Как да изглеждаме добре във видеоконферентна връзка?

Какво е нужно, за да изглежда добре човек на снимка или видео? Да е на фокус и лицето да е добре осветено. Общо взето това отговаря на въпроса от заглавието и като че ли с това би трябвало тази статия да приключи още тук.

Има някои тънкости обаче, които можем да вземем под внимание, за да изглеждаме добре във видеоконферентните разговори, каквито ни се случват доста често, особено ако в графика си имаме доста онлайн срещи и ангажименти.

Добро осветление

За да ни виждат добре, лицето ни трябва да е добре осветено. Това е лесно да се каже, но е малко по-трудно да се направи.

Най-добрият осветителен прожектор е дневната светлина. Ако имаме пердета или щори, можем да ги махнем от прозорците, за да използваме светлината отвън. Но….

Светлината трябва да идва фронтално или, още по-добре, под ъгъл. За предпочитане е да пада под 30-45 градуса спрямо лицето. Това значи леко отляво или леко отдясно.

видеоконферентна връзка Как да изглеждаме добре във видеоконферентна връзка? А1 Блог

Ако прозорецът е странично разположен спрямо лицето, под 90 градуса, едната страна на образа ще е доста тъмна, а другата – силно осветена. Обикновено сензорите на камерите на повечето лаптопи все още не „разбират“ спрямо коя част на образа да си определят баланса на бялото и черното, в резултат на което изображенията са или много тъмни, или много светли, или пък прекомерно контрастни. Затова е добре да се придържаме към 30-45 градуса ъгъл на осветяване.

Ами ако видеоконференцията се случва вечер или рано сутрин, когато навън е тъмно?

Осветлението на помещенията ни идва отгоре надолу. То ни помага да виждаме вещите около себе си, но не осветява нас самите достатъчно добре, за да ни вижда някой друг през камера. Светлина, която се спуска отгоре надолу, хвърля тъмни сенки върху лицето (под веждите, под носа, под брадата).

За предпочитане е да си осигурим източник на светлина на нивото на лицето, отново под 30-45 градуса страничен ъгъл. Това може да е малка настолна лампа, фенерче, закрепено с подръчни средства, дори LED светлината на нечий смартфон, закрепен наблизо.

Цветове, светлини и гримове

Някои от съвременните източници на изкуствена светлина биха накарали лицето ни да изглежда „като платно“. В някои случаи дори дневната светлина може да ни направи да изглеждаме „мъртвешки“ бели на камерата.

В това отношение дамите имат известна преднина, защото могат да превърнат дефекта в ефект: известен грим може да подчертае очите, устата, скулите. Мъжете, които традиционно не се гримират пред камера, биха могли да предпочетат по-неутрален фон (от гледна точка на цветове и контраст), за да може лицето да изпъкне.

видеоконферентна връзка Как да изглеждаме добре във видеоконферентна връзка? А1 Блог

Също така трябва да се има предвид, че при видеоконференция чрез компютър или таблет самият екран се явява допълнителен източник на светлина. В повечето случаи тя е бяла или дори синкава. Не бива да се разчита на тази светлина да бъде основният „прожектор“ за лицето ни, защото ще изглеждаме призрачно. Още по-добре е да се активира филтър за синята светлина, ако има подобна опция.

Очила

Тези, които носят очила, знаят, че компютърният им екран ще се отразява в очилата им и всички участници в разговора ще виждат отблясъците, вместо очите. Не е опасно, но е неприятно. Който може да разговаря без очила, по-добре да ги свали.

Позиция на камерата

Има само едно правилно положение за камерата. Тя трябва да е на нивото на очите.

видеоконферентна връзка Как да изглеждаме добре във видеоконферентна връзка? А1 Блог

Ако е по-ниско, трябва да бъде повдигната някак – върху куп книги, върху някаква стойка, кутия от обувки, каквото и да е. Ако остане под нивото на очите, останалите събеседници ще ни виждат отдолу нагоре, с голяма брада и по-малко чело.

Ако пък камерата е по-високо, добре е да се сложи на по-ниска маса, човекът да седне на по-висок стол или пък да постави възглавница на стола си – така че да се изравни с нивото на камерата.

Предварителен тест и скриване на образа

Хубаво е да се направи тест на собствения образ преди разговора. Така човек може навреме да види как ще изглежда за останалите. Има и време да подреди околната обстановка, ако например се усети, че наоколо е разхвърляно.

Започне ли разговорът, най-добре е човек да изключи функцията за показване на собствения образ. Така по-малко ще се изкушава да се коригира (да си намества яката, да си оправя косата и т.н.). Това е по-малко разсейващо за самия него и за събеседниците му.

Техниката също е от значение

В много случаи технологията също е от значение, когато става дума за онлайн комуникация. Колкото по-добри са параметрите на камерата на лаптопа, таблета или смартфона ни, толкова по-ясна и балансирана картина ще произвеждат те. Затова, когато избирате техника, е хубаво да помислите за какво ще я използвате най-много. Ако отговорът е свързан с множество онлайн срещи, потърсете устройства, които да отговарят на тези ваши нужди.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*