Да преминеш на следващо ниво

Трансформацията на А1 от Telco в Techco е добра новина за бизнеса у нас

Ти си точно толкова добър, колкото сполучлив е последният ти опит, най-новият ти проект, последното ти начинание. Първото място не идва даром, но може да изчезне „за миг“, ако не се развиваш и не се бориш за него непрекъснато. Така е с всеки аспект в бизнеса. Успешна е тази компания, която инвестира време и енергия в своето развитие. В своята над 25-годишна история А1 е имала много първи места, но в последните години влага големи усилия да надгради постигнатото по пътя, за да разшири обхвата на дейността си и да се утвърди като един от водещите участници в ICT и IoT сферата у нас.

Посоката е само една – напред

Сред решителните стъпки на A1 през тези години има такива, които са с историческо значение – като първата GSM мрежа и първото SMS съобщение в България, мобилния интернет и WAP и третото поколение мрежи, но има и такива, чиято значимост ще оценяваме все повече като първата национална Narrowband-IoT мрежа.

Силната технологична заявка А1 продължава и сега, в началото на третото десетилетие на XXI век – със старта на първата истинска мрежа от пето поколение у нас, 5G ULTRA.

Използването изцяло на оборудване от пето поколение и заделен честотен сектор не означава просто високи скорости и ниско времезакъснение на комуникацията – 5G ще бъде сред ключовите двигатели на разгръщането на „Интернет на нещата“ и Индустрия 4.0. Перспективните разработки в тази насока ще имат огромна полза за обществото и бизнеса.

Следващото ниво е „отключено“

Защо една успешна компания „поглежда“ извън традиционната си сфера? За A1 това е въпрос на поле за размах. В последните няколко години тя инвестира много енергия и усилия да надгради позицията на дългогодишен първи в сектора на телекомуникациите, за да отговори на ново предизвикателство.

Така компанията „отключи“ следващото ниво от развитието си, за да се трансформира в много повече от телеком. А1 значително диверсифицира сферата си на дейност и добави множество услуги за потребителите – интерактивна телевизия, спортни канали с оригинално съдържание, финтех решения и други дигитални улеснения за променящите се потребности на обществото.

The Economy, Stupid!

Емблематичната фраза, белязала кандидатпрезидентската кампания на Бил Клинтън през 1992 г. – „Икономиката, глупако!“ (The Economy, Stupid! – англ.), звучи актуално и 30 години по-късно. За да си истински успешен, трябва да преследваш не само собствените си резултати, но и да работиш за по-добър бизнес климат.

Развитието на богата гама от ICT и IoT решения е в подкрепа на компаниите, които реално движат икономиката чрез дейността си. Благодарение на партньорствата с водещи световни технологични компании като Cisco, IBM, DELL Technologies, VMWare, Fortinet, f5, SAP, Microsoft, SentinelOne, Acronis, и непрекъснатото развитие и надграждане на уменията на екипите си, А1 предоставя на корпоративните си клиенти системна интеграция, високотехнологични решения Software as a service, Infrastructure as a service, и киберсигурност „като услуга“.

Тази година А1 придоби и един от най-големите IT интегратори в страната – СТЕМО. Така корпоративните клиенти ще могат да получават още повече и по-комплексни ICT и IoT услуги – амбицията е това да става още по-качествено и по-бързо.

Предизвикателство за първенци

Навлизането в още един сектор с усилена конкуренция, какъвто са бизнес ICT и IoT решенията, е предизвикателство, но изпълнението на стратегията на А1 показва, че предпоставките за успех надхвърлят рисковете.

А1 познава добре дейността на своите над 100 хиляди корпоративни клиенти. Екипите на компанията знаят с какви проблеми се сблъсква бизнесът на база на дългогодишни отношения, свързани с телекомуникационните услуги.

От няколко години експертите на А1 имат възможност да са още по-полезни на компаниите и на публичните институции, като им предоставят подходящите технологични решения, с които да дигитализират и усъвършенстват процесите си и нивото на киберсигурност.

Дигитализация с резултати

Превръщането на А1 в ключов играч в дигитализацията в страната и подкрепата за цялостното развитие на икономиката чрез технологични решения за бизнеса води и до добри финансови резултати. През последните години А1 България отчита тенденция за ръст във всички основни бизнес показатели, която продължава от края на 2016 г. насам.

През 2021 г. общите приходи са се увеличили с 11,7% до 574,1 млн. евро, а EBITDA нараства със 13,4% до 218,3 млн. евро. Дигитализацията и B2B ICT услугите имат съществен принос за тези резултати.

Така А1 продължава да се развива, номер 1 по оборот сред телекомите за миналата година, топ 3 системни интегратори в страната и на едно от първите места по брой клиенти у нас. Когато има воля и усилия, резултатът винаги е развитие и растеж – даже и на най-трудното „ниво“.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*