Ще се окажат ли верни слуховете за края на твърдите дискове?

В кутията на компютъра едва ли ще намерим друга част, която толкова силно да любим и мразим. Развитието на твърдия диск през последните над 3 десетилетия ни даде възможност да прехвърлим живота и кариерата си в дигиталния свят… за да си скубем след това косите при всяка среща с техническите ограничения пред неговите скорост и надеждност. Дойде ли времето, в което по-новите технологии ще изпратят харда при флопито – в историята?

Наскоро стана ясно, че бъдещето на пазара на хард дискове изглежда апокалиптично след изминалото второ тримесечие. Забележителният 33-процентов спад на продажбите за година подсказва, че един от най-дълготрайните носители на информация е с неясно бъдеще поради липса на търсене от страна на масовия потребител.

Едва 45 милиона хард дискове са продадени през втората четвърт на тази година, като този брой е значително по-нисък от рекордните за 2010 година средно 162 млн. продадени бройки на тримесечие (и общи годишни продажби от 651 млн. HDD-та). Данните са на специализирания бюлетин Storage Newsletter:

твърдите дискове Ще се окажат ли верни слуховете за края на твърдите дискове? А1 Блог

*Източник: HDD Shipments Plummet 33% YoY on Weakening Demand | Tom’s Hardware (tomshardware.com)

Как се стигна дотук?

От данните става ясно, че причината за спада със сигурност не трябва да бъде търсена в корпоративния пазар. Хард дисковете почти не променят обема си на продажби на него, като там се наблюдава незначителен спад в търсенето в сравнение с първото тримесечие на миналата година. Това обаче е пазар, който се развива от години и който ще остане стабилен заради cloud решенията, които се нуждаят от евтино, нискоенергийно съхранение с висока плътност, което може да се справи с дигитализацията на нашия живот.

Значителен обаче е спадът в продажбите към индивидуални клиенти. От 2,5-инчовите хард дискове за лаптопи са продадени едва около 11 милиона бройки, което е с 40% по-малко спрямо предишното тримесечие. Този факт се дължи основно на засиленото навлизане на SSD. Този вид памет на практика стана задължителен за използване с Windows 10 – операционната система е изключително тромава на механичен диск, като даже само първоначалното ѝ зареждане може да отнеме минути даже на относително мощен лаптоп, който обаче е с HDD със стандартните 5200 оборота в минута.

Вторият удар идва от намалелите продажби на настолни компютри и потребителска електроника, където спадът е с обем от 30% или продадени не повече от 17 милиона твърди диска. Тук слабости се виждат даже по линия на системите за видеонаблюдение – все по-малко физически лица и бизнеси изграждат свои собствени такива за сметка на централизирани решения като A1 Video Security, които не изискват от ползвателя да купува нови и нови твърди дискове.

Освен намаляващия потребителски интерес съществува и икономически контекст за тези пазарни промени, а именно, че слабото търсене се дължи донякъде и на инфлацията.

Интересно е да се отбележи обаче, че появата на криптовалутата Chia, която стартира през март 2021 година, доведе до леко повишение в продажбите на хард дискове. Това е така, защото, за разлика от Bitcoin, Chia се добива не чрез хардуерна мощност, а чрез съхранение на определен обем пространство на твърдия диск в определен момент от време, което предполага използването на хард диск с голям капацитет. Подобно на много други явления на криптопазара, и това беше по-скоро мимолетно.

Може би най-важният елемент, който има огромно значение за бъдещето на хард дисковете, е огромният скок при SSD паметите. Освен, че стават все по-достъпни, за тях са характерни значително по-високи скорости на четене и писане на данни, по-голям температурен диапазон на работа и по-надеждно функциониране в преносими устройства. Всичко това ги прави предпочитани както от крайните потребители, така и от корпоративните клиенти.

Не е за подценяване и още един „враг“ на твърдия диск – облачните решения. Те са особено привлекателни за бизнеса заради високата надеждност и бързото и лесно управление на масивите от информация. А именно последните две неща са последното, което можете да чуете от произволен корпоративен IT специалист, който е прекарал последните 3 часа в опити да спаси важна информация от някой дефектирал твърд диск…

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*