Samsung Galaxy Z Flip4 и Samsung Galaxy Z Fold4 – какво знаем за тях преди премиерата?

„Нещо много по-добро от настоящето“ – това е енигматичното послание, с което от Samsung поканиха почитателите на технологиите да проследят традиционното им Unpacked събитие. В поканата математическият знак за по-голямо е направен със сгъваем смартфон, което директно отговаря на въпроса какво ще видим на 10 август: явно ще станем свидетели на премиерата на новите Galaxy Z Flip и Galaxy Z Fold.

Към момента пълните технически характеристики на смартфоните са добре пазена тайна, затова тук ще коментираме предимно информациите, които са се „прокраднали“ през последните седмици.


Така ще се подготвите за дебюта на новите смартфони, като можете да се регистрирате ТУК, за да получите устройството си преди всички останали след направена предварителна поръчка.

Ще се промени ли дизайнът?

Всички сгъваеми смартфони правят силно впечатление с външния си вид, но Flip и Fold са едни от най-познаваемите. Дизайнът със сигурност е в основата на голямата (като за такова все още нишово устройство) популярност на по-компактния модел, както и на аурата около флагмана Fold.

Появилите се до момента изображения, за които се твърди, че са на новата генерация, създават впечатлението, че корейският производител се придържа към познатите форми и промените са по-скоро еволюционни, отколкото революционни. Естествено, няма официален коментар от Samsung, но в случая подобряването на едни сами по себе си експериментални дизайни звучи като добра новина – особено ако върви в комплект с по-голяма издръжливост на конструкцията.

fold Samsung Galaxy Z Flip4 и Samsung Galaxy Z Fold4 – какво знаем за тях преди премиерата? А1 Блог

Сгъваемите смартфони впечатляват с външния си вид

Дали, например, знакът „по-голямо“ ще засегне екраните с помощта на по-тънки рамки и различна пропорция на използваните панели, ще разберем на 10 август. Тогава думата ще имат от Samsung.

Хардуер, софтуер, цена?

Доста по-лесно е за познавачите на смартфон пазара да прогнозират какво ще има „под капака“ на предстоящите Flip и Fold. Това са устройства от премиум клас, така че можем да очакваме хардуер с висока производителност.

Миналата година за нея се грижеше процесорът Qualcomm Snapdragon 888, но сега вероятно ще очакваме по-нов чипсет. Със сигурност той ще е по-бърз, но не по-малко важна е и неговата икономичност – а и колко голяма батерия ще го захранва.

Все още няма надеждна информация за различните конфигурации RAM и място за съхранение. 8 GB (при сегашния Z Flip) и 12 GB (при сегашния Z Fold) оперативна памет са напълно достатъчни за повечето потребители, а и операционната система борави все по-ефективно с нея, така че тук няма голям смисъл и нужда да чакаме огромни скокове.

Като говорим за софтуер, най-вероятно новите устройства ще дебютират с познатата комбинация от Android 12 и One UI 4.1. В края на лятото и началото на есента, обаче, до тях ще стигне новият Android 13, а новата версия на потребителския интерфейс ще е налична до края на годината. След това потребителите могат да очакват поддръжка до Android 16 и обновления по линия на сигурността до 2027 г. – стандартната вече практика на Samsung да не изоставят своите продукти откъм софтуер.

Цената е любопитен момент, който към момента е предимно в сферата на слуховете и спекулациите. Скокът на инфлацията за една година е доста сериозен по целия свят, логистичните предизвикателства на COVID-19 остават фактор, но вероятно южнокорейската компания ще направи всичко по силите си новите сгъваеми телефони – колкото и имиджов продукт да са те, да не бъдат неприемливо скъпи.

Голямата fold картина

Предстоящата хардуерна премиера на Samsung е пореден епизод от един дълъг сюжет, който обаче е много важен за бъдещето на смарт устройствата.

Различни прототипи със сгъваеми екрани от редица производители има поне от 2006 г., като сред концепциите има и смели идеи като извадената от sci-fi филм Nokia Morph, която през повечето време се носи като… гривна. В съвременния си вид този клас устройства могат да се проследят до 2013 г., когато именно Samsung представят серия разработки за гъвкави OLED дисплеи под името Youm.

Технологията се нуждаеше от време, за да стане годна за потребителски устройства и корейският гигант пусна на пазара първия Galaxy Fold през 2019 г. – и то с доста голямо забавяне, докато бъдат изчистени всички проблеми с надеждността на конструкцията. След този колеблив старт, обаче, сгъваемите смартфони (буквално и преносно) разгънаха своя потенциал.

fold Samsung Galaxy Z Flip4 и Samsung Galaxy Z Fold4 – какво знаем за тях преди премиерата? А1 Блог

На 10 август ще видим как Samsung ще надгради серията си сгъваеми смартфони

Производители като Huawei (с моделите Mate X и Mate Xs), Motorola (Razr) и Xiaomi (Mi MIX Fold) също представиха свои смартфони, които дават на ползвателя възможност да балансира между компактност и полезно място за работа според ситуацията, в която се намира. Според данните на Display Supply Chain в края на миналата година Samsung са имали над 95% дял при сгъваемия клас, но конкурентите със сигурност ще се опитат да променят това.

Освен всичко друго, пазарът става все по-голям. Според президента мобилното подразделение на южнокорейската компания Ти Ем Рох през 2021 г. общо са били продадени близо 10 млн. сгъваеми смартфона. Това е с 300% повече в сравнение с предходната година и според него този клас устройства „става все по-масов и придобива все по-голяма тежест на пазара“.

Покрай това вече има очаквания и за сгъваем смартфон от достъпната A серия – и то не без основание. Някои анализатори смятат, че съвременните смартфони са достигнали точка, в която закупуването на ново устройство не дава толкова голяма положителна промяна откъм производителност и само тотална промяна в дизайна и потребителското изживяване може да даде тласък на търсенето.

Със сигурност Рох смята, че новите Samsung Galaxy Z Flip4 и Samsung Galaxy Z Fold4 ще продължат доброто представяне на марката и със сигурност знае какво е направено, за да бъде постигната тази цел. След 10 август ще разберем дали е бил прав.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*