Дигитализацията като лекарство

МБАЛ-Силистра подобрява своята мрежова свързаност и това помага и на лекари, и на пациенти.

Какво е необходимо на една българска болница, за да функционира през 2022 г.? Специалисти, модерно медицинско оборудване, адекватен сграден фонд – всички се досещаме за тези отговори, но има още един, който е все по-значим. Говорим за добрата мрежова свързаност.

Вътре в лечебното заведение тя улеснява бързия обмен на резултати от изследвания и друга медицинска информация, която е ключово да бъде в ръцете на лекарите възможно най-бързо. Надеждната връзка с външния свят пък гарантира функционирането на електронното здравеопазване, а също така и приближава пациентите до близките им.

Решителни стъпки към дигитализацията прави важната за Североизточна България МБАЛ – Силистра. Лечебното заведение реализира редица съвместни проекти с A1, за които по-долу ще разкаже изпълнителният директор на болницата д-р Васил Славов.

– Наричате областните болници „Гръбнака на здравеопазването“. Какво точно означава това?

Става дума за общо 29 лечебни заведения, ако включим и УМБАЛ „Канев“ в Русе. Наричаме ги „гръбнак“, защото цялото население от дадената област разчита на съответното лечебно заведение по отношение на тежките случаи, травматизъм след инциденти и ПТП, специализирани отделения, психиатрични отделения, 24-часово спешно отделение, ТЕЛК комисии, кръвни центрове и достъп до по-скъпа специализирана апаратура.

Тези болници са с фундаментално значение за своите области и всеки проблем с някоя от тях ще се усети от населението с огромна сила.

– В наши дни се говори много за нуждата от технологичен скок в здравеопазването. Защо е важно за една болница да е с добре работеща вътрешна интернет мрежа?

Работата ни е много натоварена, а в нашата болница, както е и на много други места в България, има недостиг на персонал. Бих казал, че високото КПД е това, което в момента спасява лечебните заведения – когато нямаш персонал, единственият ти вариант е да оптимизираш работата и дигиталната осигуреност има основна роля за това.

Важно е също, че вече работим основно в електронна среда – с електронни направления, т.нар електронно ИЗ (история на заболяването – б.р.). Не можем да извършваме своята дейност без идеална свързаност между корпусите и сървърите, където се съхранява информацията. Това беше и причината да инвестираме в изцяло нова вътрешна мрежа.

– Къде е мястото на киберсигурността?

При нас дейността се изплаща на база на преминали пациенти и отчетени клинични пътеки. Ако информацията за това не е защитена добре и бъде загубена, направеното от нас просто няма да бъде заплатено. Затова и киберсигурността за нас е изключително важна.

Сред новостите за нашите пациенти е безплатният достъп до интернет. За да можем да го предложим, основно наше изискване беше да няма възможност за пробив в нашата система. Така с Next Generation Firewall има защитена връзка за пациентите, която е изолирана от тази за персонала, както и от мрежата, която се използва за обмен на медицински данни.

– Как стои въпросът с физическата сигурност на болницата?

35 декара от двора на болницата са под 24-часово видеонаблюдение, което се извършва от 16 интелигентни камери, интегрирани в платформата на A1 Video Security.

Записите и картината в реално време са достъпни за оторизирани лица от МБАЛ Силистра, които при инцидент веднага сигнализират на отговорните органи.

Това допринася за безопасността на близо 600 души персонал, но и на 12-те хиляди човека, които лекуваме в стационарите и 15-те хиляди, които минават през спешното отделение.

– В болничните стаи има и нови телевизори. Как реагират пациентите?

В обновеното детско отделение, както и в останалите отделения на МБАЛ-Силистра вече пациентите имат възможност да гледат цифрова телевизия с високо качество и уредени права. За мен беше особено важно да осигурим това на децата – всички знаем колко е трудно за тях да стоят затворени между четири стени.

Като редови лекар помня колко недоволни – и то с право, бяха пациентите от старите опушени телевизори. Сега реакцията е много позитивна, макар, разбира се, подобни неща вече да се приемат като даденост. Радвам се, че прескочихме в XXI век от тази гледна точка.

– Какви са впечатленията Ви от съвместната работа с A1?

Нашето пазарно проучване показа, че условията на A1 са най-добрите. В случая обаче е важно да се каже, че партньорите ни показаха високо ниво и при самата реализация на проектите.

Много бързо заедно изградихме концепция, а след това във всеки един момент получавахме професионално отношение. Това е важно – все пак става дума за системи, много от които се използват в много трудни и натоварени моменти.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*