огромни файлове – и отново имаме предел на увеличението и нямаме лесна възможност за редактиране.

Векторната графика решава тези проблеми като представя изображението чрез математически модел – най-просто казано, като голям брой свързани помежду си точки. Това гарантира лесно мащабиране и лесна редакция на всеки елемент в композицията.

Както вероятно личи от името, Vectr е онлайн приложение от създателите на Pixlr. Това означава, че си имаме работа с интуитивен и функционален векторен редактор.

6. MethodDraw

дизайн 7 онлайн приложения, с които да развихрите твореца в себе си А1 БлогАко търсите функционално и напълно безплатно решение за бърз преглед и редакция на векторни изображения, MethodDraw е изключително подходящ вариант.

Онлайн приложението на Марк Маккай е с отворен код и по-подготвените технически потребители могат да го ползват даже локално – без никакви притеснения, че информацията им може да остане на чужд сървър.

Функционалностите са малко по-базови, но отново са напълно достатъчни за бързо изготвяне на графики.

7. ClipChamp

дизайн 7 онлайн приложения, с които да развихрите твореца в себе си А1 БлогОбработката на видео е може би най-голямото предизвикателство, когато става въпрос за креативните онлайн приложения. Говорим за големи изходни файлове, сериозни изчисления даже за най-прости ефекти и ред други затруднения. Затова и не е изненада, че повечето решения за онлайн видеомонтаж са платени.

Приятно изключение е ClipChamp. Компанията, която го разработва, беше придобита от Microsoft, които пък виждат в платформата своеобразен наследник на легендарния Windows Movie Maker. Затова и всички потребители могат да създават безплатно видеа с до 1080p резолюция. Без пари можете да наслагвате аудио-видео пътеки една върху друга, да прилагате ефекти и даже да генерирате реалистичен глас зад кадър на множество езици, включително – и български.

Месечен абонамент отключва 4K експортите, както и достъп до голяма аудио-видео библиотека, с която да обогатите проекта си.

Послепис

Овладяването на която и да е от тези онлайн платформи няма да ви направи дизайнер – това е ясно. В същото време, всяка от тях може да запълни някоя от празнините, които се появяват всекидневно както на работа, така и извън нея. Колкото повече опит натрупате с тях, толкова по-бързо ще разберете и докъде се простират възможностите им – например, големи и сложни векторни композиции просто няма как да бъдат редактирани онлайн на лаптоп с ограничена оперативна памет и още 20 отворени таба в браузъра.

Освен всичко друго, по-доброто разбиране за това как се създава визуално съдържание със сигурност ще е от помощ за това първо да знаем кога ни трябва помощта на професионалист и след това какво точно да поискаме от него, за да стигнем до желания резултат.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*