Как да почистим слушалките си?

Дали ги използваме, за да слушаме музика, да играем игри, да говорим по телефона или да направим спортуването една идея по-интересно, слушалките ни са неразделна част от нашето ежедневие поне от появата на първия „Уокмен“ през 80-те до днес.

Технологиите се развиват и вече получаваме звук със страхотно качество от миниатюрни устройства, които все по-често поддържат връзка с нашия смартфон без нуждата от кабел. Честата им употреба обаче „помага“ за това те да се замърсяват доста лесно. Колкото по-дълго ги оставяме непочистени, толкова по-лесно по тях полепва още повече мръсотия.

Освен на самите слушалки, замърсяването може да навреди и на нашето здраве. Редица проучвания сочат, че чрез тях в ухото могат да попаднат бактерии, които от своя страна да причинят инфекции. Те лесно се предават от човек на човек, така че, споделени с други, слушалките могат да навредят на вас и на близките ви.

За да ви помогнем да избегнете подобни проблеми, ще ви споделим няколко съвета за почистване на вашите слушалки. Когато те са чисти, не само имат по-добър вид и по-добър звук, но и запазват добро функционално състояние по-дълго.

От какво ще имате нужда?

Сапунена вода – използвайте препарат за почистване на съдове, тъй като почиства по-добре отколкото течния сапун за ръце, който може да съдържа допълнителен оцветител и овлажнител.

Микрофибърна кърпа – създадени за полиране, те са най-добрият избор.

Клечка за уши или специален инструмент за почистване – с нея премахвате по-упоритите замърсявания.

Силициев гел – пакетче силициев гел запазва вашите слушалки сухи и свежи.

Спирт – спиртът помага за лесното и трайно почистване на силиконовите накрайници за уши, като не позволява полепването на бактерии, но ви съветваме да го използвате изключително внимателно.

Колко често трябва да се почистват?

Няма строго правило за това колко често трябва да почиствате накрайниците или слушалките си. Необходимостта от почистване може да се променя в зависимост от това колко често ги ползвате, какво правите, докато сте с тях, и дори климата, в който живеете.

Слушалките, които използвате ежедневно и държите на бюрото си, е достатъчно да се почистват един път на седмица. Слушалките за фитнес обаче може да се наложи да се избърсват след всяка употреба, особено ако се потите много. Най-добрият съвет е да следите за чистотата им и когато забележите наличието на ушна кал, прах, лепкави пръстови отпечатъци или пот върху тях, да ги почистите веднага. Отлагането на това само ще направи работата ви по-трудна.

Как да почистите вашите слушалки?

Избърсвайте слушалките си внимателно с леко влажна кърпа, като е хубаво това да става поне веднъж в седмицата. Преди това се уверете, че са изключени и не са свързани с вашето устройство. Веднага щом ги избършете, ги подсушете с мека кърпа.

Използвайте спирт само в най-краен случай, защото той може да премахне цвета или да разруши кожата или тъканта по-бързо. Сапунът и водата обикновено се справят с всички неприятни замърсявания.

Почиствайте вътрешността на силиконовите накрайници

Натрупването на ушна кал може да заглуши звука на вашите слушалки. Вземете почистващ инструмент или малка четчица, предназначен за изчистване на тази част.

Много е важно първо да издърпате накрайниците на слушалките, тъй като, ако започнете да почиствате, докато още са върху слушалките, нечистотиите може да влязат в самата слушалка и да увредят устройството.

Използвайте малка мека четка, за да почистите всичко, залепнало по накрайниците, a след това ги забършете с насапунисана мокра кърпа и подсушете старателно, преди да ги прикрепите отново към наушниците.

Не забравяйте и кутийката за зареждане и кабелите

За безжичните модели слушалки, които се съхраняват в кутийка за зареждане, е важно да се почистват както самата кутийка, така и кабелите. Повечето безжични слушалки се зареждат чрез малки щифтове и метални подложки, които могат да се повредят, ако се напълнят с боклуци или прах.

За да почистите вътрешността на тази кутия, компаниите производители препоръчват да избършете както кутийката им, така и слушалките със суха кърпа. Може да се използва и памучен тампон, който да е навлажнен със спирт, за да изчистите щифтовете за зареждане от вътрешната страна на кутията. Можете да използвате този метод на почистване на портовете за зареждане на вашите „over-ear” слушалки, ако забележите, че не се зареждат добре.

Почиствайте вашите слушалки след всяка тренировка

Дори слушалките ви да са водоустойчиви, е добре да не се оставят мокри за дълъг период от време, защото водата може бавно да проникне и цялостно да повреди устройството. Безжичните слушалки трябва да се подсушат, преди да ги поставите в калъфа им за зареждане.

Ако бързате и не можете да изчакате слушалките да изсъхнат, преди да си тръгнете от фитнеса, можете внимателно да изтръскате излишната вода от тях преди да ги приберете в кутийката. Изключете ги и ги сложете в калъфа или в торбичка с цип.

Съвет – не дръжте слушалките си в джоба на екипа за фитнес без водоустойчив калъф. Когато се приберете у дома, ги избършете и ги оставете да изсъхнат.

Съвети за правилно съхранение, за да останат чисти за по-дълго

Задължително дръжте слушалките в техния калъф, когато не се използват. Това ще ги предпази от мръсотия, драскотини и удари. Също така, не използвайте и не съхранявайте слушалките си на много горещи или студени места. Например, сауните и багажниците на колите не са подходящи за тях. Старайте се да не ги оставяте дълго време във влажна среда, дори ако са водоустойчиви. За допълнителна защита дръжте опаковка със силициев гел в чантата – със сигурност вкъщи ви се търкалят няколко, дошли с други покупки. На последно място, но не по важност – ако слушалките са вече заредени, затворете порта за зареждане. Ако вашите слушалки имат само Micro-USB или USB-C порт, редовно почиствайте конектора. Ако сте тренирали или сте се разхождали под дъжда, проверете дали има вода в порта.

Да не забравяме и слушалките с кабел

Говорейки за новото поколение слушалки, а именно безжичните, не трябва да забравяме и обикновените слушалки с кабел. За тяхното добро съхранение е важно да не се прегъва кабелът и да не се увива около устройството, докато са включени. Това може да предизвика повреда на корпуса им. За да се предотврати това, внимателно увийте кабела около пръстите си. За да избегнете заплитане, използвайте малка кабелна връзка с велкро.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*