Как 5G ще помогне да направим градовете по-умни

„Мегаград“ – има такава дума. Така наричаме населено място с над 10 млн. души население. До 1975 г. в света е имало само три такива. Днес те са 21 и се очаква да станат 29 до 2025 г.

В момента над 50% от световното население живее в градове, а до 2040 г. ще са поне 65%. Всяка седмица гражданите по света стават с по 1,3 млн. повече в сравнение с предходната.

Резкият възход на градовете има своето отражение върху всичко на планетата. Те са отговорни за между 60% и 80% от световната консумация на енергия. Само за осветление се изразходва 19% от електричеството. Същевременно, 600-те най-големи града в света генерират 60% от световния БВП.

Колкото по-населени и натоварени стават градовете, толкова повече проблеми има. Качеството на живот пада, здравето на обитателите се влошава, увеличава се замърсяването. Инфраструктурата също изнемогва и затруднява транспорта. Тези и още много други вреди се трупат и големите градове бързо се превръщат в трудно и дори неприятно място за живот, а хаосът и задръстванията водят и до пропуснати ползи, прахосано време и загуби.

Абсолютно наложително е градовете да „поумнеят“ и модерните технологии ще имат голям принос в подобряването на градската среда и живот.

Време за технологии

Разумното управление на един град трябва да се базира на данни и гъвкавост. В градовете има известна системност. Хората се придвижват по едни и същи трасета, времената на пиково натоварване обикновено са сходни, много процеси се извършват по график и при определена последователност.

Въпреки това, градският живот не е постоянна величина. Във всеки един миг може да се промени коренно. Понякога това се случва за кратко и в малък район.  Например, повреден камион блокира малка, но ключова квартална улица. Други изменения могат да са мащабни и трайни.

Обикновено, когато се случи нещо такова, иначе привидно подредената градска система бързо може да се превърне в хаос. Изведнъж всички имат коренно различни идеи и мнения как да се справят с блокираната улица и бързо целият квартал се оказва в транспортен хаос, който продължава доста след като камионът вече е изтеглен.

Ролята на умните технологии е да помага не само за гладкото протичане на регулярните процеси, но и да намали негативните ефекти при различни непредвидени проблеми. Вече много е говорено за най-различните умни системи за градове. Има множество проекти с IoT (Интернет на нещата) устройства и сензори, които да помагат на общините да събират информация в реално време за случващото се и да могат да взимат информирани и адекватни решения по-бързо.

Умни сензори на кръстовищата и камери могат да регулират светофарите според трафика и да приоритизират градския транспорт. Системи за сметосъбиране могат в реално време да адаптират маршрута на камионите, за да събират смет от пълните контейнери и да спестят ненужните курсове до полупразните кофи (подобни проекти вече са реализират от A1). Сензори на площадите и гари могат да следят пътникопотока и да предлагат начини за оптимизирането му. Дронове могат да извършват регулярни интелигентни видеоинспекции на важни инфраструктурни обекти, без да се налага отбиване на движението и да се ангажира сложно оборудване. Възможностите са практически неограничени и IoT тепърва ще развива своя потенциал.

Умните градове имат нужда от помощ

И най-добрата IoT система обаче няма да бъде от голяма полза, ако не разполага с надеждна интернет връзка. Високата скорост е важна, но не винаги е топ приоритет. Например, тя ще е от полза за видеонаблюдение с висока резолюция, но не е от ключово значение за сензори за качеството на въздуха. За тях по-важно ще е времезакъснението или латентност. Това е времето за начало на изпълнение на командата спрямо нейното подаване. Колкото по-ниско е то, толкова по-добре.

Ниската латентност обаче е комплексно предизвикателство за мрежите. Постигането ѝ зависи от множество фактори, като при мобилните комуникации е още по-сложно заради технически и физически ограничения. Затова ролята на 5G ще е много голяма. Това поколение мобилни комуникации е разработено специално с мисията да помогне на умните технологии да получат така необходимата висококачествена връзка.

5G действително може да предложи по-високи скорости спрямо предишните поколения. За повечето бизнес цели обаче, по-важното ще е латентността, стабилността на връзката и наличният капацитет – много повече едновременни връзки без това да вреди на услугата.

Организацията 3GPP, която отговаря за оформянето и въвеждането на техническите стандарти за 5G, също обръща голямо внимание на това.

Най-доброто предстои

5G мрежите далеч не са завършен проект. Те са напълно готови за масово използване, но паралелно с това продължава да върви тяхното усъвършенстване в конкретни посоки. Една от тях е именно допълнителни оптимизации за IoT приложения и справяне с огромен брой сензори. 5G дори и в стандартния си вид може да приема 1 млн. устройства в квадратен километър. И всичко това може дори да не влияе на комерсиалната 5G мрежа, която се използва от обикновените потребители.

Един от възможните начини е чрез т.нар. мрежови срезове. Така част от капацитета на мрежата може да се задели само за конкретна дейност и да бъде изолирана от останалите. Това повишава и сигурността. Друг вариант е чрез изграждането на т.нар. частна 5G мрежа, която да е напълно отделна и да се използва само за определена дейност или за конкретен клиент.

Всичко това създава и множество бизнес възможности. 5G мрежите могат да мотивират създаването на най-различни услуги за умни градове и сгради, които да помогнат за оптимизирането и подобряването на всички аспекти на градската среда. А в дългосрочен план това ще е от полза за всички.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*