Криптовалутата Ethereum се готви за историческо Сливане

Ethereum е известна като „втората“ виртуална валута след Bitcoin като популярност и цена. През септември т.г. тя обаче може да вземе първото място в историята като „най-екологичната“ на криптопазара. Това ще стане факт, ако очакваният ъпгрейд премине според първоначалните прогнози.

Ethereum ще премине през сложна процедура, която практически ще смени цялата структура и система за потвърждение на трансакциите с криптовалутата и генериране на още виртуални монети от нея. Процедурата се казва The Merge и ще бъде разделена на два етапа. Ако тя премине успешно, Ethereum повече няма да се „копае“, както традиционните криптовалути и това ще намали вредните емисии на този актив с близо 99%.

Защо се прави

В досегашния си вид, Ethereum е сходна криптовалута с останалите. Тя се генерира от „миньори“, които инвестират солидни средства в „копачки“, т.е. специализирани компютърни системи, които изчисляват и верифицират трансакциите в блокчейна на Ethereum. Като награда получават определено количество новогенериран Ethereum.

Процесът е типичен за тези активи, но с времето става все по-сложен и изисква повече хардуерни ресурси и съответно – енергия. Това води със себе си повишаващи се разходи и вредни емисии, а освен това затруднява и забавя разгъването на блокчейна за други дейности.

Ъпгрейдът, който е кръстен The Merge (Сливането), има за цел да промени това. С него цялата мрежа на Ethereum трябва да стане по-екологична, да използва по-малко ресурси, да е по-сигурна и да е по-лесна за мащабиране и внедряване на нови функции.

Вместо „копаене“ – томбола

Толкова много новости обаче изискват значителни промени. Първата е смяна на модела на генериране на криптовалутата. Валидирането на трансакциите в блокчейна вече ще става чрез блок валидатори. А те ще участват в томбола, която произволно избира кой да валидира всеки нов блок. Така мощността на хардуера не е от значение, тъй като няма конкуренция кой да валидира блока, а това право е спечелено и дадено.

В резултат, общата консумация на енергия за генериране Ethereum ще падне с до 99,95%.

Разбира се, няма да е чак толкова лесно. Макар „всеки“ да може да участва в томболата да получи правото да валидира блок, това ще е възможно само за участници, които са потвърдени. А потвърждаването ще става чрез залагане на известна сума Ethereum. По-големите заложени суми означават по-голям шанс за по-често избиране от томболата за валидатор на блок. Това пък може да доведе до известен дисбаланс и по-богатите да имат по-добри шансове или да се съюзяват, за да получат предимство.

Има и теоретичен риск да се постигне 51% превъзходство от един участник, който дефакто почти винаги да печели томболата и да контролира мрежата или да я раздели. От Ethereum обаче казват, че това ще е изключително трудно и „рисковано“. На първо място означава да се заложат 51% от общата сума, която ще е в размер на около 15 млрд. долара.

Честните валидатори ще имат възможност за „контраатака“ и да обединят ресурсите си, за да спасят мрежата. Също така е възможно да гласуват за отстраняването на атакуващия валидатор, с което той ще бъде премахнат от мрежата, а заложените му Ethereum активи – унищожени.

Как ще протече процедурата

Процесът се подготвя вече шест години. Той беше отлаган многократно, докато всякакви съмнения за потенциални рискове и проблеми бъдат решени. За по-сигурно, актуализацията ще протече на два етапа.

Първият се казва Bellatrix и ще започне на 6 септември 2022 г. Тогава ще бъде издаден първият нов блок, към който трябва да преминат операторите и валидаторите. Разбира се, те могат да се присъединят и по-късно. Задължително е да се премине към новите блокове, за да се продължи участието в системата.

В зависимост от скоростта, с която валидаторите се присъединяват към новата верига, ще се определи и кога да започне вторият етап – Paris. Това ще стане между 10 и 20 септември т.г. Тогава ще се реализира и истинската фаза на The Merge, с което Ethereum ще започне да работи изцяло по новата система.

Ще бъде нужно известно време, за да могат да се преценят реалните ефекти от промяната. Фондацията Ethereum е обявила и награди в размер до 1 млн. долара за откриване и съобщаване на бъгове, които могат да застрашат стабилността и сигурността на мрежата.

Портфейлът ви не е в риск

За тези, които участват в „добива“ на Ethereum, трябва да инсталират нов софтуер на системата си, за да могат да преминат към The Merge. За тях има специални допълнителни инструкции и софтуер, които фондацията е описала.

За хората, които просто притежават Ethereum криптовалута, промени няма. Фондацията изрично подчертава неколкократно, че хората, които просто имат Ethereum монети във виртуален портфейл, не трябва да правят нищо. Техните средства и портфейл си остават непроменени и ще бъдат достъпни както винаги.

Цялата история на Ethereum остава валидна, запазена и непроменена. Това гарантира, че всички средства ще са си по местата и потребителите и инвеститорите не трябва да се притесняват за тях.

Фондацията предупреждава, че може да има ръст на опитите за измами през следващите дни. Тя очаква именно съобщения и призиви хората да преведат Ethereum активите си на определени места, за да ги защитят или пък прехвърлят към The Merge. Фондацията подчертава категорично, че нищо от това не е вярно и Ethereum активите остават валидни в сегашния си вид.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*