Вероника Груйовска: А1 ни дава възможност да израстваме като професионалисти

Рубриката „Моята кариера“ продължава с Вероника Груйовска, мениджър на екип „Координация на фиксираните услуги“ в направление Мрежа и услуги“ на А1.

Тя се определя като „човек в услуга на хората“, а позицията ѝ – да подпомага техническите функции в А1 в името на клиентското удовлетворение, го доказва напълно. Макар да стартира пътя си в А1 като част от дирекция „Обслужване на клиенти“, благодарение на нейната адаптивност и непрестанното ѝ желание да учи и да се развива, днес Вероника и нейният екип подпомагат техническите екипи и клиентите на фиксирани услуги в компанията, така че да синхронизират техните действия, докато се стремят да оптимизират всеки процес. Тя смята, че опитът, грешките и постоянното учене са пътя, който всеки трябва да извърви, за да може да надгражда своите знания и умения, ставайки по-добър всеки ден.

Пред какви педизвикателства се изправя тя в своята работа, как стига до настоящата си позиция и защо себеопознаването и личното време за нея са ключ към успеха и щастието, разберете в интервюто.

Как би се описала с три думи?

Адаптивна, ориентирана към хората и упорита.

Как избра професията си?

Кариерният ми път, посветен на клиентското изживяване, започва през 2002 година – независимо дали съм координирала техническите и административни задачи на колеги вътре в компанията или съм се грижила за удовлетвореността от услугите при крайните потребители. През 2011 година с разширяването на портфолиото на А1 с моя екип станахме част от първа линия обслужване на клиенти в компанията. След 6 години се присъединих към направление „Мрежа и услуги“, поемайки отговорната задача за координиране на техническите посещения, чрез които обслужваме процесите по инсталация на фиксираните ни услуги и подпомагаме клиентите при необходимост от техническа намеса в домовете им.

Разбира се, сама съм избрала да поема точно по този професионален път, защото смятам, че съм ориентиран към хората човек, а какво по-подходящо за моя характер от това да вложа енергията си в крос-функционални взаимоотношения. Най-удовлетворяващите моменти в моята професия идват, когато екипът ми е доволен от постигнатото, когато заедно сме успели да донесем позитивна промяна в компанията, а клиентите ме приемат като част от своето обкръжение и верен партньор в ежедневието си.

Какво е образованието ти?

През 2015 година се дипломирах в Международното висше бизнес училище със специалност „Бизнес администрация“. През 2019 година бях номинирана за участие в Талантската програма на А1, която се провежда в партньорството със City College – The University Of Sheffield. Програмата ми помогна да развия себе си в различни професионални посоки. Модулите, които преминах, бяха свързани предимно с подобряване на знанията ми за бизнес процесите и работата в екип.

Участието ми в тази програма ме подтикна да продължа да трупам още знания, да разширявам мирогледа си и да опознавам още подходи, които да използвам успешно както в работата си, така и в личния си живот. Записах се в Executive MBA към City College – The University Of Sheffield. Сега вече съм на финала на обучението и ми предстои да подготвя дисертация, с която да завърша МВА програмата. Процесът на постоянното учене и самоусъвършенстване ни води към промените – може и да звучи клиширано, но при мен се случва точно това и в служебен контекст, но и в личен план.

Искам да споделя и за още една програма, в която участвах през 2020-2021 г. – Лидерската академия към Съвета на жените в бизнеса в България. Това беше също много зареждаща и полезна академия, в която основните цели бяха споделяне на опит по различни теми на успешни дами от българския бизнес. Времето там ми показа, че когато си в среда на успели дами, това действа много мотивиращо и искаш да даваш всичко от себе си, за да постигаш още повече.

Каква беше първата ти работа?

Първата ми работа беше в много бързо развиваща се компания, която за няколко години премина през огромна трансформация, в която и аз взех участие в периода 2002-2011 година. От компютърните клубове, които преди 20 години бяха хит, защото рядко някое домакинство по това време разполагаше с компютър вкъщи (било то и настолен), до създаване на физическа верига от центрове за копирни услуги – все дейности, свързани с технологиите на „новото време“. И (явно), за да се приближа още повече до настоящата ми професия, назад в годините съм била част и от известния с много положителни отзиви сред клиентите интернет и телевизионен доставчик „Мегалан Нетуърк“. Умението, което беше ключово за работата ми там, беше гъвкавост – за да спечелиш сърцата на клиентите и те да те приемат за най-добрия доставчик на фиксирани услуги, и то без никаква маркетингова реклама, си беше предизвикателство, както за ръководителите на компанията, така и за служителите в нея – изискваше се да се адаптираш много бързо към различните нужди на пазара. Опитът, който придобих тогава, е безценен и прилагам някои научени техники за комуникация и убеждаване и сега, в А1.

Коя е най-интересната част от работата ти сега, в А1?

Всичко е много динамично и ежедневно възникват казуси за решаване. Появяват се нови теми и предизвикателства, с които трябва да се справяме. Често хората си мислят, че дадена ситуация е много сложна и няма решение. Интересното за мен е да им покажа, че винаги има начин да излезеш от рамката и да намираш алтернативи, които да прилагаш, без това да носи допълнително напрежение. Когато видиш положителния ефект от това разчупено мислене, както и че твоята енергия в тази посока е довела до промяна в отсрещния човек, няма как да не ти стане приятно. Започваш да искаш сам да се сблъскваш с все повече и повече такива ситуации, защото това да намираш решения те прави щастлив и полезен, а когато има повече съмишленици, можем да говорим за един доста адаптивен и гъвкав екип. Именно тези нестандартни решения и подходи понякога водят до идеи за промяна в процеси, процедури, а също и в отношенията между хората в компанията и към клиентите ни.

Управлението на ресурсите спрямо натоварването също е доста предизвикателна, но и интересна тема предвид различни зависимости, проекти, сезонност и др., които следва да се планират прецизно, същевременно с изпълнението на множество KPIs, които следим.

Дигитализацията и различните типове оптимизации са основен фокус в ежедневието ни, което е изключително интересно и развива мисленето ни в такива посоки, в които преди няколко години дори не сме си мечтали. А1 ни дава тази възможност, като така ние израстваме като професионалисти, което неминуемо води до позитиви и за компанията.

А коя е дейността в работата ти, която не ти носи толкова удовлетворение?

Дейностите, свързани с подготвянето на работните графици на екипа ми, планиране на отпуски и администрацията, свързана с тях, са задачите, които не ме удовлетворяват особено, защото са рутинни, не са свързани с оптимизации в процесите в моето направление и като цяло им липсва динамиката, която ме зарежда. Понякога ми се иска да мога да вложа това време в дейности, които рефлектират пряко в положителен аспект върху бизнеса ни в дългосрочен план, обаче се сещам, че ефектът от тези задачи е много важен за хората, защото се свързва с техните лични планове и времето, което прекарват с близките си – щом нещо е значимо за тях самите, и моето отношението към тези задачи се променя.

Как успяваш да съчетаеш работата с личния си живот?

ози така наречен „баланс“ е доста труден. Работата заема една голяма част от времето ни, а когато я вършиш с желание и удоволствие, тя неизменно се превръща в част и от твоя личен живот. Старая се да отделям време на семейството си, но това не е никак лесно, когато не само работата, но и процесът на учене, в който инвестирам време, е с висок приоритет. Дъщеря ми, която е на 8 години, също има нужда от мен, както и аз от нея. Като че ли често се случва аз да уча повече от нея, отколкото тя от мен.

Спортът и здравословният начин на живот са нещата, които са неразделна част от мен, и всички, които добре ме познават, разбират за какво говоря и знаят, че това също е нещо, което изисква фокусиране и отделяне на време.

А сега накъде – какво би променила?

Харесва ми всичко, свързано с личностното развитие. Това да опознаваш себе си и да научаваш практики, чрез които да можеш да се усъвършенстваш, ме вълнува от няколко години. Когато имам възможност, винаги отделям време за обучения, уебинари и книги, от които постоянно си взимам по нещо. Стана ми страст да се стремя постоянно да научавам нови неща, които да прилагам след това в ежедневието си (работното и личното). Още по-хубаво е, когато мога да ги споделя с колеги или близките си, за да ги посъветвам за определено поведение или решение при дадена ситуация, като често се базирам на кратък анализ или на простички обяснения. Вярвам, че понякога ние самите придаваме допълнителна сложност на това, което ни се случва, а често справянето с дадено предизвикателство не е толкова трудно, стига да имаш кой да те насочи към правилния подход или просто да ти зададе правилните въпорси, така че да провокира мисълта ти в друга посока. Много харесвам и дейностите, свързани с дигитализация и оптимизация на процеси, така че ако не се занимавах с координация на мрежата и услугите, вероятно щях да съм част от екип за управление на бизнес процесите.

Ако можеше да дадеш съвет на 18-годишното си аз, какъв щеше да бъде той? Вероятно колегите, които сега започват кариерния си път, биха се вслушали.

Никога не спирайте да учите, да се развивате, а когато имате шанс, грабвайте го, дори и той да крие рискове. За да стигне до успех, често пътят на човека е осеян и с трудности, които имат за цел да го научат на нещо, да го направят по-силен и да го подготвят за нещо ново, което го очаква. Този опит е незаменим и само чрез него можете да сте сигурни, че ще имате бъдещи успехи.

И за мечтите искам да кажа нещо – те никога не са излишни, защото всяко нещо около нас е плод на нечия мечта, така че мечтайте, докато се учите и не се страхувайте от предизвикателствата.

Довърши изречението: „Това, което не бихте предположили за мен, е че…“

Харесвам промяната, за разлика от много други хора. Въпреки динамиката в ежедневието ми, обичам също тишината и спокойствието. Обичам да съм сред природата и да разучавам как всяко нещо има своето място и си взаимодейства с всичко около него.

За финал: Ако имаше един ден лично за себе си, какво би направила?

Бих инвестирала това време в няколко активности – физически упражнения, слушане на мотивиращи истории и уебинари за личностно развитие, разходка сред природата с цел зареждане с положителна енергия под слънчевите лъчи.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*