Как да защитим лаптопа си от външни повреди?

Лаптопите ни вече са като част от нас. Използваме ги в офиса, за да изпълняваме професионалните си задължения, навън, за да имаме лесен достъп до информация по време на работни срещи, както и вкъщи, за да гледаме любим филм или да поиграем някоя игра. Често дори пътуваме с тях на различни места по света, преминавайки през влакове, летища и гари.

Това съвместно съжителство води със себе си редица рискове и проблеми. Несъмнено всеки е преживявал онзи шоков момент, в който заради секунда невнимание чуква лаптопа си в някое ръбче, стиска го малко по-силно или едвам не го изпускаме на земята. А колко неприятно ни става, когато трябва да набутаме лаптоп раницата си някъде под, над или между седалките на самолета при излитане заради натрапчивата мисъл, че ей сега някой ще го настъпи, ритне или бутне.

Има начини, по които да осигурим малко по-голяма защита на лаптопите си от външния свят и така и ние да бъдем по-спокойни следващия път, когато от невнимание поставим устройството си в риск.

Вземи си подходяща чанта за лаптоп

Пазарът е пълен с огромен избор от чанти и раници за лаптоп. Широката палитра от стилове, цветове, форми, размери и цена позволява на всеки да намери подходящия модел. Когато говорим за защита на лаптопа си обаче, е хубаво да обърнем повече внимание на няколко основни неща.

лаптопа Как да защитим лаптопа си от външни повреди? А1 Блог

Раниците с обособена секция за лаптоп, която се затваря или затяга, са отличен вариант, тъй като ограничават движението на устройството и с това намаляват риска от надрасквания при разместване. Хубаво е да търсим и чанти с по-твърда обвивка. С тях лаптопът ни ще остане доста по-защитен в случай на прибиране в багажник, пълен с куфари и чанти или пък разнасяне по летища и гари.

Ако ни се налага да носим лаптопа със себе си в голяма част от времето е хубаво да инвестираме и в чанта, която пази от вода – не се знае кога дъждът ще ни изненада.

За тези, които имат нужда от допълнителна защита от крадци, вече има и много добре защитени раници, които не могат да бъдат отворени, докато се носят на гърба. Този избор е особено подходящ за хора с динамичен начин на живот, които често са на оживени места, използват градски транспорт или се прибират в късните часове на нощта.

Инвестирай в протектор или кейс

Лаптопите са деликатни машини и най-малкият удар може да остави вдлъбнатина или драскотина. Ето защо е важно да ги защитим с капак или протектор. Добрият капак не само предпазва лаптопа от удари и драскотини, но помага и за предпазването от замърсяване.

Наличието на много цветове и видове кейсове и капаци пък помага и за добавянето на малко индивидуалност към устройството ни. Можем да изберем измежду стотици разновидности – от стилни и изчистени модели до свежи и по-разноцветни варианти.

лаптопа Как да защитим лаптопа си от външни повреди? А1 Блог

На пазара се предлагат и протектори за екран на лаптопа, които до голяма степен приличат на тези, които използваме върху смартфоните си. С тях деликатният екран на устройството ни е защитен от драскотини и наранявания, както и от досадни отпечатъци.

Поддържай лаптопа си чист

Постоянната грижа за устройството ни го прави по-устойчиво на време и повреди. Затова е важно да обръщаме внимание на неговия вид и състояние.

Въпреки че често ни се струва много приятно да похапнем докато работим или гледаме филм на лаптопа си, това носи доста неприятни последици – трохи падат и задръстват клавиатурата, омазняваме повърхността на лаптопа, когато го пипаме след ядене. Понякога се случва и (почти) непоправимото – разливаме течност върху машината си. Паническото търсене на трикове за спасяването ѝ в интернет не е най-приятното изживяване, говорим от личен опит. Затова и, колкото и изкушаващо да звучи, по-добре е да отделим времето си на лаптопа от това за похапване.

Друг доста по-непредотвратим проблем е замърсяването е прахът. Колкото и да пазим устройството си, рано или късно ни се налага да го почистим от насъбрали се частици, които затрудняват работата му. Повече за това как да почистиш правилно лаптопа си можеш да прочетеш в нашата статия по темата.

Понякога просто не зависи от нас

Колкото и да се грижим за своя лаптоп, понякога повредите по него не са наша вина и са отвъд контрола ни. Винаги съветваме да проучиш всички варианти за поправка и поддръжка на хардуера и софтуера на лаптопа си, за да ти служи той възможно най-дълго и безпроблемно.

Ако смяташ обаче, че е време да разгледаш за нов лаптоп, винаги можеш да го направиш в онлайн магазина на А1, където ще намериш широк избор от модели. А когато си избереш, не забравяй да го защитиш!

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*