Ethereum се трансформира: Какво се промени, кой спечели и кой загуби

Ethereum успешно премина историческото си реструктуриране и вече работи по изцяло различен начин. Това обаче създава и нови предизвикателства за общността около криптовалутата, които включват и повишен интерес от регулаторите.

Процесът The Merge (Сливането) беше разделен на два етапа – от 6 и от 15 септември. Те преминаха успешно, като Ethereum вече не се генерира чрез традиционното „борене“ за валидиране на трансакциите чрез мощни компютърни конфигурации. Вместо това се използва друг метод, който трябва да намали изразходваната електроенергия с „поне“ 99%, а според някои прогнози – дори „99,9%“.

Какво промени The Merge?

Новият метод сменя досегашните „миньори“ с валидатори. Преди конкуренцията беше между притежателите на по-мощния хардуер, които се бореха за привилегията да завършат блок във веригата и да получат наградата във формата на Ethereum криптовалута. Сега валидаторите залагат част от своите Ethereum активи като гаранция за коректност. Алгоритъм разпределя кой валидатор да завърши блок на принципа на томболата. Колкото по-голям е залогът – толкова по-голяма е вероятността за по-често избиране.

Процесът изисква значително по-малко енергия и ще направи Ethereum една от най-екологичните криптовалути в света. А сега тенденцията е именно към търсене на „зелени“ дигитални активи. Процесът беше кръстен „Сливане“, защото Ethereum практически сля блокчейна си с тестовата система, която работи по новата структура. Така беше запазена цялата история на Ethereum и всички трансакции и не се налага за притежателите на виртуалните монети да правят нищо, като те запазиха активите си непроменени.

Промяната ще намали броя Ethereum (или Ether) токени в обращение, тъй като значителна част от тях ще са залог. Това може постепенно да доведе до покачване на цената на актива, както и заради очакванията, че той ще стане по-атрактивен за институционалните инвеститори в новата си форма.

Кой спечели и кой загуби?

Не липсват губещи от преструктурирането на Ethereum. Това са най-вече инвестиралите в специализирани хардуерни конфигурации за „копаене“ на криптовалутата. Техните системи практически са безполезни за Ethereum и, ако не бъдат приложени за други криптовалути, в интернет може да се очаква голям ръст на предлагането на видеокарти втора ръка, коментира онлайн изданието Tom’s Hardware.

Изданието изчислява, че промяната на Ethereum може най-сетне „да върне най-добрите видеокарти там, където им е мястото – в гейминг компютрите“, тъй като вече не е рентабилно да се „копае“ криптовалута с такъв скъп хардуер.

Губят и т.нар. „басейни“ – групи „миньори“ на криптовалута, които обединяват хардуерни ресурси и си разделят печалбите. Те също стават ненужни и постепенно ще започне тяхното разпускане.

Според анализ на Santiment, цитиран от AMBCrypto, в трите месеца преди The Merge, Ethereum „китовете“ (притежателите на най-големи активи) са намалили наличностите си на криптовалутата. Смята се, че част от тях са направили това като предпазна мярка в случай на проблеми при реализирането на процеса. За сметка на това други, по-малки инвеститори, значително са увеличили активите си, вероятно, за да могат да ги заложат и да участват в томболата за валидиране на блокове.

От гледна точка на печеливши, това трябва да са най-вече потребителите. Обновената инфраструктура на Ethereum трябва да предложи по-бърза работа, по-лесно мащабиране и по-голяма сигурност. Предвидени са и механизми за защита от т.нар. 51% атаки – опити на злонамерени лица да обединят ресурси, за да натрупат 51% или повече от залозите и да печелят томболата постоянно и така да получат контрол над системата. Има възможност както за гласуване за изхвърляне на подобни лица от платформата, така и за „изгарянето“ на техните заложени средства. А като се има предвид, че те ще са равни на стотици милиони долари или повече, подобни атаки са с много голям риск.

На радара на регулаторите

Преминаването към новия метод за валидиране на блоковете обаче привлече и вниманието на регулаторите. Председателят на американската Комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC) Гари Генслър обяви, че този тип залози може да се окажат обект на федерални регулации, съобщава CoinDesk.

Той допълва, че изказването му е от общ характер, а не за конкретна криптовалута. Коментарът му обаче дойде часове след завършване на The Merge и описва именно новия метод на Ethereum за генериране на нови монети след обединяването на средства, т.е. залог. Той не влиза в подробности какви регулации и потенциални данъчни облагания може да има за криптовалутата.

Следващите дни ще са решаващи за бъдещето на Ethereum. Има няколко екипа, които дежурят и наблюдават редица критерии, за да са сигурни, че няма проблеми с платформата. Тепърва предстоят и множество редовни ъпдейти на системата, за да може тя да получи всички обещани възможности.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*