Помощ, имейлът ми ме следи!

Как да спрете вашия имейл да събира данни за активността ви

Петък следобед. Получавате имейл, съдържащ оферта за точно онзи комплект слушалки, който заглеждате от доста време. Отваряте имейла, сканирате офертите и без много да му мислите, кликвате на линка, водещ към уебсайта.

Това, което може би не знаете е, че маркетингови имейли като този събират огромно количество данни докато преглеждате уебсайта. Данните могат да включват времето, прекарано в сайта, точни дата и час на отваряне на имейла, както и вашия IP адрес, който пък от своя страна може да се използва за определяне на вашето местоположение.

Много често събирането на данни чрез имейли се случва тайно чрез скрити пиксели, вградени в изображения или връзки, които може въобще да не забележите. Този подход се използва от множество сайтове за онлайн продажби с цел по-добро таргетиране на потенциални клиенти.

Доколко обаче това е редно да се случва без вашето знание или съгласие? Този тип проследяване и събиране на данни е трудно забележим и в повечето случаи нежелан. Тук ще ви разкажем как да спрете имейла си да събира данни за вашата активност.

Как се случва проследяването?

Проследяващите пиксели представляват едно почти незабележимо изображение в размер 1×1, вмъкнато в имейла. Макар и да са почти невидими, когато отворите съобщението, пикселите се зареждат, а вие несъзнателно изпращате информация обратно към подателя. Използвайки тези пиксели за проследяване, маркетинговите компании се възползват от факта, че много доставчици на имейл услуги позволяват дистанционни изображения да се зареждат по подразбиране.

По този начин се събират редица лични данни – от вида на вашето устройство до версията на уеб браузъра, та и дори часовата зона, в която се намирате, а комбинацията от събрани данни образува уникален за вас „дигитален отпечатък“, подобен на пръстовия.

От огромните количества информация, които могат да бъдат събрани от проследяващи пиксели, може би най-притеснителната е тази, касаеща вашето местоположение. Възможността за проследяване на потребители чрез имейл позволява на почти всеки един бизнес да получи подробен профил на клиентите си, особено когато компаниите, събиращи вашата информация, „конспирират“ заедно. Например, ако магазин за дрехи и книжарница си сътрудничат, магазинът за дрехи научава за вашите навици за четене и може да използва тези данни, за да ви предлага дрехи въз основа на това, което вашите книги казват за вас. Това наричаме комбинирано събиране на информация.

Компаниите за проследяване също имат способността да пренаписват линковете във вашите имейли. Това означава, че когато щракнете върху линка, за да потвърдите своя акаунт или да завършите регистрация на уебсайт, можете да бъдете отведени до URL адрес на маркетингово проучване, преди да бъдете пренасочени към крайната си дестинация.

Съществува регламент за спиране на проследяването на имейли без вашето съгласие. В Европа тези така наречени пиксели са част от Регламента за поверителност на електронните комуникации от 2003 г. (Privacy and Electronic Communications Regulations) и Общия регламент за защита на данните на ЕС (GDPR). Съгласно тези разпоредби се изисква съгласие при използването на пиксели, освен ако те не са нужни за предоставяне на услугата. Въпреки това, тези регламенти не са приложени с пълен обхват и много компании твърдят, че потребителите на практика са дали своето съгласие, когато са направили регистрация, и че използването на пиксели е описано в съобщението им за поверителност.

Какво да направим по въпроса?

В последната година Apple работи усилено, за да помогне на своите потребители да избегнат имейлите със скрито проследяване. През юни производителят на iPhone обяви нови функции за защита на поверителността на пощата в iOS 15 и MacOS Monterey. С обявен старт тази есен, софтуерът на Apple ще позволява да скриете своя IP адрес и да теглите съдържание дистанционно във фонов режим по подразбиране, независимо дали използвате имейла си. Сваленото съдържание ще бъде насочвано през множество прокси сървъри, като вашият IP адрес ще бъде произволно зададен от Apple и по този начин ще бъде видим единствено региона, в който се намирате, но не и точното ви местоположение.

Когато стане достъпна през есента на тази година, защитата на поверителност на пощата на Apple няма да бъде активирана по подразбиране. Ще трябва да я включите, като последвате следните стъпки: от Settings, избирате Mail, след това Privacy Protection и отбелязвате маркера на Protect Mail Activity. За macOS Monterey отидете на Mail > Mail Preferences > Privacy и включете Protect Mail Activity.

Докато започнат актуализациите на iOS и MacOS, можете да настроите своя имейл да не зарежда изображения по подразбиране. За iPhone влезте в Settings > Mail, Load Remote > Images.

Ако сте потребител на Gmail, можете да активирате тази опция в Settings > Images > Ask Before Displaying External Images. Важно е да знаете, че от 2013 г. Google предоставя изображенията в Gmail чрез свои собствени прокси сървъри, които в много случаи така или иначе скриват вашия IP адрес.

Междувременно браузърът на Outlook.com автоматично зарежда външни изображения с помощта на прокси, но за съжаление не можете да ги спрете да се зареждат напълно и затова малка част данни за вас все пак могат да бъдат събрани. За по-подробна информация и опции за контрол в Microsoft Outlook за Windows 10 влезте във File > Options > Trust Center > Trust Center Settings, а за Mac във File > Preferences > Reading.

Блокирането на дистанционно зареждане на изображения ще подобри поверителността на вашите данни, но също така ще повлияе на това, което виждате в имейла си, тъй като изображения, включени в изпратен до вас имейл, няма да се зареждат, освен ако не ги изтеглите ръчно.

Разбира се, изключването на зареждането на изображения не спира напълно търговците да събират данни. Истинските промени трябва да бъдат направени от имейл доставчиците или имейл клиентите. Това обаче ги поставя в трудна ситуация, защото Gmail, например, може да промени политиката си, но Google е един от най-големите рекламодатели в света.

Съществуват и други възможности – можете да използвате безплатна услуга като приложението WARP на Cloudflare, което работи на принципа на VPN и когато щракнете върху линк, вашият истински IP адрес няма да бъде разкрит.

Add-on като Ugly Email е друга опция за Chrome и Firefox. Програмата работи с Gmail във вашия браузър, като сканира входящата ви поща за имейли, съдържащи проследяващи пиксели, и ги блокира.

Друг имейл доставчик, ProtonMail, също предлага автоматична забрана за зареждане на изображения. Thunderbird на Mozilla не зарежда автоматично дистанционно съдържание и вместо това показва лента за известия и информира за блокирани такива. DuckDuckGo също ще пусне решение за поверителност на имейли по-късно тази година. Съществуват и платени решения на този проблем, като например Basecamp Hey или AirMail.

Така че, ако се притеснявате, че вашите данни, събрани чрез проследяващи пиксели, могат да бъдат използвани за злонамерени цели, последвайте някой от съветите за безопасност, дадени по-горе. Никога няма да сгрешите, ако сте предпазливи.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*