Step Up с А1: От техник до младши софтуерен инженер с Тодор Апостолов

Тодор Апостолов е младши софтуерен инженер в екип “Разработка на потребителски софтуер” в направление „Информационни технологии и дигитална трансформация“ в А1 България. Той е от хората, които вярват в промяната и новите възможности – стига човек да има смелостта да направи първата крачка.

Част от задълженията му са свързани с поддържането и развитието на корпоративния ни сайт. На тази позиция е от малко повече от два месеца и ние го помолихме да ни разкаже за новото си начало в компанията.

Разкажи ни малко повече за себе си.

Историята ми е доста дълга, но започна така: завършил съм средно специално образование за машинист-монтьор на пътностроителни машини в град София. За тези, които не знаят какво е това – свързано е с двигатели с вътрешно горене. Професията е хубава, но, за съжаление, нямам и ден стаж по нея, такъв беше моментът, че стажовете бяха малко. После се искаше опит, а аз такъв нямах.

Като ученик, първата ми работа беше на бензиностанция – трябваше да се работи, а след това дълги години работих като готвач.

Преди да дойда в А1 съм се занимавал с инсталация на интернет и други услуги. Пътят ми в компанията започна през май 2021 г. на позицията техник, част от направлението „Мрежа и услуги“.

Защо реши да смениш позицията си?

Още преди да стана част от екипа на А1, някъде около 2008 г., се запалих по програмирането. Започнах с най-елементарните неща – HTML и CSS. Самоук съм и винаги ми е било интересно и съм искал да се занимавам с това. Ходил съм на интервюта, но явно е имало нещо, което е било в мой минус, за да започна работа като програмист.

С развитието на интернет имаме достъп до повече информация и възможности за усъвършенстване на умения. Нужно е само да четеш и да имаш желание да учиш.  Така и започнах в самото начало, четях книги, гледах видеа и се самообучавах, за да ми се появи възможността да работя нещото, за което съм си мечтал.

След като станах техник в А1, продължих да следя обявите за работа в компанията. Когато чаканата от мен обява се появи, кандидатствах, интервюто премина успешно и сега заемам позицията на младши софтуерен инженер в направление „Информационни технологии и дигитална трансформация“.

Тодор Апостолов Step Up с А1: От техник до младши софтуерен инженер с Тодор Апостолов А1 Блог

Защо избра да продължиш кариерата си в А1?

А1 като работодател първо ми даде работа, а след това и възможност да се развивам в избраната от мен посока. Не се сещам за друга компания, която да дава такива възможности на своите служители, да се издигнат от техници до софтуерни инженери.

Какво те привлече в новата позиция?

Ако трябва да бъда честен, работата на техника е изключително трудна, налага ти се да работиш в много различни метеорологични условия, които невинаги са благоприятни. Затова се радвам да опитам нещо по-различно, което дори ме позиционира в друго физическо пространство.

За да направиш крачка напред, задължително трябва да си решителен. А първата крачка е да кандидатстваш за позицията, която искаш. Някои хора не обичат промяната и може би затова не им се случват нещата, за които мечтаят.

Едно време хобито ми беше да програмирам. Правех си сайтове и такива неща, а сега хобито ми е работа.

След малко повече от два месеца на новата си позиция, очакванията оправдаха ли се?

Не си го представях по този начин, но за момента всичко много ми харесва. Отново казвам, винаги съм искал да се занимавам с това. Разбира се, има много трудности, но това е най-хубавото – прави работата интересна.

В момента, например, правим обновяване на дизайна на обявите за работа в a1.bg. Това е нещо по-различно от това, което съм правил. Досега търсех проблеми в изградената система на сайта и ги проправях. Сега правя нещо напълно ново и доста интересно. Трябва да вложиш свои идеи и креативност – а креативността е изключително важна.

Когато така рязко смениш професията си е доста интересно. Започваш първия си ден като младши софтуерен инженер и не знаеш какво точно ще правиш, но се учиш и виждаш какъв е процесът и как точно протича работата.

Тодор Апостолов Step Up с А1: От техник до младши софтуерен инженер с Тодор Апостолов А1 Блог

Как си представяш кариерата си в бъдеще, каква е следващата стъпка?

Продължавам да работя на тази позиция, смятам, че има какво да дам. За момента един мой ден минава в проучване и търсене по кода, къде, какво и как трябва да се случи, по бази данни – общо взето, това е моето ежедневие. Едно от най-важните неща е свързано с това да следиш в коя среда работиш – тестовата или продукционната. Много е важно да си внимателен с продукционната среда, защото тя се вижда от всички. Еквивалентно, ако направиш грешка, тя става достояние на всички.

Като стана въпрос за грешките, искам да обърна внимание, че те са преди всичко възможност да учиш. Няма безгрешни хора, човек се учи, докато е жив.

Нещо, което колегите ти може би не знаят за теб?

Не знам какво знаят те, за да мога да отговоря точно, но със сигурност мисля, че съм добър човек. Доста съм търпелив и в същото време инат, ако нещо не се получава – опитвам, докато не се получи. Може би и това е било едно от нещата, заради които ме харесаха и на интервюто.

Нещо, което всички твои колеги знаят за теб?

Не обичам да съм много в центъра на вниманието, затова може би нищо специално не бих искал колегите да знаят за мен. Сами ще ме опознаят (смее се).

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*