Силен ръст на мобилния интернет поставя България в Топ 3 на света

С медианна скорост на сваляне от над 110 мегабита в секунда, мобилният интернет в България се подрежда в челната тройка на света в редовния доклад на Ookla Speedtest. Данните показват устойчива тенденция на ръст в последните месеци и скок с цели 6 места в ранглистата от май насам. Именно в този период обхватът на първата истинска мрежа от пето поколение у нас – 5G ULTRA на A1, се разшири значително до над 200 града и курорта и телекомът увеличи абонатите с 5G услуга с почти 350%.

Медианната скорост на качване на информация през мобилен интернет у нас е 19,29 мегабита в секунда, а времезакъснението – 20 милисекунди.

мрежа Силен ръст на мобилния интернет поставя България в Топ 3 на света А1 БлогАвторите на анализа подчертават, че боравят с медианни, а не със средни скорости, за да се намалят изкривяванията, които малко на брой, но много високи резултати биха създали. Според тях тази статистическа величина отразява по-добре общото представяне на пазара. Анализът не отчита и максималните скорости в дадена мрежа, които в случая на 5G ULTRA надвишават 1 гигабит при сваляне на данни.

Къде сме ние?

Пред нашата страна остават само лидерът Норвегия (126,96 Mbps скорост на теглене) и Обединените арабски емирства (120,37 Mbps). Българският мобилен интернет се оказва по-бърз от този в Южна Корея (107,43 Mbps), Катар, Холандия и ред други.

мрежа Силен ръст на мобилния интернет поставя България в Топ 3 на света А1 БлогРезултатите за България са на база тестове, които хиляди обикновени потребители в цялата страна са правили през юни 2022 г.

В глобален план скоростта на мобилния интернет се увеличава до 31,01 мегабита, което е ръст с над 30% на годишна база.

Как се представя фиксираният интернет

България е в „златната среда“ на класацията по скорост на фиксирания широколентов интернет. Средните медианни скорости от 59,75 Mbps (сваляне) и 45,34 Mbps (качване на информация) отреждат на нашата страна 61-во място.

мрежа Силен ръст на мобилния интернет поставя България в Топ 3 на света А1 БлогСред държавите от региона най-добро е представянето на Румъния със 130,52 Mbps download, което е достатъчно за 11-та позиция. В Топ 3 за фиксиран интернет са Чили (213,73 Mbps), Сингапур (203,61 Mbps) и Китай (188,03 Mbps).

Ако се изведат данните за България като средна аритметична величина, скоростта на теглене надминава 105 мегабита в секунда, което показва, че макар у нас да се внедряват модерни GPON и DOCSIS решения от големите телекоми като A1, все още има огромно количество доставчици, които предлагат на абонатите си интернет по остарели технологии с много ниска скорост.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*