Топ 10 на Диана Маринова

В днешното издание на рубриката „Топ 10 на…“ представяме Диана Маринова – мениджър „Роуминг партньори“ в направление „Маркетинг“. Тя е в компанията от над 16 години, като в началото на кариерния си път е била част от тогавашния отдел „Контролинг“, но не след дълго става част от отдел „Международен роуминг“, където продължава да се развива и до днес. Диана има екип от 8 души, които с радост нарича „второ семейство“, защото след любимите уикенди с нейния съпруг и деца в планината, най-много я мотивира динамиката на работния ден, споделена с екипа. Нейният екип работи в отлична симбиоза с останалите отдели в компанията – те отговарят за координирането и затварянето на роуминг сделките на ниво A1 Group и се грижат за продуктовото роуминг портфолио на А1 България. Диана е експерт в своята сфера, като надгражда уменията си чрез участие в „Талантската програма“ на A1, благодарение на която завършва допълнителна магистратура към Sheffield University. През годините предава своите знания чрез водене на множество вътрешни обучения, свързани с регулаторните промени при роуминга.

Ето и нейните топ 10 отговорности и задачи в работата:

1. В А1 България ние отговаряме за роуминг координацията на цялата група. Активно участвам и съдействам на роуминг координаторите в процеса по тестване на нови услуги с роуминг партньорите от целия свят.

За нас е важно целият процес по организацията и тестването на услуги да върви гладко и безпроблемно, така че да оправдаем гласуваното ни доверие. Понякога се появяват проблеми, които дори и опитните координатори в екипа ми не могат да решат, и тогава идва моята роля – трябва да реагирам бързо и адекватно в конкретната ситуация и да дам решение на казуса възможно най-скоро, например веднага. Хубавото е, че имам прекрасни и всеотдайни координатори до себе си, на които мога винаги да разчитам.

2. Изготвяме роуминг продукти и тарифи, които да отговарят на търсенето на нашите клиенти.

Стараем се по всяко време да имаме предложения за роуминг, които да удовлетворяват нуждите на всеки – независимо дали става дума за частен или бизнес клиент. Извървяваме дълъг път по създаване на бизнес кейс, имплементация по системи, обучения и какво ли още не, докато накрая стигнем до пускане на пазара на всеки нов пакет или тарифа. Тук на моя страна имам и старши продуктов мениджър, който ми оказва безценна подкрепа при създаването на продуктовото портфолио.

3. Мониторираме вече съществуващи роуминг продукти и тяхното представяне според бизнес кейса.

Работата ми не приключва с пускането на тарифата или пакета на пазара, а напротив – трябва да се следи как се приема от ползвателите, развива ли се трафикът според очакванията и нашите прогнози, какво може да се подобри в предлагането, за да можем дори да надминем очакваните резултати от предварителния бизнес кейс.

 

4. Анализираме всякакви данни, които са свързани с роуминг на наши абонати в чужда мрежа и на чужди абонати в нашата мрежа – генериран трафик, финансови измерители и установени тенденции.

Това е основна част от ежедневната ми работа, която върша с невероятно удоволствие, защото обичам да работя с цифри, а и те обичат да работят за мен. Направо работата ми се превръща в хоби.

5. Включвам се в много различни проекти, свързани с пускането на нови услуги в роуминг на групово ниво.

Предизвикателство е ежедневно да се сблъсквам с нови неща, участвайки в проекти за разработването на нови услуги в сферата на роуминга и то не само за България, но и за цялата група. В момента работим по мащабен проект, който също не е лишен от перипетии, но вярвам, че всички колеги, с които работя, са изключително големи професионалисти и съвсем скоро ще сме готови да го обявим. Всеки наш успех кара останалите оператори от групата да ни се доверяват по-често за воденето на проекти при нас, при които крайният резултат се отнася за цялата А1 Group.

 

6. Участвам в процеса по изготвяне на бюджета и стратегическия бизнес план на компанията в роуминг частта.

Бюджетът и прогнозите се изготвят детайлно, като се взимат под внимание изключително много фактори, но винаги трябва реалните числа накрая да са много близки до предварително предвидените. Бюджетът или прогнозата се основават на продуктите, които сме пуснали или предстои да пуснем на пазара, но вземаме предвид и други фактори като туристически сезон с конкретен трафик например. За да определим тенденцията и да постигнем очакваните финансови резултати за роуминг на компанията, с моя старши мениджър изготвяме подробна прогноза за трафик, цени и брой абонати по месеци. Работата ни изисква опит и експертна оценка. За щастие и двете приемаме това повече като наша нужда, отколкото като работен ангажимент.

 

7. Преговарям за условията от името на А1 Group по групови сделки с различни роуминг партньори.

Преди две години колегите от Австрия имаха нужда от помощ за преговорите на групови сделки с роуминг партньори. Подкрепата, от която се нуждаеха, беше за 4-5 сделки в рамките на няколко месеца. Добрата работа тогава ги накара сега, 2 години по-късно, все още да ми се доверяват за успешното приключване на сделки.

 

8. Предоставям атрактивни оферти за бизнес клиентите ни.

Компанията ни е доказан доверен партньор на корпоративни клиенти от различни сфери. Затова големите корпоративни клиенти очакват специални индивидуални оферти за роуминг. Моята работа е да намеря баланса между достатъчно атрактивни за нашия пазар роуминг предложения към тях и позитивен финансов ефект за компанията.

9. Разрешавам по-сложни казуси при жалби и оплаквания на клиенти в роуминг.

Разговорите в чужбина са специфична материя, свързана с много регулация, и всеки казус е много различен. За решаването на всеки един имаме индивидуален подход, като изхождаме от твърдението, че „клиентът винаги е прав“. Това води до дискусии с различните екипи, така че да можем да дадем подходящ отговор на клиента ни.

10. Старая се да уча и да се развивам все повече всеки ден, за да мога да съм по-ефективна и полезна на екипа си.

Вече 16 години не ми е скучно нито за една минута. Винаги има нещо ново, нещо предизвикателно и нещо, с което мога да съм полезна на моя прекрасен екип. Благодаря им за удоволствието да работя с тях! А на моя пряк ръководител благодаря за доверието през всичките тези години!

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*