Step Up с А1: От кол центъра до мениджър „Проекти“ с Владимир Раков

Владимир Раков е мениджър “Проекти” в  екип “Управление на проекти” в направление “Клиентски опит и удовлетвореност”. Той вярва, че желанието да се развиваш винаги е съпроводено с риск, който обаче се оправдаваособено когато говорим за А1 България.

Работата му е свързана с координацията на много и различни звена, така че управляваните от него хора и проекти да постигат най-добрите резултати. Като свои най-силни качества определя дипломатичността и умението си да комуникира. И двете са му помагали още на първата му работа – в кол център. През последните 15 години Владимир инвестира време и енергия в уменията си и резултатите днес са налице.

Разкажи ни малко повече за себе си.

Мечтата ми беше да стана журналист. По време на средното си образование бях в паралелка с такъв профил, в която имахме теория и практика в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Висшето си образование завърших в Нов Български университет отново с журналистика, а в магистърската си степен се ориентирах към политическите науки и по-конкретно „Европейско управление“.

През 2007 г. започнах работа в кол центъра на Евроком Кабел в екип “Събиране на просрочени вземания”. Продължих развитието си като координатор в екип “Жалби и оплаквания”. Последва обединение на компанията с Кейбълтел, което през 2010 г. доведе до появата на Blizoo. Впоследствие фирмата беше придобита от А1 (тогава Мтел).

През 2016 г. бях повишен до групов отговорник в екип “Жалби и оплаквания”. Приключението продължи до началото на миналата година, като започнахме работа по внедряването на единна система за обработка на онлайн каналите за обслужване на А1 България. След реализирането на проекта, поех и отговорността да бъда групов отговорник на екип „Онлайн обслужване“.

Всички тези 15 години в „Обслужване на клиенти“ са основополагащи за моето развитие като личност и професионалист. Загърбих мечтата си да бъда журналист, но изградих характера си, обогатих знанията си, увеличих възможностите си за развитие благодарение на всички мениджъри, с които работих.

След успешното въвеждане на платформата за онлайн обслужване, което реализирахме изцяло с вътрешен ресурс, Стефан Цеков, който ръководи проектите и процесите в компанията, ме покани да поема ново предизвикателство като мениджър „Проекти“. Прецених, че е време за промяна. Приех възможността да надградя знанията си и приложа наученото и опита през годините в нова посока.

Защо реши да смениш позицията си?

Вярвам, че всяко нещо има своето време и място да се случи. Аз трудно правя промени, но в случая използвах инерцията, която ми даде работата по проекта с платформата за онлайн обслужване. В него изпълнявах задълженията на мениджър на проекта. Всеки човек трябва да има желанието да се развива. Аз избрах това да се случи в настоящия ми екип. Шест месеца по-късно мога да кажа, че съм взел най-правилното решение.

Владимир Раков Step Up с А1: От кол центъра до мениджър „Проекти“ с Владимир Раков А1 Блог

Защо избра да продължиш кариерата си в А1?

Като част от телекомуникационния гигант América Móvil, А1 предоставя безкрайни възможности за развитие. През годините компанията се доказа като коректен работодател, за когото хората са изключително ценни. Всеки, който има желание да предизвика себе си и да получи възможност за кариерно развитие, може да обърне поглед към А1.

За мен работата в компанията винаги е била интересна и в същото време пълна с предизвикателства. Най-важното обаче е усещането за принадлежност – тук съм на мястото си.

Какво те привлече в новата позиция?

В огромен процент от кариерата си съм имал отговорната задача да управлявам хора в различни по същността си екипи. В новата позиция отново съм в такава роля, само че хората са от различни екипи и с различни функции. Впуснах се в предизвикателството да обединявам и проследявам, и така да реализираме проекти за подобряване на клиентското преживяване и развитието на компанията.

Като най-силно свое качество определям дипломатичността си и умението си да комуникирам с всички. Вярвам, че може да се намери пряк път към всеки и в същото време да се поддържа балансът в изпълнението на проектите. Когато работиш с толкова много различни звена, е неизбежно да се сблъскаш с хора с много различни характери. Нормално е всеки да търси начин да изпълни първо целите на екипа си, но с разговори и вземане на взаимноизгодни решения можем да избегнем конфликти. Този аспект от работата ми е изключително приятен и обогатяващ.

За всичко това ми помогна и обучението за управление на проекти, през което преминах преди да започна работа на новата позиция.

След 6 месеца на нея, очакванията оправдаха ли се?

Както вече споделих, трудно правя промени. Имах леки притеснения от новото поле на изява, тъй като беше доста различно и непознато. Поех риск, който се оправда напълно и сега се чувствам сигурен в работата си. Заслужаваше си! Попаднах в екип, който ми помогна да навляза бързо в атмосферата и новите си отговорности, което е безценно.

Защо смяташ, че избраха теб измежду всички кандидати?

Предполагам, че усмивката ми е изиграла голяма роля… (усмихва се) Винаги съм показвал своя професионализъм и принадлежност към компанията. Опитът, който натрупах през годините, и отговорното ми отношение към всяка поставена задача, също може да се изтъкне като причина. Изградил съм репутация на човек, който води започнатото до успешен финал. Излъчвам спокойствие и сигурност, които дават голяма добавена стойност.

Как си представяш кариерата си, каква е следващата стъпка?

Важно е да стана разпознаваем в новата си роля, за да може колегите и външните партньори да ме припознават като професионалист, на когото могат да имат доверие.

Ще съм доволен, ако при сформирането на екип заявителят предпочита да работи с мен. Това е нещо изключително мотивиращо. Мисля, че мога да го постигна с правилното отношение към всеки колега и като се старая да съдействам максимално.

Владимир Раков Step Up с А1: От кол центъра до мениджър „Проекти“ с Владимир Раков А1 БлогНещо, което колегите ти може би не знаят за теб?

Като дете бях… модел, но и пеех добре. Участвах в музикалното предаване „Като лъвовете“, където изпълнявах песента от саундтрака на филма „Роки“ – „Eye Of The Tiger“ на Survivor. Спомням си, че по време на снимките на едно от предаванията се оказа, че в реквизита няма рокерски обици. Наложи се да снимаме изпълнението като ги заменим с кламери. Добре, че за коледното шоу „Дядо Мраз“ (тогава) се беше погрижил да има всичко необходимо. Като малък изнасях „концерти“ на всички баби в селото, в което имахме вила, като бях качен на покрива на лятната ни кухня, за да мога да виждам публиката от високо. Обичах да пресъздавам цели сутрешни блокове като водещ в домашни условия и често събуждах родителите си рано в събота сутринта.

Любимият ми спорт е биатлон и се старая да не пропускам нито едно състезание.

Нещо, което всички твои колеги знаят за теб?

Всеки ден виждат, че съм усмихнат, комуникативен и положителен човек, който има огромно чувство за хумор. През годините е имало и такива, които са смятали, че съм малко интровертен, но това е само до момента, в който ги допусна до себе. Знаят също, че съм част от проекта „Непобедимите“, в който с колеги снимаме видеа с ключови за нашето направление хора. Не заменям за нищо пътуванията, концертите, киното, приятелите си и морето. В последната година направих много промени както в личен, така и в професионален план и съм изключително доволен, че успях да постигна всичко, което си бях поставил като цел. Както знаем, никога не трябва да си поставяме граници. Предстоят ми още много вълнуващи моменти и нямам търпение да греба с пълни шепи.

Какво би казал на колегите, които обмислят промяна в кариерата?

Бих казал, че рискът е хубаво нещо – ако искаме да се развиваме, трябва да рискуваме. През годините научих, че рискът в компанията е винаги оправдан. А като човек, който всъщност не обича риска, бих казал, че не е страшно. 😊

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*