5 причини да замените стария си рутер с нов

Повечето рутери не изглеждат впечатляващо, но пък те са едни от най-важните уреди в съвременните дом и офис. От тях зависи вашите телефон, лаптоп, смарт телевизор, охранителни камери и други устройства да се свързват с Глобалната мрежа през Wi-Fi или по кабел. Именно състоянието на рутера понякога е причина интернетът да бъде нестабилен, а освен това той има ключово значение за киберсигурността.

Затова и не бива да се отнасяме с пренебрежение към „онова за интернета“ и да очакваме от него да работи години наред без никакви проблеми. Като всяко устройство, рутерите също имат свой „живот“. Електрониката в даден момент ще откаже, но още много преди това прогресът на технологиите може да е направил устройството абсолютно негодно за това да предоставя бърз и безопасен интернет.

По-долу ще видите нашите 5 причини да се замислите за нов рутер – особено ако вече не помните преди колко години сте се сдобили със сегашния си.

Изпускате новите възможности

Когато купувате нов рутер, подсигурявате интернет мрежата си за бъдещето. Все повече устройства вече имат достъп до Wi-Fi 6, но това не означава нищо, ако вашият рутер не поддържа мрежата от ново поколение. Wi-Fi 6 значително подобрява две критични категории: скорост и обхват.

Домовете, които имат много свързани технологии – телефони, компютри, интелигентни телевизори, принтери, интелигентни високоговорители и умни домашни устройства – сериозно натоварват своята Wi-Fi мрежа. Wi-Fi 6 рутерите могат лесно да работят с по 50 или повече устройства и да поддържат стабилна интернет връзка.

Има нещо дори по-добро от Wi-Fi 6, но не много устройства могат да го използват все още. Wi-Fi 6 използва честотните ленти 2,4 GHz и 5 GHz, докато Wi-Fi 6e работи в честотната лента 6 GHz. Ще намерите тази технология вградена в много от така наречените „mesh мрежи“.

Сигналът ви е слаб на някои места

Вашият дом трябва да има стабилна и бърза мрежа. Един рутер работи добре за малки пространства, но какво става, когато той обслужва повече стаи и етажи?

В това отношение Mesh мрежите са по-популярни и достъпни от всякога. Вместо да разчита на един рутер, този тип мрежа добавя сателитни модули около дома ви, покривайки всички помещения и ъгли.

Тези системи обикновено идват в комплекти от две или повече единици, които работят заедно. Що се отнася до вашите джаджи, Mesh Wi-Fi мрежата е една голяма непрекъсната мрежа, която елиминира лошото покритие, мъртвите точки и буферирането.

Устройствата ви имат нужда от нещо повече

На колко години е вашият рутер? Рутерите, които поддържат само 2,4 GHz честоти, са, на практика, динозаври.

  • Еднолентовите рутери използват само 2,4 GHz лента и един безжичен сигнал.
  • Двулентовите рутери използват 2,4 и 5 GHz ленти за предаване на два едновременни безжични сигнала, осигурявайки по-добра производителност.
  • Трилентовите рутери обикновено имат 2,4 и 5 GHz ленти и допълнителна 5 или 6 GHz лента за предаване на общо три безжични сигнала.

Ако все още сте с еднолентов рутер, определено ви е време за нов – не използвате пълния потенциал на връзката и на устройствата си. Двулентов рутер, който поддържа 2,4 и 5 GHz, ще свърши чудесна работа за домове с по-малко от пет свързани устройства. За домове с повече от пет свързани устройства препоръчваме да се насочите към трилентов рутер.

Старият ви рутер лесно може да бъде хакнат

Вашият рутер може да върши добра работа, осигурявайки ви стабилна връзка с интернет, но дава ли ви нужната безопасност? Най-новият стандарт за сигурност е WPA3, пуснат през 2018 г. Всеки рутер, който използва WPA2 криптиране, е силно препоръчително да бъде заменен.

Пуснете проверка за криптиране на вашия рутер. Отидете в администраторското меню, където можете да намерите опции като „Безжична връзка“ или „Защита“, с които да видите състоянието на криптиране.

Ако вашият рутер не е съвместим с WPA3, WPA2-PSK AES е следващата най-сигурна опция. Даже и да я изберете, това не означава, че не трябва да вземете нов рутер.

Има лесен начин да се снабдите с модерен рутер

Предлагането е огромно и изборът на нов рутер може да бъде истинско предизвикателство, особено ако нямате идея какво да търсите. Цените също варират драстично според възможностите на модела, което допълнително може да ви затрудни.

Нашият съвет е задължително да помислите за подмяна на рутера, ако връзката ви е нестабилна, ако устройството не отговаря на най-новите стандарти за сигурност или е на повече от три години.

Добрата безжична връзка у дома има своята цена, но добрата новина е, че A1 предлага на своите абонати на интернет услуга възможността да използват мощен гигабитов рутер или гигабитова Mesh система чрез A1 Home Wi-Fi. Така срещу разумна месечна такса те ще имат актуално устройство с 24/7 поддръжка и подмяна при повреда.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*