Step Up с А1: От търговски консултант до продуктов мениджър „Финтех решения“ с Ирена Матеева

Ирена Матеева е част от отдел “Финтех и дигитални решения” в направление „Маркетинг“ от една година. Тя е от хората, които непрекъснато търсят нови предизвикателства, не се страхува да взема решения и вярва, че разполага с цялата креативност на света, за да осъществява целите на компанията, а и своите собствени. Според нея А1 е правилното място за всеки, който иска да се развива.

В следващите редове ще научите повече за пътя на Ирена, която определя себе си като непримирима, но и вярваща в доброто.

Разкажи ни малко повече за себе си.

Казвам се Ирена Матеева и вече шеста година съм част от А1 България. Бакалавър съм по специалност „Социология“ и магистър по връзки с обществеността от Софийски университет „Свети Климент Охридски“.

Първият ми досег с телекомуникациите започна в Макс Телеком като търговец. Сега ще разкажа една забавна история: по това време бях в Paradise Center и покрай мен минаваха момичета търговци от А1 (тогава Мтел), облечени в черни полички, аз ги гледах и си мислех: „И аз искам да работя там! Искам да съм с тази униформа в по-голяма телекомуникационна компания.“ По стечение на обстоятелствата напуснах Макс Телеком и дойдох на интервю за работа в А1. На него много си допаднахме с регионалния мениджър и започнах работа в магазина в Sofia Ring Mall за една година.

След известно време се появи и позицията в тогавашния екип „Развитие и администриране на продажбите“. Това са хората, които управляват вътрешната комуникация към магазините и проектите, свързани с подобряване на работата им. Отидох на интервю, мениджърът ме хареса. Оказа се, че съм го обслужвала в магазин и той е бил изключително впечатлен от моето отношение. Тогава изобщо не съм знаела, че е на такава позиция в компанията. Така започнах, впоследствие екипът се преструктурира, сега се казва „Проекти и обслужване на продажби“, като продължихме да се занимаваме с вътрешната комуникация към магазините и с всички проекти, свързани с тях.

Мечтата ми още тогава беше да се развивам в областта на маркетинга и да видя по-голямата картинка на бизнеса – стратегии, резултати и т.н. През 2019-2020 г. ме номинираха за участие в програмата за развитие на таланти на А1, организирана в партньорство със City College, University of Sheffield. Интересното е, че аз не знаех, че съм номинирана, а мениджърът ми – Стефан Пенчев, на когото много благодаря за предоставената възможност, ми каза: „Вече си одобрена“. След това за първа година направиха и менторска програма, където със старши директора в направление „Маркетинг“ Симеон Донев се избрахме взаимно и той се превърна в мой ментор за година – знаеше за мечтата ми да работя в тази сфера. Помогна ми да се развия като професионалист и човек и да чуя от първо лице как стоят нещата от висока мениджърска позиция. Всичко това се случи в разгара на COVID-19 и съм му изключително благодарна за всичко, на което ме научи и спокойствието, което ми даде в несигурните времена.

След края на талантската програма потърсих Яна Янкова и ѝ казах за моите желания, както и че искам да се развивам и да бъда полезна за компанията, в която работя. Малко след това започнах да работя като продуктов мениджър „Финтех решения “.

Ирена Матеева Step Up с А1:  От търговски консултант до продуктов мениджър „Финтех решения“ с Ирена Матеева А1 Блог

Защо реши да смениш позицията си?

Освен, че съм си мечтала за това, бих казала, че това е едно от местата в компанията, които се развиват най-бързо. Първо, финансовите продукти се отделиха преди няколко години и започнаха да се разрастват, след това Яна пое дигиталния маркетинг и за една година успя да развие продуктите, услугите, отдела и т.н.  Аз съм работила с нея още когато бях част от стария си екип. Видях в нейно лице човек, който ще ми помогне да израсна, да докажа себе си и да запазя мотивацията си.

Също така ми харесва, че имам свобода за действие и креативност – да, има зададена тема, цел, но всичко останало трябва да го направиш ти. Развитието е основно в моите ръце. Това беше и водещата причина да избера отдела си.

Защо избра да продължиш кариерата си в А1?

Преди всичко, А1 ми дава сигурност като голяма компания, дава ми възможност за развитие, възможност да създавам много контакти. За мен контактите и добрата позиция в обществото са сред нещата, които най-много ме интересуват. За годините в компанията вече знам, че това е правилното място за растеж.

Другото, което ми харесва е, че А1 е международна компания, която, предоставя и възможности за развитие извън страната.

Какво те привлече в новата позиция?

Искам да се развивам и компанията ми дава този шанс, като ми възлага да ръководя  важни проекти. Най-много ми харесва непрекъснатата възможност да правя нещо ново и да намирам решения, които да помагат за изпълнението едновременно на личните ми цели и тези на компанията.

Година по-късно, очакванията оправдаха ли се?

Абсолютно, даже смятам, че надмина очакванията ми. Имам свободата сама да вземам решения, съответно, важно е след това и да мога да ги защитя. Харесва ми също, че имам възможността да развивам повече и дигиталните си компетенции.

Защо смяташ, че избраха теб измежду всички кандидати?

Винаги съм била от хората, които са търсели решения за това нещата да се случват. Никога не казвам: „Това не е моя работа!“, по-скоро ще се опитам да помогна. Непримирима съм и сама се опитвам да си създавам контакти. Обичам нещата да се случват и предполагам, че това е помогнало. Хората ме познават и за толкова години съм се доказала, затова избраха мен.

Талантската и менторската програми смело мога да кажа, че ми бяха изключително полезни, за да придобия знания и умения за бизнеса, които използвам и днес

Как си представяш кариерата си в бъдеще/каква е следващата стъпка?

Мениджър екип. Тази стъпка си я представям от доста време, но тук нещата не зависят само от мен. Нали знаеш – правиш каквото можеш и нещата ще се случат.

Нещо, което колегите ти може би не знаят за теб?

Най-голямата ми слабост е театърът. Запалих се по него още когато дойдох в София. Преминала съм през обучения за невидим театър, драма театър и т.н. Играла съм Форум театър – за тези, които не знаят, това е театър, в който се разглежда социален проблем и се изиграва пред публика. Например, ние представяхме „Насилието в училище“ пред ученици. Това е една кратка постановка, около 15 минути, която се играе с импровизирани декори, има водещ (жокер), който насочва къде се извършва действието. Разликата от стандартния театър е в това, че накрая водещият пита публиката: „Вие какво разбрахте? Кой е жертвата, кой е главният насилник?“. След като се определят главният насилник и жертвата, представлението започва отначало като публиката може да променя реакцията и действията на всички замесени, без на основния насилник. На база тази промяна се изменя и финалния изход на ситуацията, защото силата на насилника отслабва.

Същественото в историята е, че каквато и ситуация да видиш, никога не трябва да оставаш безучастен и безпристрастен. Винаги има какво да се направи, независимо дали е насилие в училище или насилие изобщо. Аз много подкрепям всички каузи, които се борят с този проблем, защото това е нещо съществено важно. Не трябва да сме безучастни към несправедливостта затова социалните каузи са важни.

Ирена Матеева Step Up с А1:  От търговски консултант до продуктов мениджър „Финтех решения“ с Ирена Матеева А1 Блог

Нещо, което всички твои колеги знаят за теб?

Непримирима съм и като реша, че нещо трябва да се случи, ще обърна света и то ще се случи.

Също така, може би, обвързаността ми със социалните каузи. Винаги, когато има такава инициатива, организирана от компанията, колегите са подтикнати от мен да засадим дървета, да боядисваме пейки, да участваме в благотворителния базар или нещо друго. За мен това е нещо изключително важно, защото смятам, че да помагаш на хората и да правиш добро е най-важното нещо на този свят. Ако бъдем по-добри хора, ще живеем в един много по-прекрасен свят.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*