“Моята кариера” със Симеон Тотев

Рубриката „Моята кариера“ продължава със Симеон Тотев, старши мениджър на отдел „Билинг контрол и обезпечаване на приходи“ в направление Финанси“ в А1.

Симеон има дълъг стаж в компанията – над 16 години. Занимава се с билинг контрол още от самото си постъпване в А1, когато стартира като специалист. Преминава през няколко позиции, докато става мениджър на екип „Билинг контрол“, а от края на 2018 година поема настоящата си длъжност. Симеон се определя като спокоен и отзивчив човек – точното попадение за отдел, който работи в тясно сътрудничество с много екипи и основава задачите си на внимателния анализ на информацията. Вярва, че добрият опит трябва да се споделя и вече 5 години е част от Клуба на знанието в А1, където води курс “SQL за начинаещи“. Чрез практически упражнения помага на колегите да навлязат в света на базите данни и да усвоят тънкостите при обработката на информация.

Симеон е човек на детайла с афинитет към езиците, бойните изкуства, усет към числата и интереси в областта на новите технологии и данните. Как от изучаване на японски език се насочва към ТУ и как А1 му помага да балансира успешно между личния и професионалния си живот, разберете в интервюто.

Как би се описал с три думи?

Любопитен, креативен, точен.

Как избра професията си?

Почти случайно. В предишната ми работа се занимавах с обработка на файлове с клиентска информация и имах бегли познания за бази данни. Един ден ми предложиха да пробвам в известна международна компания с големи възможности за учене и израстване, където да продължа да се развивам в посоката, която ми беше интересна. Така, не след дълго, станах част от А1.

Какво е образованието ти?

Завърших средно образование в езикова гимназия с японски език. Реших да допълня екзотичния езиков профил с нещо още по-практично. Затова продължих образованието си в ТУ – София като инженер по автоматика, след което станах магистър по телекомуникации.

Каква беше първата ти работа?

В първата си работа се занимавах с инженерно проектиране и поддръжка на управлението на подемни кранове – разработвахме различни решения за промишлеността в цялата страна. Работата беше вълнуваща и забавна, като едновременно с това научавах много всеки ден. Във времето си там посетих различни производства, даже проектирахме и монтирахме техника в АЕЦ Козлодуй. Спомням си, че комплексът от сгради беше внушителен, режимът на достъп беше много строг, но не успях да видя реакторите, понеже имахме работа в другите сгради.

Коя е най-интересната част от работата ти днес?

Определено това е създаването на нови скриптове за проверка на клиентските услуги и такси, както и оптимизация и автоматизация на съществуващите. Създаването на нови решения предизвиква мен и колегите ми да генерираме нови идеи, като използваме информацията по креативен начин, а това ми носи огромно удоволствие. Въпреки че екипът ми е част от направление „Финанси“, ние се занимаваме с доста технически неща: SQL, ETL, front & back end, QA, JS, web scraping… Не страдаме от липса на разнообразни дейности в много направления.

А коя е най-скучната?

Четенето и анализът на техническите изисквания и документи не са ми най-любими, но са част от ежедневната ми работа. Административната дейност, свързана с управлението на хората в екипа ми, също изисква време, но е необходимост, за да могат колегите да се развиват, което пък удовлетворява мен като ръководител.

Как успяваш да съчетаеш работата с личния си живот?

Възможността за работа от разстояние, гъвкавото работно време и доверието, което имам в моя екип, ми помагат да поддържам здравословен баланс между работа и личен живот. Имам възможност да извършвам работата си и извън офиса, като разчитам много на личната отговорност на всеки колега – това позволява личният ми живот да не страда за сметка на работата, а тя да бъде извършена качествено и в срок.

Ако не се занимаваше с билинг контрол, какво щеше да правиш сега?

Със сигурност нещо техническо. Обичам да знам как работят нещата около нас и да ги подобрявам. Инженер не е професия, а призвание J

Ако можеше да дадеш съвет на 18-годишното си аз, какъв щеше да бъде той? Вероятно колегите, които сега започват кариерния си път, биха се вслушали.

Чети книги, учи езици, пробвай нови неща.

Довърши изречението: „Това, което не бихте предположили за мен, е…“

…че имам черен колан по айкидо. Може да не се вписва съвсем в представата за експерт по бази данни, но любовта ми към японската култура не приключи с изучаването на езика, напротив – той разпали и други, да ги наречем, проявления.

За финал: Ако имаше един ден лично за себе си, какво би направил?

О, това е лесно – хубава разходка на чист въздух, лека следобедна дрямка и за финал – студена бира с приятели.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*