Какви промени в света на технологиите ще видим през 2023 година?

Годината достига своя край, а с него идват и прогнозите за бъдещето. Технологичният бранш е особено чувствителен към промени и новости, тъй като те са основният генератор на неговия прогрес. Въпреки множеството трудности по света в момента, ИТ индустрията сякаш запазва своя ентусиазъм за бъдещето и продължава да развива нови и нови технологии. В момента секторът преминава през своеобразен преходен период преди големи промени.

През 2023 година може да видим полагането на основите към някои дългоочаквани технологии, като възхода на виртуалната и добавената реалност или напредъка на квантовите компютри и метавселените.

Определено и 2023 година ще предложи интересни събития. Ето някои от най-интересните тенденции при технологиите, на които трябва да се обърне внимание.

Дигитални двойници

Това не е нов, но е все още сравнително малко популярен подход. Той предвижда създаването на възможно най-точни дигитални копия на сгради, системи, поточни линии, процеси, изследвания и всичко останало. Идеята – дигиталният двойник може да се използва за тестове и експерименти, за да се открият потенциални слабости и нужда от оптимизации, като този процес ще става по-бързо, лесно, евтино и безопасно.

Изкуствен интелект навсякъде

Умните алгоритми се развиват с все по-бързо темпо. Много компании и институции вече използват определена форма на автоматизация, а изкуственият интелект ще даде още повече възможности за подобрения. През 2023 година можем да очакваме още разработки в тази сфера, които да направят тези алгоритми по-достъпни. Например „модулен AI“ – вместо да се пише сложен код, компанията може просто да използва готови модули, които чрез графичен интерфейс да сглоби в индивидуален умен алгоритъм.

Много метавселени

Метавселените също не са нова тенденция, но са ключови за развитието на технологиите в момента. И докато по-голямата част от вниманието попада върху проекта на Meta, доста други компании също имат свои метавселени, по които работят. Очакванията са, че през 2023 година части от тях ще стават достъпни за хората и това може да бъде много важен момент за бъдещето на технологията като цяло. Реакциите на хората към тези своеобразни предварителни прегледи на метавселените ще са показателни за бъдещето на тази технология и дали ще е интересна тя за потребителите.

Дигитална имунна система

Според прогноза на Gartner през 2023 г. може да видим важна промяна в сферата на киберсигурността. Хакерските атаки и техните стратегии постоянно се изменят и стават все по-сложни. За да могат системите за сигурност да се адаптират по-бързо, те ще трябва да се изменят. Комбинацията от настоящите методи, заедно с допълнителни подобрения, автоматизация, умни алгоритми и по-ефективна съвместна работа между различните звена, може да изгради „дигитална имунна система“, която не само да се справя с пробиви, но и да е по-добра в превенцията на атаките.

Суперприложения

Суперприложенията вече са популярни в страни като Китай и Индия. Това са платформи, които обикновено са започнали като чат или социална мрежа, но с времето са се развили в места за всякакви услуги. В суперприложенията има всичко – игри, онлайн разплащания, различни дигитални услуги, онлайн магазини и дори поръчки на превоз, доставки и други. След като Илон Мъск придоби Twitter, той обяви, че иска да превърне микроблога в суперприложение. А ако това се случи, този тип платформи може да станат популярни в целия свят.

„Зелени“ технологии

Инвестициите в различни технологии, които подобряват околната среда, намаляват разхода на енергия или осигуряват такава от възобновяеми източници, продължават да растат. Интерес привлича и „зеленият водород“, който генерира почти нулеви емисии при изгаряне, но осигурява доста енергия. Расте интересът и към децентрализирани електропреносни мрежи, които взимат електричество от огромен брой малки източници, например домакинства със соларни панели. Тези мрежи обаче изискват много добри и бързи умни алгоритми, които да се справят с управлението им.

Квантово превъзходство?

Работата по квантовите компютри също продължава години наред, като те постепенно се доближават все повече до реалността. Вече има няколко действащи квантови компютъра по света, макар и техните възможности да са силно ограничени. Браншът бавно се доближава до т.нар. квантово превъзходство, при което такъв компютър ще е по-бърз от традиционна машина. За целта квантовият компютър обаче трябва да е и по-стабилен, тъй като в момента има проблеми с осигуряването на дълготрайна работа без грешки. Освен това трябва и квантов процесор с достатъчно голям брой кюбити, а колкото повече са те, толкова по-трудно е стабилизирането на системата. Компаниите обаче напредват по реализирането на тези цели.

Всичко е мобилно

Мобилните мрежи от пето поколение 5G също ще продължат своето бързо разгръщане в целия свят. Според прогноза на Ericsson, до края на 2022 година над 1 млрд. души ще използват 5G. Така това поколение мобилни мрежи ще е най-бързо навлязлото досега – с близо двойно по-скоростно темпо. 5G ULTRA мрежата на А1 е добър пример за това – със своя официален старт преди две години, днес 5G ULTRA предоставя гигабитови скорости в повечето основни населени места и курорти в България.

През следващата година трябва да видим още ползи от петото поколение мрежи и техните по-специализирани функции. Това ще са възможности, които не са пряко насочени към крайния потребител, но ако бизнесът успее да ги оползотвори добре, то той ще може да предложи още по-добри услуги на клиентите си.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*