Технологиите помагат в грижите за пчелите. Донякъде

Технологиите са автоматизирали голяма част от работата в животновъдството: овце, крави и кози се преброяват автоматично при прибирането си от паша, теглото на прасетата се мери автоматично всеки ден, температурата и влажността в птицефермите се следят със сензори и т.н. Не могат ли технологиите да помогнат и в отглеждането на пчелите, чиято популация така застрашително намалява в последно време?

Предизвикателство от висок клас

Да се следят пчелите чрез технологии е предизвикателство от високо ниво. Така е, защото пчелите са одомашнени, но не и опитомени. Кучето и козата не само знаят своя дом – те разпознават своя стопанин и реагират на неговите нареждания. На пчелата обаче никой не може да ѝ нарежда.

Нещо повече: тези насекоми са все още доста непознати на човека. Макар да имаме известни наблюдения над тях, все още има и много неясноти.

В същото време има безспорни проблеми, които изискват намеса. Трeтирането на земеделските насаждения с пестициди трови пчелите. Понякога цели пчелни семейства измират заради недобросъвестното третиране с препарати.

Паразитите по пчелите в същото време стават все по-устойчиви на третиране.

И сякаш всичко това не стига, но има и още нещо – нещо, което прогонва пчелите от кошерите. Известно е като синдром на празния кошер. Случва се дори на най-добрите и опитни пчелари и никой не знае защо. Просто пчелите напускат дома си.

Традиционният пчеларски инструментариум не може да даде решения на много от тези ситуации. Налага се да се търси по-модерен подход, защото тук не е заложена съдбата на един отделно взет отрасъл – на карта е заложено бъдещето на цели екоститеми. Без извършваното от пчелите опрашване те ще се разпаднат.

В помощ на пчеларя

Технологични предприемачи от цял свят се стараят да помогнат на пчеларите в грижата за така важните насекоми.

Голямата част от проектите за технологична помощ за пчелите се фокусират върху следенето на измеримите показатели вътре в пчелния кошер. Идеята е да се вградят сензори, за да докладват за голяма част от параметрите, които пчеларят би следил чрез отваряне и надничане вътре. Най-често сензорите следят показатели като температура, влажност, звук, движение.

пчели Технологиите помагат в грижите за пчелите. Донякъде А1 Блог

Как летят пчелите, кацат ли “тежко” при завръщането си, бързат ли да полетят нанякъде? Това са неща, които пчеларят наблюдава и които технологиите все още не знаят как да измерят.

С подобна идея специалисти от A1 България разработиха проекта Smart Beehive. Той обединява системи за следене на ключови показатели, платформа със съвети за начинаещи пчелари и възможност за продажба на меда без посредници. Проектът достигна финалната фаза на вътрешната програма за предприемачи на A1 Group и беше оценен високо в конкуренцията на десетки други идеи.

Реализирани на пазара са българският проект за дигитално следене на кошери Pollenity и ирландският ApisProtect.

Подобно измерване е до голяма степен добро решение. Честото отваряне на кошера не е добро за пчелното семейство. Старите пчелари казват, че това е като хирургическа операция в тялото на човека, затова е добре да не се случва често.

От друга страна, опитните уши знаят какво да чуят от такова измерване. Звукът може да се смята за най-важният показател за случващото се в кошера. Той може да издаде кога семейството се готви да се рои, колко активни са пчелите, кога – недай Боже – е необичайно тихо и пчелите ги няма.

пчели Технологиите помагат в грижите за пчелите. Донякъде А1 Блог

Каква част от кутийките с пило са запечатани, колко от тях са с изпъкнали капачета – подобни показатели се следят от пчеларите чрез лично преглеждане.

Друга група технологични решения наблягат на решенията за мобилно пчеларство. Пример за такава разработка е израелският проект BeeHero. Да, работата в мобилен офис може да е модерна, но работата с мобилни кошери също е актуална! Това означава, че пчеларят натоварва кошерите си и ги вози до някоя нива или ферма, където земеделецът има нужда от опрашване. Пчелите извършват тази безценна услуга, докато събират нектар. И пчеларят доволен, и земеделецът – щастлив! От своя страна софтуерът идентифицира най-подходящите места на дадения терен за поставяне на кошерите така, че да опрашват най-бързо и ефективно насажденията.

GigaBeeProtect пък е проект за система, която предпазва кошерите от кражба. Това е често срещан проблем, особено в страни, където се предлагат различни стимули и финансирания за отглеждане на пчели – както е в ЕС.

Как работи системата? В кошера се вгражда сензор, който измерва позицията на кошера и локацията му с висока прецизност. Ако кошерът промени положението си, например ако се завърти или наклони, сензорът веднага подава сигнал през клетъчната мрежа. Същото става и ако сандъкът промени позицията си в пространството. Тогава централизираният софтуер алармира собственика.

Това не се заменя със софтуер

Все пак трябва да е ясно, че дори постоянното измерване на температура, влажност, звук и позиция не може напълно да замени преглеждането на кошера лично. Например, чрез подобни сензори няма как да се види дали в пчелните кутийки има достатъчно снесени яйца от пчелата майка. Няма как да се разбере позицията на яйцата в кутийките – а „грешното“ им разположение може да е показател за потенциален проблем, който ще се прояви след някоя и друга седмица.

С две думи, колкото и напреднали да са технологиите, на настоящия етап те не могат да заменят преглеждането на кошерите. Опитното око на пчеларя остава водещо в грижата за най-трудолюбивите насекоми на земята.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*