5 причини да използвате Google Earth през 2022 година

„Създадохме Google Maps, за да намериш къде си, а Google Earth, за да се изгубиш“ – така обясняват идеята от екипа, който създава и развива този проект. Какво обаче е Google Earth… или по-скоро какво беше? Може и да имате смътен спомен за една програма за компютри от преди повече от 15 години, с която можехте да гледате сателитни снимки на света (признайте си, че първо сте търсили улицата си!). После космическите изображения влязоха и в навигациите на смартфоните и това приложение някак остана извън светлината на прожекторите.

Това е много незаслужено – всъщност виртуалният глобус на Google също се разви много и предлага наистина интересни изживявания за всички заинтересовани от далечните (а и близките, но непознати) места. Да, по-често ни трябва инструкция за пътя от точка А до точка Б или информация за работното време на магазина, към който сме се запътили, но пък не е ли нужно понякога просто да разгледаме, например, Париж в страхотни детайли и то с възможност да върнем неговите улици, сгради, коли, влакове и хора десетки години назад във времето?

По-долу ще ви дадем няколко причини да се потопите в Google Earth още днес.

Google Earth 5 причини да използвате Google Earth през 2022 година А1 Блог

Виждате само важното

В наши дни Google Maps е основното приложение за навигация, което на практика всички потребители използват или поне познават добре. Някои от основните технологии в него са споделени с тези в Google Earth и на пръв поглед изглежда сякаш двете програми се припокриват. Това е доста далеч от истината и с всеки изминал ден става все по-невярно.

Google Maps e доста по-практически насочено приложение. Основните му и най-добре развити функции са свързани с навигация и ориентация на потребителите в заобикалящата ги среда. Изчисленията, свързани с данни за трафик, неочаквани явления и т.н. са подчинение на една основна цел – да знаеш точно откъде да минеш и откъде да не минеш, когато искаш да стигнеш до определена крайна точка за малко време и с малко затруднения.

Освен това, през последното десетилетие навигационното приложение започна да се интегрира в рекламните платформи на Google и така при всяко негово отваряне виждаме около себе си всевъзможни бизнеси – с работно време, ценови диапазон, ревюта от потребители, информация за контакти и т.н. Удобно е когато търсим фризьорски салон в късния неделен следобед, но не и при опит просто да се „разходим“ из някоя далечна дестинация.

Концепцията на Google Earth е различна. Амбицията на екипа, който стои зад платформата, е да създаде реалистичен, достъпен и широкообхватен 3D модел на Земята и всичко по нея.

Науката е върху глобуса

Фокусът на Google Earth е върху поставянето на теми от историята, географията и екологията в контекст. Например, глобалното затопляне за повечето хора е абстрактна научна тема с честа политическа употреба… докато не видят визуализацията на Лондон (с неговите триизмерни сгради, създадени по сателитни изображения), който се превръща във Венеция при 4 градуса по-високи средни температури.

Потребителите могат да „обикалят“ ледените езера по света, национални паркове, природни забележителности и какво ли още не – с триизмерна визуализация и обяснения. Най-хубавото е, че могат и да създават свои собствени проекти с различни кътчета и анотация – много по-интересно е от презентациите, които сме правили в часовете по география.

Има и предостатъчно материал. Според създателите му Google Earth е най-голямата система от 3D изображения на нашата планета – от сателитни кадри до детайлни визуализации на сгради и дори монументи като Айфеловата кула.

Особено приятна функция е „Чувствам се късметлия“. С нея, натискайки зарчето на екрана в приложението, позволявате на Google Earth да ви пренесе в случайна точка по света – от стар монумент някъде из Индия до природна забележителност в Мексико или пък красива базилика из Европа. Приложението дава и основна информация за всяко едно място, на което ви изпрати.

Google Earth 5 причини да използвате Google Earth през 2022 година А1 Блог

И тук можете да тръгнете по улиците

Функцията Street View при дебюта си преди години съвсем оправдано смая потребителите – виртуалните разходки из цели градове в най-различни държави изглеждаха нещо непосилно до този момент. В момента тя е добре интегрирана и в Google Earth.

Отново, както при сателитните снимки, предимството пред Google Maps е по-малкото количество допълнителни слоеве информация – наистина разглеждате, а не търсите къде около данъчното можете да си паркирате колата.

Можете да проследите историята

При спътниковите изображения понякога интересното не е това от днес (или плюс-минус 5 години, както е в случая с данните за България…), а това, което е било в миналото. Google Earth дава възможност да се върнем много назад.

Има два начина за това. По-лесният е да изтеглите програмата за компютър Google Earth Pro. Това е далечният наследник на софтуера, който може би сте ползвали преди 15 години. Той е изключително мощен и много лесно с него можете да гледате исторически сателитни снимки.

Когато става дума за големи градове на Запад, може да попаднете даже на кадри, заснети от самолет през 30-те. В случая на София, най-старите изображения са от 80-те.

През смартфон или браузър можете да използвате функцията Timelapse, която показва как се е променяло дадено място през годините – от 1984 година до днес.

Работи на всякакви устройства

По-горе споменахме Google Earth Pro и това е наистина най-добрият начин да използвате мощната платформа на онлайн гиганта. Другите опции обаче също въобще не са лоши.

На първо място е приложението за смартфони. То има голям процент от възможностите на голямата програма, а има много интуитивен интерфейс. На практика същото ще получите и през уеб версията на Google Earth.

Важно е обаче да предупредим – рендирането на цели градове в 3D изисква свалянето на голям обем информация и сериозно натоварва ресурсите на устройството ви. По-скромен лаптоп или смартфон може да срещне затруднения.

Все пак си струва да пробвате – защото наистина Google Maps може да ви помогне да се намерите, но в Google Earth със сигурност ще искате да се изгубите.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*