Универсалното зарядно за мобилни устройства е (почти) тук

„Имаш ли зарядно за…“ остава в миналото – ЕС прие универсалното зарядно за мобилни устройства.

След над десетилетие работа, през октомври Европейският съюз (ЕС) най-сетне прие окончателно регулацията за създаване на „единно“ зарядно за мобилните устройства. Въвеждането на това правило в рамките на съюза всъщност има своята българска следа – още през 2008 година Гергана и Соломон Паси лансират идеята за стандартизация на конекторите със статия във водеща печатна медия.

Това означава, че скоро всички нови мобилни телефони, таблети и друга електроника, ще трябва да използват взаимосъвместима технология, порт и зарядни. Решението е ключово и за изпълнението на някои амбициозни цели. Най-важната от тях е осезаемото намаляване на изхвърлените стари зарядни, кабели и релевантна непотребна електроника. Макар привидно едно зарядно да не тежи много, когато става дума за милиони нови устройства всяка година, това са и хиляди тонове отпадъци. Голяма част от тях не се рециклират, а отиват директно в сметищата.

Важна стъпка с отложен старт

Разбира се, подобно изискване няма как да бъде въведено веднага. ЕС дава около две години преходен период. Законът ще започне да се прилага в края на 2024 година, като тогава ще влязат в сила правилата, предназначени само за първия етап от неговото изпълнение. Той засяга мобилните телефони, таблетите, камерите и друга релевантна малка електроника. През пролетта на 2026 година това ще започне да важи и за лаптопите.

Всички нови устройства, които ще излизат на европейския пазар, ще трябва да използват USB-C порт за зареждане. Те ще трябва да са и със съвместими технологии, за да могат да се използват едни и същи зарядни и кабели и така веднъж за винаги да отпадне въпросът „имаш ли зарядно за…“, а потребителите да могат без проблеми да използват един адаптер и кабел за множество устройства.

В новия закон не попадат носими устройства като умни часовници и гривни. Причината е, че те са твърде малки и добавянето на USB-C порт не е възможно. Устройства, които поради друга причина не могат или не предлагат физически порт за зареждане, също не са задължени да предлагат този порт. Това създава потенциална вратичка за предлагане на джаджи само с безжично зареждане и собствени технологии.

Очаквано (донякъде) лесен преход

И в момента много от производителите вече продават своите мобилни устройства с USB-C порт, който се използва и за презареждане на вградените им батерии. За тези производители няма да е никакъв проблем да продължат тази практика, тъй като за тях реално не се променя нещо значимо. И в момента практически всички актуални Android смартфони от среден и висок клас вече имат USB-C зареждане и техните зарядни без проблеми могат да се използват на различните модели.

Големият въпрос беше дали Apple ще изпълни изискването и ще премине към USB-C или ще се възползва от вратичките в новия закон . Компанията наруши традицията си да не коментира своите планове и бързо обяви, че и iPhone ще използва единния порт. Таблетите iPad от известно време вече са с този порт, а самите зарядни адаптери на iPhone също поддържат спецификациите на USB-C от iPhone 12 насам.

iPhone обаче използваше порта Lightning, който е разработка на Apple. Това ще се промени, макар и компанията да не е много доволна от този факт. „Очевидно трябва да се съобразим с изискването. Нямаме избор и трябва да изпълняваме местните закони на различните региони по света“, казва вицепрезидентът на Apple Грег Джосвиак в интервю за в. The Wall Street Journal.

Той допълни, че според Apple би било по-добре за околната среда и потребителите, ако правителствата не се месят толкова много в действията на компаниите и не се впускат в чак толкова малки детайли до това какъв порт да се използва в устройствата. Engadget припомня, че Apple преди време спря да предлага адаптери в комплекта с iPhone именно с аргумента, че така спестява средства и намалява вредните емисии. Компанията твърди, че това спестява 861 000 тона метал, сериозно количество гориво, а и оптимизира транспорта заради по-малките и леки опаковки.

С новата регулация, потребителите, които притежават зарядни от iPhone 12 и по-нови, ще могат да продължат да ги използват с бъдещите модели на смартфона на Apple с USB-C порт. Ще трябва да сменят единствено кабела. Така за пръв път собствениците на iPhone и Android телефони ще могат да си помагат, когато имат нужда от зарядно.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*