5G носи реални ползи в ежедневието на хората – ето някои от тях

Мобилните мрежи от пето поколение се разгръщат по целия свят и вече се използват в над 70 държави, сред които е и България. Броят на потребителите също постоянно расте и тяхното положително мнение към технологията привлича още повече хора.

Според доклад на GSA към юни 2022 г. 5G е достигнал 1 млрд. потребители по света още тази година – по-малко от 4 г. след комерсиалното пускане на технологията.

За сравнение, на 4G LTE ѝ бяха необходими 4 години за постигане на същото. При това, пред тази технология нямаше предизвикателства като пандемия и недостиг на чипове. А на 3G ѝ отнеха 12 години, за да достигне 1 млрд. потребители.

По-добро качество

5G привлича потребителите по-бързо, защото е по-добра технология – и то по няколко причини. Една от тях е качеството на връзката. Проучване на SpeedCheck.org сравнява удовлетвореността на потребителите на различни типове мобилна мрежа от предлаганата услуга и напълно доволните от 5G са значително повече.

Добрата връзка прави сърфирането в интернет много по-приятно и съответно мотивира потребителите да използват устройствата си повече. Във всички държави, в които има 5G услуги, тези мрежи регистрират значителен ръст на мобилния интернет трафик.

Само в мрежата на А1 за първите шест месеца на годината трафикът през 5G ULTRA се е увеличил с над 180% и прехвърля 5000 терабайта.

„За периода януари – юни 2022 г. градовете с най-голям трафик в 5G ULTRA са София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, като потребителите от столицата са генерирали около половината от общия 5G трафик в страната“, посочиха от А1 при представянето на данните за развитието на мрежата си.

За 5G технологията терабайтите трафик не са проблем. Тя е разработена именно с цел да може да издържа на много по-големи натоварвания с повече потребители, свързани устройства и трафик.

Все повече места с бърза връзка

Според скорошен доклад на Ookla България е лидер по наличността на 5G мрежи. Иначе казано, броят активни мобилни потребители, които прекарват преобладаващата част от времето си свързани към 5G мрежа, у нас е голям. В България това са 30,5% към края на първото тримесечие на годината. Далеч на второ място е Хърватия с 18,5%.

Причините за големия ръст са няколко. На първо място, достъпът до 5G мрежите не е свързан с допълнителни такси, а е част от изгодни тарифни планове като Unlimited от A1. Второ, телекомите бързо предложиха достатъчно разнообразни като цени 5G устройства. И трето – стабилното темпо на разгръщане на мрежите и увеличаване на покритието отговаря на очакванията на потребителите.

5G 5G носи реални ползи в ежедневието на хората – ето някои от тях А1 БлогОт началото на годината досега например А1 е увеличила близо тройно покритието на 5G ULTRA мрежата си и тя достига над 210 населени места в България. Включително практически всички населени места с над 10 000 души население и основните курорти в страната. За цялата година са предвидени инвестиции за 5G ULTRA в размер на над 26 млн. евро и вече са инвестирани 16,5 млн. евро от тях.

За потребителите това означава, че постепенно ще могат да използват 5G устройствата си на все повече места. А това им позволява да работят и да се забавляват, без да са „вързани“ към дома или офиса, за да имат качествен интернет. Предимствата на това са повече възможности за работа, по-добра и пълноценна комуникация с близките и удобството да си винаги свързан и информиран.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*