Ще отиде ли SIM картата в историята заради iPhone 14

Някак прежалиха жака за слушалки. Никога не са и очаквали сменяема батерия или слот за външна карта памет. Сега почитателите на Apple iPhone ще трябва да се готвят за нов културен шок – смартфон без физическа SIM карта. Според публикация на „Уолстрийт Джърнъл“ американският производител подготвя вариант на iPhone 14, който ще бъде базиран изцяло на eSIM технологията.

Какво беше това?

eSIM технологията дебютира през 2015 г. Най-общо казано, при нея няма физически чип, който да закупите от оператора, за да сложите в смартфона или таблета си. Той е директно вграден в устройството и може да се препрограмира многократно за работа с различни телекоми.

В България A1 е пионер на eSIM технологията, като телекомът стартира с iPhone, а към момента поддържа десетки смартфони с различни операционни системи, както и смарт часовници.

Повече по темата – в нашия материал ТУК

Потребителят активира тарифния си план най-често чрез сканиране на предоставен му от оператора QR код. Устройствата могат да пазят голям брой eSIM профили (гледайте на тях като на виртуални SIM карти) и така, например, при пътуване можете бързо и лесно да сменяте операторите.

Допълнителен бонус на eSIM в момента е, че почти всички устройства, които го поддържат, имат и конвенционален слот. Това означава, че спокойно могат да работят едновременно към два оператора – нещо, което европейските потребители на iPhone и Google Pixel няма как да постигнат със стандартни SIM карти.

esim Ще отиде ли SIM картата в историята заради iPhone 14 А1 БлогApple поддържа eSIM от iPhone XS насам, като в САЩ iPhone 13 се предлага от операторите без физически чип, а с възможност за настройка на eSIM профил. Освен това, актуалният към момента смартфон на компанията може да работи с две „виртуални“ карти едновременно – физическият слот се използва само по желание.

Следващата стъпка

Според WSJ доброто представяне на eSIM в Европа и Азия е станало причина Apple сериозно да обмислят премахването на физическата SIM карта. Големите мобилни оператори в САЩ се подготвят за подобно развитие, като виждат ползи както за себе си, така и за абонатите.

За Apple бонусът от премахване на поредния физически слот е допълнително свободно място вътре в устройството.

9to5 Mac цитира анализатора от GlobalData Ема Мор-Макклън, според която все пак компанията няма да поставя на преден план eSIM решението си: „Вярваме, че телекомите ще имат избор дали да продават новия iPhone, който е само с eSIM, заедно с по-традиционните за бизнеса на операторите модели с физическа SIM”.

Така вероятно с iPhone 14 Apple ще направи проба за реакцията на пазара. Премахването на 3,5-милиметровия жак за слушалки в iPhone 7 беше много дискусионно решение, но 6 години по-късно голямата част от пазара прави същото в името на повече свободно място за други компоненти (а и заради лансирането на безжичните слушалки). Премахването на физическата SIM карта вероятно ще се случи още по-бързо, като Apple даже изостават – новият Motorola razr е първият смартфон, който работи само и единствено с eSIM.

По-дългата игра на Apple

Както вече отбелязахме в началото, историята на iPhone е демонстрация на принципа, че във (все по-) малкото е многото. Стремежът на Apple да направи смартфон преживяването възможно най-директно, плавно и лишено от затруднения никога не е стихвал. Скорошен сблъсък с европейските регулации даже може да го ускори.

ЕС задължи всички смартфон производители да стандартизират технологията за зареждане около стандарта USB-C – решение, което Apple не прие радушно. Макар да има данни, че iPhone с универсалния порт ще се появи догодина, също толкова надеждна е и информацията, че американският производител директно готви устройство, което да разчита само и единствено на MagSafe зареждане и което няма да има никакви физически връзки.

Премахването на SIM картата изглежда логична стъпка по този път.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*