Най-лесните начини да вдъхнете „втори живот“ на стария компютър

На всички ни се е случвало – по много пъти, обикновено през 5-7 години, но може и по-често. Дали сме солидна сума за настолен компютър или лаптоп и излизаме от магазина с широка усмивка. Тя се запазва известно време след покупката… докато изведнъж не се случва нещо. Мощната до неотдавна машина започва да се мъчи с всекидневните задачи, стартира бавно, операционната система вади най-различни и екзотични грешки. В един момент вместо удоволствие от използването на компютъра, усещаме само гняв и безсилие.

Именно такива ситуации водят до огромните количества електронни отпадъци, които се трупат по света, но също така и до големите разходи, които се налага да правим за нов хардуер. Парадоксалното в случая е, че много често „отписваме“ компютри, които имат оставащ ресурс и могат да се използват още години наред. Да, на тях няма да се играят най-новите игри или да се монтират 4K видеа (или поне няма да е масовият случай), но ще са идеални за типичната домашна употреба – отваряне на сайтове, гледане на филми, работа с документи.

За целта са нужни минимални усилия и в повечето случаи даже не говорим за допълнителна инвестиция.

Защо компютърът ми работи зле?

Причините за влошената работа на дадено PC (или Mac) са многобройни. Нека се спрем на основните:

  • Машината разчита на механичен хард диск. HDD-тата са много полезни за съхраняване на файлове, но просто нямат достатъчна скорост за съвременна операционна система. В хода на „живота“ на Windows 10, например, за плавната работа с него стана на практика задължително инсталирането на SSD памет, от която той да се зарежда. Ако има нещо, за което в тази статия ще ви посъветваме да заделите пари, то е именно за поне 240 GB SSD от реномиран производител. Монтирането му обикновено е лесно, а в краен случай всеки компютърен техник би го направил за вас в рамките на минути.
  • Операционната система може да се „затлачи“ от некачествено написани програми и софтуерни обновления. Преинсталацията обикновено поне временно решава проблема, но няколко качвания на „важни“ програми по-късно, положението може да се окаже същото. Затова не си правете експерименти с непознати приложения и при първи признаци на проблем използвайте функцията System Restore, която връща системните файлове и настройки към по-стара версия.
  • Имате си работа с вирус. В наши дни е малко по-трудно да заразите своята машина, но все пак не е изключено – особено ако стоите със стара и вече неподдържана от разработчиците операционна система. Важно е да имате надеждна антивирусна програма и системният софтуер да бъде актуален.

Понякога даже и тези стъпки не са достатъчни, за да получите устойчиво висока или даже приемлива производителност в Windows 10 или 11 среда. В доста неприятно положение се оказват тези потребители, които купуват техника само на база изгодната ѝ цена – без предварително проучване и само на база на уверенията, които получават в магазина. Именно това води до купуването на хиляди настолни компютри и лаптопи с относително ограничени във възможностите си процесори (като Celeron и Pentium на Intel и A и E сериите на AMD), малко оперативна памет (4GB или по-малко) и механични твърди дискове без яснота какво всъщност могат. Една такава машина е „на ръба на силите си“ още от първия си ден с Windows, а година по-късно даже отварянето на няколко таба в уеб бразуър се превръща в главоболие.

компютър Най-лесните начини да вдъхнете „втори живот“ на стария компютър А1 Блог

Инсталирането на SSD значително подобрява представянето на компютъра

Добрата новина е, че даже стар или бюджетен по-нов хардуер може да се представя много по-добре с друга операционна система. Това в наши дни е лесен процес, който отнема минути, а ползите са големи. В случая ще използваме варианти, които изискват минимални познания и не са обвързани с писане на дълги конфигурационни команди на ръка.

Може би най-важната предварителна стъпка е да запазите на външно устройство своите документи, снимки и други важни файлове, защото е възможно да се наложи форматиране на диска. След като сте направили своя бекъп, започваме да експериментираме!

Едно рамо от Google

Даването на втори шанс на маломощния компютър може да стане по много начини – колкото напреднали потребители попитате, толкова варианти ще имате пред себе си. От около месец е масово достъпен един от тях, който е насочен специално към тези от нас, които искат да се занимават с възможно най-малко технически подробности. Това е предложение не на кого да е, а на онлайн гиганта Google. Става дума за операционната система Chrome OS Flex.

Името със сигурност ви е познато заради едноименния (и най-популярен в глобален мащаб) уеб браузър, а може би сте го чували и във връзка с т.нар chromebooks – лаптопи с изключително скромна изчислителна мощ, които обаче се справят с всекидневните задачи именно с помощта на тази ОС. Чрез Chrome OS Flex това става възможно не само за чисто нова машина с фабрично зареден софтуер, но и за конфигурации, пуснати на пазара в последните 6-8 години. Това не е чисто нов проект – Google надграждат дългогодишните усилия на компанията Neverware, която закупиха преди време.

компютър Най-лесните начини да вдъхнете „втори живот“ на стария компютър А1 БлогКлючово за бързата работа на Chrome OS Flex е, че потребителят работи почти изцяло с уеб-базирани приложения и така голяма част от изчислителната работа не се върши на компютъра. В същото време, вие можете спокойно да използвате машината за мултимедия, отваряне на сайтове и работа с документи локално и онлайн чрез Google Docs/Sheets/Slides като безплатна алтернатива на офис пакета. За разлика от „пълнокръвния“ Chrome OS, тук поне засега не можете да инсталирате Android приложения. Възможна е работата с Linux програми, но е спорно колко от редовите потребители биха се ангажирали с процеса около това.

На сайта на Chrome OS Flex е описан процесът по инсталация – създаване на инсталационно флаш устройство, зареждане от него и прехвърляне на операционната система на компютъра. Самият той трябва да бъде с 64-битов процесор, поне 4 GB RAM и 16 GB място за съхранение – поне според Google, макар че потребители са го демонстрирали и на по-скромен хардуер. Има и списък със сертифицирани модели, който включва десетки устройства, които са тествани и е доказано, че работят.

Типично за продуктите на Google, интерфейсът е минималистичен и всичко е „на една ръка разстояние“. Обновленията стават автоматично, като това гарантира, че вашият компютър ще работи добре и безопасно.

Endless алтернативи

„А защо не му сложиш Linux?”, биха попитали повечето компютърни ентусиасти. Операционната система с отворен код има буквално стотици дистрибуции, които обхващат всички случаи от живота. Даже и в по-широки кръгове са известни Ubuntu и Linux Mint, които са и едни от най-достъпните за потребители без задълбочени технически познания.

Един различен подход към Linux дава операционната система Endless OS. Тя в много аспекти прилича на софтуера в мобилните телефони – всичко е направено максимално интуитивно, програмите и игрите се инсталират само през специален каталог и освен това няма практически никакъв риск те да компрометират системните файлове или да доведат до зараза. Разнообразието е голямо – има даже CAD приложения за изготвяне на чертежи, софтуер за видео монтаж, екшъни, стратегии в реално време и т.н.

компютър Най-лесните начини да вдъхнете „втори живот“ на стария компютър А1 БлогОсвен това, философията на Endless е напълно противоположна на тази на Chrome OS – ако Google залага на уеб приложения, работещи при постоянна връзка с интернет, то тук целта е компютърът да е максимално използваем даже без надежден и бърз достъп до глобалната мрежа. Така Endless OS идва с всичкия необходим софтуер за всекидневна употреба и даже с офлайн енциклопедия и електронни курсове на най-различни теми. Именно това прави операционната система много подходяща и за образователни инициативи на различни места по света.

В български домашни условия Endless OS също няма никакви проблеми. Инсталацията е добре описана на сайта, а в наши дни и лаптопите на някои производители идват директно с нея. Системните изисквания са скромни – пишещият тези редове използва операционната система на лаптоп с процесор Pentium N5000, 4GB RAM и 240 GB SSD диск вече повече от три години без никакви затруднения. Ако все пак нещо не е напълно наред – форумът на Endless OS е една развита общност, в която въпросите намират лесно своя отговор.

Ами ако компютърът е наистина стар?

Решенията по-горе са адекватни за машина на 7-8 години, може би даже – на 10-12. Какво обаче да правим, ако искаме да помогнем на наш близък, чийто компютър датира от, например, 2005 г.? За „спасяване“ на наистина стари конфигурации многоликият Linux има решение, даже по-скоро има множество решения.

компютър Най-лесните начини да вдъхнете „втори живот“ на стария компютър А1 БлогВ случая ще се спрем на Slax. Това е дистрибуция, която може да работи изцяло от USB памет – не само за тест преди инсталиране. Настройките се запаметяват на флашката и така на практика можете спокойно да се преместите на друг компютър и да продължите да работите по това, което сте започнали.

Дистрибуцията идва с най-необходимите програми и с удобен графичен интерфейс. Инсталацията и настройването са малко по-ангажиращи в сравнение с Chrome OS Flex и Endless OS, но е достатъчно добре описано стъпка по стъпка. „Наградата“ е доста голяма – версията на Slax за 32-битови процесори (например Pentium 4 или по-стар) се нуждае от едва 128 MB RAM за работа офлайн и 512 MB при връзка с интернет и използване на уеб браузър.

Можете да използвате и 64-битовата версия, ако целта е да „съживите“ по-ново PC.

компютър Най-лесните начини да вдъхнете „втори живот“ на стария компютър А1 Блог

Не всеки може да си позволи най-новите технологии

Който и път да изберете, един стар компютър винаги може да е полезен – за изпълнение на леки работни задачи, за филми и музика, за онлайн обучение на дете или за осигуряване на достъп до интернет на познат с ограничение финансови възможности. Каквото и предназначение да му намерите, ще е по-добро от това просто да го изхвърлите на боклука.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*