Новата генерация iPhone е тук – какво е новото

Apple представи новото поколение на iPhone, Apple Watch и още устройства. Компанията спази традицията септември да е месецът на мобилните ѝ предложения, като тази година ще има четири модела на смартфона. Те внасят и първите по-осезаеми разлики между тях, като са разделени на две подгрупи.

Моделите са iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max. A1 започва да приема предварителни поръчки за новите смартфони от 9 септември.

iphone 14 Новата генерация iPhone е тук – какво е новото А1 БлогПървите два ще са с по-малки промени спрямо досегашния модел. Техният дизайн и камери са практически същите. Голяма част от хардуера също е запазен непроменен, но има и обновена версия на процесора A15 Bionic, както и повече системна памет. Разбира се, те ще използват и новата версия на iOS.

Pro моделите ще са тези, които получават всички новости на Apple за тази година. Смартфонът има нова основна камера с 48МР резолюция с оптична стабилизация, подобрена чувствителност и оптимизиран софтуер и хардуер. Apple казва, че качеството на кадрите е два пъти по-добро спрямо iPhone 13. Останалите два сензора запазват своята 12МР резолюция. Компанията въвежда ProRAW режим за снимки с най-високо качество. Режимът ProVideo пък подобрява записването на клипове.

Предната камера също е обновена, както и дизайнът на прореза. Той вече е по-малък, във формата на хапче и в него са събрани и сензорите. Зоната около нея ще е действащ дисплей с възможност за разполагане на бутони за управление и достъп до функции като светкавица, както и ще бъде интерактивен индикатор за различните системи и известия. Apple я нарича „динамичен остров“, който ще се адаптира според контекста.

Новите iPhone Pro модели ще разполагат още и с поддръжка за още по-бързо презареждане. Те ще са съвместими с новото 35W зарядно на компанията.

Стандартните iPhone 14 ще имат 6,1-инчов дисплей за основния модел и 6,7-инчов за iPhone 14 Plus. И двата са OLED панели с Dolby Vision и керамично покритие. Имат подобрен „вътрешен дизайн“, който да оптимизира отвеждането на топлина от компонентите. Има и нова предна камера с автофокус, TrueDepth технология и повече възможности.

iphone 14 Новата генерация iPhone е тук – какво е новото А1 БлогТакъв е размерът на дисплеите и на Pro моделите. Качеството на панелите обаче е още по-високо с 2000 нита пикова яркост. OLED панелите поддържат и функцията Always-on и могат винаги да показват основна информация. Опресняването на картината е динамично – от 1Hz до 120Hz.

Pro моделите разполагат и с новия процесор A16 Bionic. Той е произведен по 4Nm технология и според Apple е най-бързият процесор в смартфон досега. Той е с 40% по-мощен от конкуренцията – макар Apple да не казват кого визират. Чипът е 6-ядрен, като е оптимизиран за по-малка консумация на енергия в стандартна ситуация и максимум производителност при по-голямо натоварване. Графичният процесор е 5-ядрен с по-голяма шина за пренос на данни. Обновен е и модулът за обработка на изображенията на дисплея.

Всички нови iPhone модели имат и Photonic Engine технология за значително подобрение на качеството на снимките. То оптимизира детайлите и цветовете и е специално разработено за нощни кадри. А новият Action Mode е режим за снимане на видео при динамични сцени със стабилизация.

Четирите модела ще споделят и няколко общи характеристики. Една от тях ще е, че всички ще имат по 6GB RAM. Досега по-евтините iPhone-и имаха по-малко системна памет (по 4GB), но това се променя, за да могат всички устройства да се справят с повишените изисквания на iOS 16 и новите приложения. Те ще предлагат и система за засичане на автомобилни катастрофи и свързване със спешните екипи. Технологията е същата като при новия Apple Watch.

Космическа тенденция

iphone 14 Новата генерация iPhone е тук – какво е новото А1 БлогКато цяло, повечето новости в iPhone 14 са нормална еволюция на модела. И в четирите версии няма кой знае какви драстични промени. С едно изключение. Серията iPhone 14 предлага сателитна комуникация, както представения ден по-рано Huawei Mate 50. Тя ще е предназначена за извънредни ситуации и ще позволява на спешни екипи да локализират местоположението на потребителя. Свързаността ще се осъществява с комуникационни сателити и само когато потребителят е навън и има открито небе над себе си.

Специален софтуер ще помага на потребителя как и накъде да насочи телефона си към сателита, за да поддържа връзката. Софтуерът предлага и готови отговори за различни ситуации, за да намали преноса на данни и да ускори намирането на помощ. Има и контактни центрове, които ще получават сигналите и ще ги предават на спешни екипи, ако самите те не могат да работят с технологията. Системата автоматично ще преценява кога да използва такъв център.

Сателитната връзка изведнъж се превърна в нова тенденция сред производителите на смартфони. След като няколко месеца тя беше слух като потенциална идея, сега има два модела на пазара, които я предлагат. Разбира се, в ограничена форма, макар Apple да казва, че ще може да се използва и за кратки текстови съобщения. Първоначално ще се предлага само в САЩ и Канада, като ще е безплатна за две години.

По-добър часовник

Apple Watch е най-популярният умен часовник на пазара, но все още му липсваха някои функции, които отдавна има при други производители. Освен новото поколение, компанията пусна и втори модел – Apple Watch Ultra.

Той е с подсилен, титаниев корпус и е насочен към атлетите. Предлага по-голям дисплей и батерия. Watch Ultra има и допълнителни сензори. Часовникът ще поддържа и повече спортове, като може да издържа на много по-сурови условия, включително по високи заснежени планини и в пустини.

iphone 14 Новата генерация iPhone е тук – какво е новото А1 БлогОсновният модел Apple Watch Series 8 също предлага обновен, по-голям дисплей в същия корпус. Добавени са и нови сензори, включително за измерване на температурата. Часовникът ще може да следи сърдечния ритъм с още по-големи подробности, а вече ще анализира и фазите на съня.

Часовникът има и обновена система за следене на менструацията. В комбинация със сензорите за температура, може да следи за различните фази, начало на овулация или дори отклонения в месечния цикъл. Компанията побърза да гарантира, че здравните данни са криптирани и никой, дори самата тя няма достъп до тях, а само потребителят може да реши кога и с кого да ги сподели.

Apple Watch Series 8 също ще има и нови сензори за ускорение и движение, като Ultra разполага и с всичко, което предлага основният модел. Благодарение на тях може да засича дори инциденти като автомобилни катастрофи. Така часовникът ще може автоматично да сигнализира при няколко вида пътни инциденти.

Apple показа и новото поколение слушалки AirPods Pro 2. Те имат нов чип за усъвършенствано качество на звука и подобрена технология за шумопотискане. Има и режим „прозрачност“, за да може потребителят да чува околния шум, когато се налага.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*